PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Krátke správy

Ilustrácia: „Inovácia“
Autor: Bc. Ivana Miženková, 5. ročník, ateliér dizajnu Priestor, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE

 


Prvá slovenská privátna 5G SA sieť už v prevádzke

Slovak Telekom spolu s partnermi SOVA Digital a Siemens dňa 21. 6. 2023 na pôde Technickej univerzity v Košiciach uviedli prvú slovenskú privátnu 5G SA sieť, ktorá otvára nové technologické možnosti pre využitie v Priemysle 4.0. Privátna 5G SA sieť je technológia vytvorená pre použitie v uzavretom ekosystéme, t. j. v tomto prípade ju Slovak Telekom inštaloval na Technickej univerzite v Košiciach pre testovanie a vývoj inovatívnych riešení. Privátne 5G SA siete umožňujú firmám, aby si vytvorili vlastné komunikačné ekosystémy s vysokou spoľahlivosťou a bezpečnosťou. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali spoľahlivé a vysokorýchlostné pripojenie nevyhnutné pre kritické aplikácie a služby v priemysle, poľnohospodárstve, energetike a ďalších odvetviach. Privátna 5G SA sieť na Technickej univerzite v Košiciach sa stala domovom pre viaceré riešenia, ktoré budú adresovať výzvy mnohých oblastí priemyslu. S jednotlivými praktickými ukážkami sa budú môcť študenti i odborní pracovníci stretnúť na viacerých pracoviskách v univerzitnom areáli TUKE. Každé odborné pracovisko bude zamerané na iný typ využitia najmodernejšej privátnej 5G SA siete vrátane odborného personálu, ktorý tieto technológie bude naďalej rozvíjať a implementovať do praxe. Celkovo pre odbornú verejnosť, študentov či akademikov bude k dispozícii viac ako desať funkčných modelov, ktoré sa v budúcnosti môžu stať súčasťou priemyselného využitia. K dispozícii sú viaceré funkčné modely, ktoré dokážu demonštrovať hlavné benefity technologického 5G riešenia v praxi ako vysoký počet pripojených zariadení, vysoká prenosová rýchlosť či nízka latencia. Všetky budú slúžiť ako praktická ukážka toho, čo nové technológie dokážu v budúcnosti priniesť v oblasti Priemyslu 4.0.

Autor: redakcia HALÓ TU



Veľvyslanec Singapuru navštívil Technickú univerzitu v Košiciach

Dňa 28. 7. 2023 Technickú univerzitu v Košiciach poctil svojou návštevou mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Singapuru pán Chay Wai Chuen, ktorého sprevádzala pani Esther Lee z Európskej sekcie Ministerstva zahraničných vecí Singapuru. Po úvodnom stretnutí zástupcovia TUKE sprevádzali pána veľvyslanca vybranými pracoviskami a laboratóriami univerzity. Delegácia navštívila laboratóriá Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania, pracoviská Strojníckej fakulty a UVP TECHNICOM. Pán veľvyslanec si prezrel prvý slovenský vodíkový autobus, ktorý používa na uskladnenie vodíka jedinečné certifikované zásobníky na vodík na báze metalhydridových zliatin vyvinuté na SjF TUKE. Následne mal možnosť oboznámiť sa s prvým slovenským konceptom vodíkového auta MH2, ktorý SjF TUKE vyvinula v spolupráci s Matador Group. V rámci záverečnej diskusie pán veľvyslanec deklaroval svoj záujem podporiť rozvoj bilaterálnej spolupráce TUKE s univerzitnými a výskumnými pracoviskami v Singapure.

Autor: redakcia HALÓ TU



TUKE aj tento rok súčasťou Európskej noci výskumníkov

Dňa 29. 9. 2023 sa uskutoční v priestoroch OC Optima jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Celodenný program ponúkne inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi, ako aj atraktívny program na pódiu. Popularizácia vedy má na rozvoj spoločnosti neuveriteľný vplyv a môže posunúť hranice ľudského poznania. Osobitým cieľom je podpora mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru. Počas 17. ročníka podujatia sa organizátori zamerajú, okrem iného, na dve hlavné témy. Prvou témou je voda – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie plytvaniu zdrojmi a pod. Druhou témou aktuálneho ročníka podujatia je umelá inteligencia, jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť (so zreteľom aj na možné riziká).

