PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Alma mater a jej zakladajúce fakulty oslavujú jubileum (HALÓ TU 1 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Alma mater a jej zakladajúce fakulty oslavujú jubileum (HALÓ TU 1 - 2022/2023)

Hlavná téma

„Bohatá história a úspešný vývoj našej inštitúcie nás nielen zaväzujú, ale sú tiež výzvou k tomu, aby sme všetci spoločne pracovali na udržaní dobrého mena našej inštitúcie, jeho povznesení vo svete neustálym zvyšovaním kvality a prestíže, v duchu humboldtovských princípov jednoty výskumu a vzdelávania, autonómie a slobody bádania a výučby.“
Slová z príhovoru rektora TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislava Kmeťa, DrSc., počas zhromaždenia akademickej obce a Vedeckej rady TUKE

„Vzdelanie je predpokladom nielen pre rozvoj spoločnosti, ale aj pre to, aby sa táto spoločnosť skladala z múdrych a sebarealizovaných – teda aj šťastných – jednotlivcov.“
Úryvok z pozdravného listu od prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri príležitosti osláv 70. výročia založenia Technickej univerzity v Košiciach

 

ZHROMAŽDENIE AKADEMICKEJ OBCE A VEDECKEJ RADY TUKE

Dňa 8. júna 2022 sa v priestoroch Auly Maxima uskutočnilo slávnostné zhromaždenie akademickej obce a Vedeckej rady TUKE pri príležitosti osláv 70. výročia jej založenia, na ktorom sa zúčastnili vzácni hostia. Pozvanie prijal štátny tajomník MŠVVaŠ SR MUDr. RNDr. Ľudovít Paulis, PhD., primátor mesta Košice Ing. Jaroslav Polaček a generálny konzul Maďarskej republiky na SR István Buczkő. Slávnostného zhromaždenia sa tiež zúčastnili predstavitelia SAV, slovenských univerzít a vysokých škôl a v neposlednom rade predstavitelia priemyselnej praxe: generálny riaditeľ AT&T Global Network Services Slovakia Ing. Gabriel Galgóci; predseda predstavenstva KIMEX Group, s. r. o., Ing. Jozef Jankulák; generálny riaditeľ SLOVALCO, a. s., Ing. Milan Veselý, PhD., MBA; v zastúpení generálneho riaditeľa Železiarne Podbrezová, a. s., technický riaditeľ a člen predstavenstva Ing. Martin Domovec; v zastúpení generálneho riaditeľa U. S. Steel Košice, s. r. o., riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ing. Ján Bača.

Slávnostné zhromaždenie bolo otvorené príhovorom rektora TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislava Kmeťa, DrSc., po ktorom nasledovalo prečítanie pozdravného listu od prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. V liste srdečne blahoželala k siedmim desaťročiam úspešnej existencie Technickej univerzity v Košiciach.

Pri príležitosti slávnostného zhromaždenia udelil rektor TUKE významným partnerom pamätnú plaketu. Za MŠVVaŠ SR plaketu prevzal štátny tajomník MUDr. RNDr. Ľudovít Paulis, PhD., a za mesto Košice primátor Ing. Jaroslav Polaček. Pamätnú plaketu za spoluprácu si prevzala tiež SAV zastúpená prof. RNDr. Pavlom Šajgalíkom, DrSc., a výskumné a technicky orientované univerzity SR.

Za spoluprácu, rozvoj a šírenie dobrého mena TUKE v zahraničí si pamätnú plaketu prevzali: prorektor prof. Jerzy Zajac v zastúpení rektora za Politechniku Krakowsku; prorektorka prof. Mgr. Jana Kukutschová, Ph.D., v zastúpení rektora za Technickú univerzitu v Brně; prorektor prof. Dr. Peter Szűcs v zastúpení rektorky za Univerzitu v Miškolci; dekanka Fakulty materiálově-technologické, Vysokej školy baňskej v Ostrave prof. Ing. Kamila Janovská, Ph.D.; dekanka Fakulty stavební, Vysokej školy baňskej v Ostrave prof. Ing. Martina Peřinková, Ph.D. Pamätné plakety si prevzali aj bývalí rektori TUKE a významní partneri a podporovatelia TUKE. V neposlednom rade rektor TUKE odovzdal pamätnú plaketu aj dekanke a dekanom fakúlt TUKE za prínos a rozvoj našej alma mater.

V závere slávnostného zhromaždenia program spestrilo koncertné vystúpenie speváckeho zboru Collegium Technicum, v ktorom odzneli skladby Ivan Hrušovský – Gloria z Missa Pro Iuventute (skladba venovaná CT), Olaf Gjeilo – Northern Lights a Eugen Suchoň – Aká si mi krásna.

