PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Cesta fabriky k Net Zero (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Cesta fabriky k Net Zero (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky


Hostia a účastníci odbornej diskusie na témy z oblasti dekarbonizácie priemyslu. Foto: Ing. Hedviga Horváthová, PhD.

Koncepty ESG sa so zmenami európskej emisnej a enviro legislatívy pre firmy dostávajú do podoby povinnosti. Ambície európskej zelenej dohody si vyžadujú natoľko významné zmeny vo výrobných procesoch, že v mnohých prípadoch menia základné výrobné technológie. Popri využití obnoviteľných zdrojov energie pre zásobovanie energiami sa menia aj hlavné výrobné technológie pre znižovanie využitia fosílnych surovín – napríklad elektrifikáciou či zmenami vo výrobe technologického vodíka z fosílnych zdrojov na OZE. Takéto riešenia si stále vyžadujú množstvo parciálnych inovácií, ktoré môžu vzniknúť na základe funkčnej spolupráce dodávateľov riešení inteligentnej mobility a výrobných podnikov s výskumnými aktivitami vysokých škôl a vedeckých inštitúcií.

V júni 2023 sa preto na pôde Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE uskutočnila odborná diskusia na tému „Cesta fabriky k Net Zero“. Hosťami diskusie na témy týkajúce sa dekarbonizácie priemyslu boli Juraj Sabol, generálny manažér pre stratégiu U. S. Steel Košice, s. r. o., Gabriel Tréfa, riaditeľ primárnych technologických procesov, výskum a vývoj U. S. Steel Košice, s. r. o., Andrea Egryová, hlavný manažér pre strategické suroviny, U. S. Steel Košice, s. r. o., a Slavomír Hubatka, denný doktorand Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE. Diskutované boli najmä spoločné projekty, na ktorých sa môžu podieľať študenti a/alebo doktorandi. Stretnutie prinieslo zaujímavý prehľad dekarbonizačných projektov na jednom mieste na FMMR. U. S. Steel Košice, s. r. o., má zaujímavé plány s výmenou technológií, a to bude pre akademickú obec určite prínosné vo viacerých rovinách. Cieľom bolo zároveň podporiť záujem doktorandiek, doktorandov a študentiek, študentov na technických fakultách slovenských vysokých škôl o dekarbonizáciu priemyslu tým, že bude zjednodušený proces hľadania odborných stáží a/alebo spolupracujúcich organizácií cez webový portál https://www.folio.green. Na danej platforme sú priebežne zverejňované ponuky firiem, ktoré pôsobia v oblasti dekarbonizácie budov, priemyslu alebo sa podieľajú na vytváraní ekologickej náhrady konkrétnych materiálov.

Ďakujeme hlavným hosťom diskusie, všetkým účastníkom, ako aj agentúre Folio za sprostredkovanie diskusie a spoluprácu.


Autor: Ing. Bc. Martina Hrubovčáková, PhD.