Autor: redakcia HALÓ TU



Fakulta umení: architektúra z Malajzie

Fakulta umení TUKE v spolupráci s detašovaným pracoviskom Stavebnej fakulty TUKE na Taiwane organizovala dňa 9. augusta 2023 prezentáciu architektky a pedagogičky Dr. Ungku N. Sonet z Taylor's University v Malajzii. Pracovná návšteva bola zameraná na možnosti vzájomnej spolupráce v oblasti súčasnej architektúry, urbanizmu a územného plánovania, ako aj potenciálnych mobilít študentov a pedagógov. Súčasťou programu bola tiež odborná prednáška pod názvom „Malaysian Architecture: Historical Timeline“, ktorá prebiehala v priestoroch UVP TECHNICOM vrátane online streamingu. Účasť študentov a pedagógov FU TUKE dopĺňala dvojica študentiek architektúry z Bhutánu hosťujúcich na univerzitách v strednej Európe. Podujatie potvrdzuje fakt, že medzinárodná spolupráca v kreatívnych odvetviach je dôležitá nielen pre rozvoj regiónu, ale i samotného univerzitného prostredia.

Autor: Ing. arch. Andrea Bočková, ArtD.



Štvrťstoročie Fakulty umení TUKE

Blížiace sa oslavy 25. výročia založenia Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach prinesú viacero výrazných umeleckých odborných podujatí – výstavu prof. Ladislava Čarného, akademického maliara, dlhoročného pedagóga VŠVU v Bratislave, ktorá sa bude konať v priestoroch UVP TECHNICOM, ako aj veľkoformátový videomapping na fasáde FU organizovaný Katedrou výtvarných umení a intermédií počas Bielej noci Košice 2023. K dôležitým aktivitám patrí rovnako aj odborná konferencia v Univerzitnej knižnici TUKE v réžii Katedry teórie a dejín umenia. Pre širšiu verejnosť bude sprístupnená výstava študentských prác Katedry dizajnu FU TUKE v univerzitnej Campus Gallery a tiež výstava Katedry architektúry FU TUKE v U Gallery (Kunsthalle / Hala umenia) v Košiciach. Program osláv 25. výročia Fakulty umení TUKE je plánovaný v termíne od 4. do 6. októbra 2023. Všetci sú srdečne vítaní!

Autor: doc. Mgr. art. Ing. Richard Kitta, ArtD.



Exkurzia študentov Fakulty umení v Tate Modern v Londýne

22. marec – 25. marec 2023
Mgr. Gabriela Garlatyová, Ph.D.,
odborná asistentka, Technická univerzita v Košiciach, Fakulta umení, Katedra teórie a dejín umenia, kurátorka Archívu Marie Bartuszovej v Košiciach

Zúčastnení študenti a študentky: Tamara Almášiová, Jana Andrejková, Zuzana Baková, Patrícia Čechová, Martina Jarinová, Ráchel Jutka, Viktória Kršiaková, Mária Maxová, Eva Mária Moleková, Sára Némethová, Jakub Staš a Lukáš Trón.

Študijné cesty sú jedným z najdôležitejších zdrojov poznávania a vzdelávania umelcov a umelkýň. Exkurzia na výstavu Marie Bartuszovej v Tate (1936 – 1996) mala zámer predstaviť jej tvorbu študentkám a študentom FU TUKE. Výstava sochárky, ktorá žila a pôsobila v Košiciach a ktorá ju zhodnotila v medzinárodnom kontexte, je zároveň dôležitou a inšpiratívnou skúsenosťou. Študentov sprevádzala kurátorka výstavy Juliet Bingham, ktorá im sprostredkovala hlavné myšlienky expozície (24. 3.). Exkurzia pozostávala aj z prednášok G. Garlatyovej o tvorbe a výstave M. Bartuszovej, ktoré boli realizované na výstave, ale aj na pôde školy (17. 5.). Ďalším programom cesty boli návštevy galérií ako National Gallery, The Courtauld Gallery, Tate Britain, White Chapel Gallery. V Tate Modern si prehliadli aj výstavu poľskej umelkyne Magdaleny Abakanowicz.

Projekt Exkurzie študentov FU TUKE na výstavu Marie Bartuszovej v Tate Modern z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislava.

Autor: Mgr. Gabriela Garlatyová, Ph.D.



 


Illustration: “New Academic Year”
Author: Bc. Claudia Solomonová, 5th grade, Space Design Studio, Department of Design, Faculty of Arts TUKE