Vivat, crescat, floreat: Nech žije, rastie a prekvitá Technická univerzita v Košiciach!

 

Výstava „Sedem desaťročí TUKE“

Pri príležitosti 70. výročia založenia Technickej univerzity v Košiciach bola vo výstavných priestoroch Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM inštalovaná výstava pod názvom „Sedem desaťročí TUKE“. Jej zámerom bolo priblížiť návštevníkom prierez 7 desaťročí v živote jednej z popredných vysokých škôl na Slovensku. Autor výstavy, Ing. Róbert Klik, pripravil ucelený koncept, ktorý v sebe zahŕňa všetky podstatné míľniky z histórie, ktoré postupne nadväzujú na súčasné hlavné piliere univerzity: Vzdelávanie, Vedu a výskum, Inovácie a v neposlednom rade Kultúru a šport. Prevažná miera záberov je umeleckým rukopisom autora výstavy. Z historických momentiek z archívu TUKE sú súčasťou výstavy aj fotografie, ktoré verejnosť môže vidieť po prvýkrát.

Súbežne s historicko-fotografickou výstavou „Sedem desaťročí TUKE“ prebiehala aj výstava s názvom „Organické štruktúry“ prezentujúca tvorbu sochárov Mgr. art. Mariána Straku, ArtD. (1976), a Mgr. art. Michala Machciníka, ArtD. (1989), ktorej kurátorkou bola Mgr. Gabriela Garlatyová, PhD. I keď išlo o ich samostatné programy, spojenie týchto dvoch autorov generuje isté podobnosti, analógie, spoločné znaky ich práce, i keď to nie je ich priamym zámerom. Obaja sa zaoberajú témou prírody a civilizácie, ich vzájomných presahov, kde príroda je súčasťou kultúry a zároveň je konfrontovaná negatívnymi dopadmi civilizačného pokroku. Obaja vychádzajú z konceptu sochy v expandovanom poli, teda diela, ktoré reaguje na miestne – špecifické skutočnosti, i keď nie v priamom vzťahu k politike či histórii.

 

Carmina Burana Carla Orffa: Collegium Technicum

Jubilejný večer, ktorým vyvrcholili oslavy 70. výročia Technickej univerzity v Košiciach, ukončila slávna Carmina Burana Carla Orffa v prevedení pre miešaný zbor, dva klavíry, sóla a perkusie. Od pamätného koncertného turné v Mexiku v roku 2007 ju spievalo Collegium Technicum už 21-krát. Tentokrát pod vedením pána dirigenta Mariána Vacha, s ktorým zbor spolupracuje od roku 1985. Viedenské Klavírne duo Veronika Trisko a Johanna Groebner hrali všetky koncerty zboru v tzv. malom obsadení a sme radi, že boli opätovne aj v Košiciach. Soprán spievala Michaela Várady, sólistka opery ŠD v Košiciach, barytón Filip Bandžák z Českej republiky a tenor Joaquin Asiauin z Nemecka, ktorý tento part spieval viac ako 250-krát. Po pätnástich rokoch to bola jeho osemnásta Carmina Burana s Collegiom Technicom. Cassovia Percusion Ansamble sa pod vedením Miroslava Gremana sformoval pri poslednej Carmine Burane v Spišskej Novej Vsi v roku 2017.

Zakladateľom a doterajším riaditeľom Collegium Technicum (1983) je doc. Ing. Michal Kostelný, CSc., ktorý vedie nepretržite štyridsiatu sezónu. Počas svojej existencie zbor uviedol už 200 koncertov a festivalových vystúpení v zahraničí a koncertoval v 18 štátoch Európy, v Južnej Amerike, Izraeli, USA a v Thajsku. Taktiež získal aj najvyššie ocenenia na zahraničných medzinárodných súťažiach v Anglicku, Rusku, Thajsku a Českej republike. Collegium Technicum uviedlo 25 vokálno-symfonických diel s profesionálnymi orchestrami a dirigovalo ho už 45 profesionálnych dirigentov, z toho 22 dirigentov mimo Slovenskej republiky a Českej republiky.

