PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

MAO / Media Art Office: Modrá planéta (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

MAO / Media Art Office: Modrá planéta (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky


Organizátori MAO, lektori a najmenší účastníci workshopu „Kde je modrá planéta?“ UVP TECHNICOM, Košice. Foto: Mgr. art. Peter Hric


Mnohé digitálne inovácie súčasnosti sú dnes testované aj v oficiálnom edukačnom procese, prinášajú výzvy z pohľadu uplatnenia nových foriem vzdelávania a metodiky. V prípade vzdelávania žiakov základných škôl alebo detí predškolského veku ide navyše o výchovný, resp. výchovno-vzdelávací proces. Sme obklopení infosférou, dokonca sme jej priamou súčasťou, akcelerujeme a sme akcelerovaní digitalizáciou a multitaskingom.

Multimédiá, internetový priestor a nástroje AI rozširujú náš svet (alebo „modrú planétu“, na ktorej sa práve nachádzame). Ponúkajú nám nebývalé možnosti a tvoria čoraz dôležitejšiu súčasť každodenného života. A práve o tejto skúsenosti, ako i predpokladanej budúcnosti, je originálny vzdelávací projekt pod názvom „Modrá planéta“, ktorý je súčasťou aktivít platformy MAO / Media Art Office. Odborníci z oblasti súčasného umenia, technológií a kreatívnej ekonomiky pod hlavičkou MAO sú aktuálne rezidentmi Startup centra UVP TECHNICOM. „Naším zámerom je vytvorenie špecifického kurzu, vrátane rozšírenej metodiky, kde nové digitálne nástroje a techniky sú, spolu s tradičnými analógovými a overenými postupmi, v dynamickom, ale vyváženom stave,“ hovorí Ing. Manuela Raisová, PhD., členka platformy MAO. Dôvodov pre vznik takéhoto konceptu je viacero. V zahraničnom prostredí sa stretávame so vzdelávacími systémami, ktoré sú súčasťou širších medzirezortných – edukačných, kultúrnych či ekonomických stratégií. Nekonvenčný prístup MAO spočíva hlavne v prepojení tvorivých a technických oblastí. Pripravovaná rozšírená metodika je založená na princípe hry a asociatívnosti. „V prípade nedávneho workshopu ‚Kde je modrá planéta?‘ sa žiaci z MŠ Němcovej v Košiciach stali na okamih ‚mimozemšťanmi‘ a ‚vesmírnymi záhradníkmi‘. S pomocou lektorov si mohli otestovať svoje tvorivé schopnosti, a to na základe kreatívnych tímových úloh vo virtuálnej realite v kombinácii s reálnym fyzickým prostredím,“ uvádza Mgr. art. Eva Jenčuráková, ArtD., z tímu MAO. Podľa tvorcov projektu je práca v tíme tým najdôležitejším nástrojom. Komplexnosť, interdisciplinarita a environmentálny charakter pripravovaného vzdelávacieho kurzu, na ktorom sa podieľajú pedagógovia z viacerých fakúlt Technickej univerzity v Košiciach, má svoje opodstatnenie. „Modrá planéta“, ako príklad edukačného modelu, ponúka spôsoby rozvíjania kreatívnych odvetví v našom regióne. Vie byť inšpiráciou nielen pre univerzitné prostredie, ale aj tvorivú prax.

MAO / Media Art Office:
Richard Kitta, Manuela Raisová, Eva Jenčuráková a kol.

Spolupráca:
UVP TECHNICOM / Startup centrum TUKE
CORE Labs / Fakulta umení TUKE

Viac na: https://www.www.facebook.com/mao.kosice.

 

Autor: doc. Mgr. art. Ing. Richard Kitta, ArtD.