PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

FS Jahodná oslavuje 40. výročie svojho založenia! (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

FS Jahodná oslavuje 40. výročie svojho založenia! (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky

Technická univerzita v Košiciach ponúka študentom okrem štúdia aj pôsobenie vo folklórnom súbore Jahodná, ktorý univerzita zastrešuje už od roku 1983. Aktuálni členovia pozostávajú zo stredoškolákov, vysokoškolákov a pracujúcich. Folklórny súbor sa člení na dve zložky, a to tanečnú a hudobnú. Tréningy oboch zložiek prebiehajú v priestoroch bývalého T-klubu vo vysokoškolskom internáte na Urbánkovej 2 každý pondelok a stredu od 19.00 h. Pôsobenie vo folklórnom súbore nespôsobuje len zlepšenie kondície, zvýšenie endorfínov, ale prináša aj nové lásky či nové dobrodružstvá.

Na jeseň, konkrétne 25. 11. 2023, folklórny súbor uvedie výročný program pri príležitosti 40 rokov od svojho založenia. Program bude výnimočný tým, že sa na javisku stretne okolo 100 účinkujúcich, ktorí pôsobili od roku 1983 až po súčasnosť. Počas programu precestujeme celé Slovensko, západ bude reprezentovaný Myjavou, stred Horehronským tancom a z východu ponúkne folklórny súbor až 4 tance z regiónov Šariš a Zemplín. Program doplní hudobná zložka a nebudú chýbať ani spevácke čísla v podaní bývalých speváčok súboru, Harčarok z Pozdišoviec či Bakšanských parobkov z Kokšov-Bakše. Pozvanie do programu prijal aj multiinštrumentalista Michal Smetanka. Všetci pozvaní hostia už v minulosti spolupracovali s jubilujúcim folklórnym súborom a vytvorili sa tak aj veľmi priateľské väzby. Harčarki z Pozdišoviec absolvovali spolu s Jahodnou zahraničný zájazd v čínskom meste Hangzou a Bakšanske parobci sprevádzali hudobne aj spevácky súbor na bosnianskom festivale v Prijedore, kde sa súbor predstavil na konci júna tohto roku. Folklórny súbor Jahodná okrem krajín ako Bosna, Chorvátsko či Česko reprezentoval slovenský folklór aj v Mexiku, Číne a aj na Cypre. Premiérový program folklórneho súboru Jahodná sa bude konať v priestoroch Kultúrno-spoločenského centra na Jedlíkovej 7 v Košiciach. Je nám cťou, že program sa bude konať pod záštitou Technickej univerzity v Košiciach, a radi tam privítame aj študentov univerzity.

Programu predchádza niekoľkomesačná príprava. Myjavské kĺbovky, mužské čapáše pri verbunku či rýchle cifrovanie okolo fľaše pri fľaškovom tanci, to všetko by sme aktuálne mohli vidieť na tanečnej sále FS Jahodná. Počas najbližších týždňov súčasných členov prídu mentorovať aj súrodenci zo známej obce a výsledkom spolupráce bude nová choreografia, ktorú súbor uvedie v rámci výročného programu. Vďaka podpore zo strany Technickej univerzity v Košiciach bude mať súčasná generácia tanečníc nové nádherné kroje z Parchovian a tanečníci sa budú tešiť z nových čižiem a lajblíkov. Ku kvalitnej príprave programu neodmysliteľne patrí aj víkendové sústredenie, ktoré sa uskutoční v priestoroch UVZ Herľany, ktoré spravuje Technická univerzita v Košiciach. Súborové sústredenie prispieva nielen ku skvalitneniu prípravy, ale utužuje aj kolektív, najmä čo sa týka nových a starších členov. Noví členovia prichádzajú do súboru na základe konkurzu, ktorý sa organizuje vždy na začiatku zimného semestra v novom akademickom roku.


Autor: Alexandra Hrešková