Od roku 2010 až po súčasnosť je dirigentkou Mgr. art. et Mgr. Tatiana Švajková, PhD., z Prešovskej univerzity v Prešove a Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach. Premiérovala a nahrala so zborom významé diela slovenských autorov, ktorým dominuje Koncert 30. výročia Collegium Technicum. Každoročne aktívne pripravuje zbor pre spoluprácu s profesionálnymi umelcami a dlhodobo spolupracuje so Štátnou filharmóniou Košice. Celkovo uviedla so zborom už viac ako 60 koncertov a koncertných vystúpení. Dvojročná pandémia ju neodradila pripraviť tretí reštart Collegium Technicum úspešným koncertom priamo streamovaným z Auly Maxima TUKE 5. októbra 2021 a následne naštudovať pre Štátnu filharmóniu Košice Mozartovo Requiem. Obaja si z rúk rektora Technickej unvierzity v Košiciach prof. Stanislava Kmeťa prevzali ocenenie „Pamätná plaketa TUKE“ za šírenie dobrého mena Technickej univerzity v Košiciach.

 


SEDEMDESIATE VÝROČIE FAKULTY BANÍCTVA, EKOLÓGIE, RIADENIA A GEOTECHNOLÓGIÍ

V tomto roku FBERG oslávila svoje významné výročia. Tým najstarším a historicky veľmi významným je 260. výročie založenie Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici, ďalším je 80. výročie založenia Baníckeho ústavu v Bratislave na vtedajšej Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave, a tým posledným je 70. výročie Baníckej fakulty / Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií na Vysokej škole technickej v Košiciach / Technickej univerzite v Košiciach.

História – základ osláv
FBERG vychádza a nadväzuje na tradície slávnej Baníckej akadémie, ktorú v Banskej Štiavnici založila v roku 1762 panovníčka Mária Terézia ako prvú svojho druhu na svete.

Banícka fakulta, dnešná Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, stála ako jedna z troch zakladajúcich fakúlt pri zrode Vysokej školy technickej v Košiciach v roku 1952, dnešnej Technickej univerzity v Košiciach.

Rok 2022 – rok osláv
Oslavy, jubileá, výročia, podobne ako narodeniny, sú udalosti, ktorými chceme vyjadriť poďakovanie, zaželať všetko dobré do ďalších rokov a zároveň si trochu zaspomínať. Tak to bolo aj teraz pri oslavách FBERG pod „taktovkou“ dekana FBERG Dr. h. c. prof. Ing. Michala Cehlára, PhD. Oslavy FBERG sa konali 8. 6. 2022 slávnostným zasadnutím Vedeckej rady FBERG v Historickej radnici mesta Košice, kde za predsednícky stôl prijali pozvanie Ing. Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, a Mgr. Nadežda Babiaková – primátorka mesta Banská Štiavnica.

Pre FBERG odznelo niekoľko pozdravov, kde okrem predsedníckeho stola boli prednesené pozdravy aj z úst Ing. Vladimíra Jacka, PhD., MBA, generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., a bývalého rektora Technickej univerzity v Košiciach Dr. h. c. prof. Ing. Karola Flóriána, DrSc.

Prišlo i na slová vďaky. Dekan Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií v úvodnom príhovore poďakoval všetkým zamestnancom fakulty, ktorí sú jej neoddeliteľnou súčasťou. Slová vďaky boli určené všetkým súčasným a minulým členom vedenia TUKE a FBERG, priemyselným a iným partnerom, ktorí zároveň z rúk dekana FBERG Dr. h. c. prof. Ing. Michala Cehlára, PhD., dostali „Čestný odznak FBERG TUKE“ a „Čestný rád FBERG TUKE“.

Oslavy boli obohatené divadelným predstavením „Chrobák v hlave“, ktoré sa konalo v Štátnom divadle Košice. V úvode divadelného predstavenia sa zároveň uskutočnil krst knihy „História baníckeho vysokého školstva na území Slovenska“ (autori Pavol Rybár, Michal Cehlár).

Čo v závere zapriať našej vzácnej jubilantke FBERG? Snáď to, čo jej prospieva najviac – veľa zanietených študentov, skvelých pedagógov, vedcov a veľa tvorivej invencie vo všetkých oblastiach jej pôsobenia.




STROJNÍCKA FAKULTA STÁLA PRI ZRODE TECHNICKEJ UNIVERZITY V KOŠICIACH

15. jún 2022 sa na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach niesol v znamení osláv pri príležitosti 70. výročia jej založenia. Strojnícka fakulta stála pri zrode Vysokej školy technickej, predchodkyne Technickej univerzity v Košiciach, v tom čase s názvom Fakulta ťažkého strojárenstva.

Tento slávnostný deň začal spoločným zasadnutím Vedeckej rady Technickej univerzity v Košiciach a Vedeckej rady Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Pozvanie prijali mnohí zástupcovia fakúlt TUKE, iných domácich aj zahraničných univerzít a fakúlt, významní hostia z priemyselnej praxe a verejného sektora a v neposlednom rade zamestnanci a študenti samotnej Strojníckej fakulty TUKE.

