PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 1 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 1 - 2022/2023)

Krátke správy

Ilustrácia: „Alma mater“
Autor: Bc. Štefánia Hajsáková, 5. ročník, Ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE



Univerzitná konferencia odborov TUKE

Dňa 14. júna 2022 sa uskutočnila Univerzitná konferencia odborov Technickej univerzity v Košiciach. Konferencie sa zúčastnil rektor TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., kvestor TUKE doc. Ing. Marcel Behún, PhD., predseda VŠaPRO doc. Ing. Miroslav Haban, PhD., 7 hostí z iných univerzít a 43 delegátov z TUKE. Cieľom konferencie bolo poinformovať delegátov a hostí o činnosti odborov na TUKE počas pandemického aj nepandemického obdobia, plnenie a vyhodnotenie Kolektívnej zmluvy, informácie o hospodárení RADY ZO a jednotlivých ZO, návrh Stanov a Štatútu RADY ZO, návrh zloženia RADY ZO, vystúpenie hostí a členov RADY ZO. Diskusia sa niesla v duchu zlepšenia a zabezpečenia kvalitných podmienok na jednotlivých pracoviskách TUKE. Po diskusii predseda VŠaPRO a predseda odborov TUKE odovzdali ocenenia členom odborov za ich aktívnu a dlhoročnú prácu v odboroch: doc. Ing. Darina Matisková, PhD., MBA, Anna Košková, prof. Ing. Peter Demeč, CSc., a Ing. Peter Bober, PhD. Na záver konferencie predseda odborov TUKE poďakoval všetkým prítomným za obetavú prácu, ktorú vynakladajú na skvalitnenie úrovne uspokojovania sociálnych istôt.

Autor: Ing. Klaudia Šándorová, PhD.
 



Projekt RIS Internship rozširuje spoluprácu medzi univerzitami
V rámci Pikniku na TUKE, ktorý sa uskutočnil 25. mája 2022, bol odprezentovaný projekt RIS Internship v priestoroch baníckeho pavilónu. Na prezentácii sa zúčastnilo viac ako 60 študentov zo SŠ a VŠ. Hlavným cieľom projektu je implementovať udržateľný a štruktúrovaný program pre študentov a rozšíriť aktivity spolupráce medzi univerzitami a podnikmi v regióne RIS. Región RIS zahŕňa tieto krajiny: Albánsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Srbsko, Slovinsko a nové východoeurópske krajiny RIS: Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Program stáží RIS prebieha ako schválený projekt EIT RM KAVA od 1. januára 2022 do 31. decembra 2024. Počas stáží sa bude poskytovať nepretržité monitorovanie a podpora študentom (stážistom) a hostiteľským organizáciám. Viac informácií o projekte a registrácia na stáž: https://www.ris-internship.eu/

Autor: Ing. Klaudia Šándorová, PhD.
 



Podpis zmluvy medzi SjF TUKE a Sun Moon University z Južnej Kórey
Intenzívna spolupráca medzi Strojníckou fakultou TUKE a College of Software Convergence Sun Moon University (CSC SMU) začala v roku 2019 návštevou kórejských študentov pod vedením prof. Joo Ho Lee v rámci projektu Global Capstone Design. Dňa 6. júla 2022 došlo k podpisu zmluvy o akademickej spolupráci a výmene poznatkov medzi SjF TUKE a CSC SMU. Zmluvu podpísal dekan SjF TUKE Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozef Živčák, PhD., MPH, a dekan CSC SMU prof. Jonghae Kimm, Ph.D. Štatutári oboch organizácií sa dohodli, že budú podporovať aktivity zamerané na vytváranie spoločného výskumu, prednášok a workshopov. Súčasne sa zaviazali k výmene relevantných akademických a vedeckých informácií. Podpísaním zmluvy sa vytvorili možnosti pre navýšenie mobilít našich študentov a zamestnancov, ktoré prispejú k zvýšeniu internacionalizácie a výmene poznatkov.

Autor: prof. Ing. Tomáš Brestovič, PhD.
 



Letná škola Ulysseus pre nepedagogických zamestnancov
Aliancia Ulysseus organizovala v júli prvú letnú školu pre nepedagogických zamestnancov svojich 6 partnerských univerzít. Na pôde univerzity MCI | The Entrepreneurial School® v Innsbrucku sa stretli účastníci zo všetkých z nich. TUKE zastupovalo 5 účastníčok z rôznych pracovísk. Účastníci spoznali alianciu Ulysseus ako európsku univerzitu pre občanov budúcnosti. Hlavnou témou boli interkulturalizmus ako silný prvok aliancie a možnosti, ako tento prvok využiť pri spoločnej práci. Doplnením podujatia boli diskusie o výzvach a budúcich aktivitách aliancie a ako môžu účastníci ako odborníci vo svojich pracovných oblastiach prispieť k ich riešeniu.

Autor: Ing. Viliam Fedák 
 



Druhý tohtoročný Ulysseus Summit v Helsinkách
Univerzita aplikovaných vied Haaga-Helia v Helsinkách hostila v dňoch 6. až 8. júna druhý tohoročný Ulysseus Summit. Podujatia sa zúčastnili zástupcovia všetkých 6 partnerských univerzít. TUKE zastupovala delegácia vedená prorektorom pre zahraničné vzťahy a mobilitu prof. Ing. Radovanom Hudákom, PhD. Strategickým prvkom Summitu boli stretnutia Riadiacej rady (Governing Council) a Projektového výboru (General Committee). Paralelne prebiehali workshopy WP4 fóra (jazykové a vzdelávacie programy, program pre podporu kariéry a inovatívna pedagogika) a stretnutie projektu COMPASS (možnosti implementácie stratégie ľudských zdrojov vo výskume, HRS4R). Počas summitu boli podpísané prvé zmluvy o dvojitých diplomoch medzi partnerskými univerzitami aliancie, ktoré sa stali dôležitým míľnikom zvýrazňujúcim víziu aliancie Ulysseus rozširovať možnosti vzdelávania, mobilít a spolupráce medzi zapojenými univerzitami.

Autor: Ing. Viliam Fedák
 



Udelenie čestného doktorátu osobnosti zo SvF TUKE
Dňa 24. júna 2022 sa na University of Miskolc konali slávnostné promócie absolventov univerzity. V rámci ceremoniálu bol udelený aj čestný titul „doctor honoris causa“ členke akademickej obce TUKE prof. Ing. Martine Zeleňákovej, PhD., ktorá má mimoriadny a významný podiel na rozvoji medzinárodnej spolupráce s University of Miskolc. Dr. h. c. prof. Ing. Martina Zeleňáková, PhD., patrí do kolektívu Ústavu environmentálneho inžinierstva na Stavebnej fakulte TUKE a zároveň zastáva úlohu prodekanky pre rozvoj a zahraničie SvF TUKE. K udeleniu čestného titulu srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších akademických úspechov! Čestný titul „doctor honoris causa“ je najvyšším ocenením udeľovaným akademickou inštitúciou spravidla popredným dejateľom vedeckého a akademického života. Nedá sa získať žiadnym obvyklým kvalifikačným postupom a nemôže byť nárokovateľný. Univerzita jeho udelením vyjadruje úctu, uznanie i vďaku významným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj vedeckého poznania, vysokého školstva i vlastnej inštitúcie.

Autor: redakcia HALÓ TU