PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Cestuj do Dubrovníka na workshop o inováciách v extrakcii nerastných surovín (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Cestuj do Dubrovníka na workshop o inováciách v extrakcii nerastných surovín (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Študentské stránky

Foto: archív DIM ESEE 2


Medzinárodná škola DIM ESEE 2 je pokračovanie úspešného projektu, na ktorého riadení sa lokálne (ako partner projektu) podieľa Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach. Projekt je zameraný na zvyšovanie inovatívnosti medzi odborníkmi v oblasti nerastných surovín v regiónoch východnej a juhovýchodnej Európy. Cieľom je zvýšiť podnikateľskú a inovačnú kapacitu absolventov a študentov vysokých škôl v tomto sektore. Tento rok sa podujatie bude konať od 18. do 20. októbra priamo v chorvátskom Dubrovníku s možnosťou účasti aj na diaľku.

Pre koho je podujatie určené?

Pre profesionálov (učitelia VŠ, absolventi, ale aj študenti III. stupňa štúdia) zo sektora nerastných surovín, ktorí ovládajú anglický jazyk a majú základné znalosti súvisiace s tematikou aktuálneho ročníka, a ktorí pracujú v jednej z nasledujúcich oblastí: geológia, geologické inžinierstvo, geofyzika, banské inžinierstvo, úprava nerastných surovín a aplikované vedy o Zemi a podobne.

Téma na rok 2023: Inovácie v extrakcii nerastných surovín

Workshop bude v tomto roku zameraný na inovácie v extrakcii nerastných surovín, konkrétne na nasledovné témy:

1. Metódy extrakcie trhacími prácami: Pokročilé technológie modelovania výbuchu pomocou elektronických rozbušiek (Austin Powder) / Ako nízko dokážeme ísť? – Extra nízkoprofilové zariadenie na podzemnú ťažbu nerastov (DOK-ING)

2. Metódy mechanickej extrakcie: Najnovší vývoj v dobývaní tvrdých hornín (projekt IlluMINEation) / Dobývanie tvrdých hornín, skúsenosti s MX650

3. Inovatívne a udržateľné postupy ťažby: Odolní bio-inšpirovaní modulárni robotickí baníci – projekt Robominer / Digitalizovaný proces ťažby – projekt IlluMINEation / Diaľkový prieskum Zeme pre plánovanie ťažby / Budúcnosť smart ťažby

4. Best cases: Zlepšenie výkonnosti drvenia nerastných surovín optimalizáciou trhacích prác pomocou pokročilých technológií / EPIROC Mobile Miner / bezpečnostný koncept pre odstrely v obývaných oblastiach (prípad z Leitendorfu)

Téma nasledujúceho ročníka 2024 bude: Inovácie v spracovaní rúd (16. – 18. október 2024).

Ako a dokedy sa prihlásiť?

Na registráciu slúži jednoduchý online formulár, ktorý je možné nájsť na stránke https://www.dim-esee.eu. Účasť na podujatí je spoplatnená registračným poplatkom, ktorý zahŕňa ubytovanie, stravu a workshopové aktivity. V roku 2023 je účasť riešená hybridnou formou. Záujemca si teda môže zvoliť online alebo osobnú účasť. Pre viac informácií kontaktujte lokálneho koordinátora projektu e-mailom na adrese igor.duriska@tuke.sk. Viac informácií o medzinárodnej škole DIM ESEE 2 je možné nájsť na webe: https://www.dim-esee.eu.


Autor: Ing. Igor Ďuriška, PhD.