Gratulačné príhovory predstaviteľov vedenia i hostí boli príležitosťou na spomínanie, hodnotenie, rekapituláciu, poďakovanie, uznanie aj ocenenie nezameniteľných výsledkov fakulty.

Rektor Technickej unvierzity v Košiciach Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., následne odovzdal čestný titul „doctor honoris causa“ Dr. h. c. prof. dr hab. inż. Andrzejovi Sewerynovi, dekanovi Fakulty strojného inžinierstva a stavby lodí z Politechniky Gdańska v Poľsku.

Slávnostný deň pokračoval prehliadkou priestorov fakulty, následne galavečerom v Kongres hoteli Centrum, kde bol pripravený bohatý program. O zábavu a hudobný program sa postarali Marián Čekovský a Michal Hudák, o umelecký zážitok a pohladenie duše nádherným spevom fenomenálna Lucie Bílá.

Všetky úspechy, ktoré Strojnícka fakulta TUKE za sedemdesiat rokov svojej existencie dosiahla, sú výsledkom zodpovednej práce a snahy po neustálom zdokonaľovaní sa, ako jej súčasných, tak aj bývalých zamestnancov a študentov, ktorým za to patrí úprimné poďakovanie.

Obrovskú úctu a prejav obdivu si zaslúžia všetci dekani a členovia vedení, predsedovia i členovia akademických senátov, ktorí písali brilantnú históriu fakulty a boli akcelerátormi jej napredovania a rozvoja.




FAKULTA MATERIÁLOV, METALURGIE A RECYKLÁCIE OSLAVUJE 70 ROKOV OD SVOJHO VZNIKU

Sedemdesiate výročie FMMR TUKE a 260. výročie založenia Banskej akadémie v Banskej Štiavnici sme si pripomenuli aj s bývalými zamestnancami fakulty.

„Vďaka patrí všetkým Vám – všetkým učiteľom, hospodárskym pracovníkom a ostatným, ktorí pôsobili na Hutníckej fakulte / FMMR za všetko to, čo ste pre generácie hutníckych inžinierov vykonali. Hlavným dôvodom, prečo boli naši pedagógovia obdivovaní, cenení a tiež milovaní, boli aj ich postoje, láskavý prístup k študentom a pevný morálny základ…“ uviedla vo svojom príhovore pani dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE doc. Ing. Iveta Vasková, PhD.

Fakulta oslavuje 70 rokov od svojho založenia. V tejto jednej vete je ukryté množstvo životných príbehov, udalostí, zážitkov, spomienok i nádejí. Na fakulte zostal kus života študentov, zamestnancov, priaznivcov aj rodičov. Spomienka a vďačnosť však patrí aj tým, ktorí už dnes nie sú medzi nami, ale v našich srdciach a srdciach absolventov našej fakulty majú nenahraditeľné miesto. Práve pred 70 rokmi vznikla fakulta, ktorá sa hlási k historickému odkazu Banskej akadémie v Banskej Štiavnici, a teda i k blížiacemu sa 260. výročiu jej založenia rozhodnutím Márie Terézie z 13. decembra 1762.

Je len samozrejmé, že v tak bohatej histórii fakulty existujú vývinové etapy. Pred 5 rokmi sme zavŕšili jednu etapu existencie Hutníckej fakulty a kontinuálne začali etapu ďalšiu – Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie – ale je jedno, ako sa voláme, všetci naši absolventi tvoria jednu veľkú rodinu založenú na tradíciách a pripravenú na výzvy a inovácie. Je len na nás, ako budeme stavať ďalšiu cestu fakulty.

Spolupráca a lojalita znamenajú oveľa viac ako osobný prospech. Je to ako s tými povestnými tromi prútmi kráľa Svätopluka – len spoločne môžeme budovať pevnú inštitúciu a robiť už spomínané veľké veci… A prúty, to sú pracoviská FMMR – Ústav metalurgie, Ústav materiálov a inžinierstva kvality a Ústav recyklačných technológií a hlavne ich ľudský potenciál.

Fakultu materiálov, metalurgie a recyklácie čakajú oficiálne oslavy 70. výročia jej založenia dňa 6. októbra 2022.


 



Autori: redakcia HALÓ TU; Ing. Pavol Kaleja, PhD.; Ing. Silvia Michalková; doc. Ing. Ján Kráľ, PhD.; Ing. Bc. Martina Hrubovčáková, PhD.

Foto: Ing. Róbert Klik; Jaro Ľaš; archív FBERG TUKE; archív SjF TUKE; archív FMMR TUKE