PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Novým rektorom TUKE sa stal prof. Peter Mésároš (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Novým rektorom TUKE sa stal prof. Peter Mésároš (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Hlavná téma

Volebné zhromaždenie pozostávajúce z členov Akademického senátu Technickej univerzity v Košiciach a členov Správnej rady Technickej univerzity v Košiciach v zmysle § 10 ods. 5 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Štatútu TUKE a Zásad voľby kandidáta na rektora a prijatia návrhu na odvolanie rektora TUKE, ktoré sa konalo 15. mája 2023, zvolilo tajným hlasovaním všetkými hlasmi prof. Ing. Petra Mésároša, PhD., za kandidáta na rektora. Prezidentka Slovenskej republiky J. E. Zuzana Čaputová v stredu 16. augusta 2023 slávnostne vymenovala profesora Mésároša za rektora Technickej univerzity v Košiciach.


Vymenovanie rektora Technickej univerzity v Košiciach

Prezidentka Slovenskej republiky J. E. Zuzana Čaputová v stredu 16. augusta 2023 vymenovala do funkcie rektorov dvoch vysokých škôl. Peter Mésaroš bude pôsobiť ako rektor Technickej univerzity v Košiciach a Marek Storoška ako rektor Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove.

Volebné zhromaždenie, pozostávajúce z členov Akademického senátu Technickej univerzity v Košiciach a členov Správnej rady TUKE, ktoré sa konalo 15. mája 2023, zvolilo tajným hlasovaním všetkými hlasmi prof. Ing. Petra Mésároša, PhD., za kandidáta na rektora Technickej univerzity v Košiciach.

Po potvrdení ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR bol do funkcie rektora TUKE na obdobie rokov 2023 – 2027 vymenovaný prezidentkou SR prof. Ing. Peter Mésároš, PhD.

„Blahoželám profesorovi Petrovi Mésárošovi a docentovi Marekovi Storoškovi, ktorých som dnes vymenovala za rektorov Technickej univerzity v Košiciach a Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM v Prešove. Je potrebné, aby na svojich školách prijali výzvy, ktoré pred vedu a vzdelávanie kladie 21. storočie. Zároveň od nich očakávam, že budú výraznou mierou prispievať k zmenám k lepšiemu. Aby vysoké školy študentom odovzdávali nielen vedomosti, ale viedli ich tiež k humanizmu a k etike. A aby sa nám popri poznaní darilo kultivovať aj úctu a rešpekt k nemu,“ povedala po slávnostnom vymenovaní pani prezidentka.


 

 

Profilácia profesora Mésároša

Prof. Ing. Peter Mésároš, PhD., sa narodil 5. 9. 1979 v Košiciach. Študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, Podnikovohospodárskej fakulte so sídlom v Košiciach, kde v roku 2003 získal titul inžiniera v študijnom odbore ekonomika a manažment podniku. Na Ekonomickej univerzite v Bratislave pokračoval v doktorandskom štúdiu v odbore odvetvové a prierezové ekonomiky so zameraním na stavebníctvo, kde v roku 2006 získal titul PhD. Po ukončení doktorandského štúdia pôsobil na Katedre manažmentu na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave ako odborný asistent a zástupca vedúceho katedry. V rámci pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti sa venoval problematike informačného a znalostného manažmentu v podnikoch, ekonomických informačných systémov, manažmentu inovácií a projektovému riadeniu. Od roku 2004 pôsobil ako člen Komisie pre odborné vzdelávanie v rámci Európskej federácie stavebného priemyslu (FIEC) v Bruseli a člen skupiny tripartitného dialógu s Európskou federáciou zamestnancov v stavebníctve a drevospracujúcom priemysle, a to ako zástupca Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

V roku 2009 získal titul „docent“ v odbore ekonomika a manažment podniku na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Zaviedol a garantoval viacero nových predmetov v študijnom programe ekonomika a manažment podniku na 2. a 3. stupni štúdia a v študijnom programe finančné riadenie podniku na 2. stupni štúdia, bol členom komisií pre štátne záverečné skúšky vo všetkých stupňoch štúdia.

V Inštitúte ekonomického znalectva a expertíz Ekonomickej univerzity v Bratislave absolvoval špecializované vzdelávanie pre znalcov zamerané na ekonómiu, manažment a ohodnocovanie majetku podnikov a neskôr absolvoval odbornú skúšku znalcov pre výkon znaleckej činnosti v odbore ekonómia a manažment, odvetvie kontroling.

Prof. Mésároš začal pôsobiť na Stavebnej fakulte TUKE externe v roku 2008 ako odborný asistent, a to v pedagogickej činnosti na Ústave technológií, ekonomiky a manažmentu v stavebníctve pri výučbe predmetov manažment v stavebníctve, marketing v stavebníctve a personálny manažment. Od roku 2012 pôsobí na Stavebnej fakulte Technickej univerzity v Košiciach ako docent na Ústave technológie a manažmentu v stavebníctve. V pedagogike a výskume sa venuje ekonomike a podnikaniu v stavebníctve, manažmentu v stavebníctve, cenotvorbe stavebnej produkcie, informačno-komunikačným technológiám pri riadení stavebných projektov a nákladovému kontrolingu. Vedie záverečné práce na všetkých stupňoch štúdia, má niekoľko desiatok prevažne zahraničných publikačných výstupov, podieľa sa na riešení viacerých výskumných projektov VEGA, KEGA, APVV, ako aj projektov financovaných z prostriedkov Európskeho spoločenstva vo viacerých operačných programoch. V súčasnosti je spoluriešiteľom projektov VEGA, KEGA a zodpovedným riešiteľom projektu APVV a projektu VEGA. Venuje sa aj znaleckej činnosti v rámci Znaleckého ústavu na Stavebnej fakulte TUKE.

Počas svojho pôsobenia vyškolil šiestich doktorandov, dvoch v štud. programe ekonomika a manažment podniku a štyroch v programe teória technológie a riadenia v stavebníctve. Je členom fakultnej odborovej komisie pre doktorandské štúdium na Stavebnej fakulte TUKE a Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline. Je podpredsedom Vedeckej rady Stavebnej fakulty TUKE a členom Vedeckej rady Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Je členom redakčných rád viacerých časopisov doma a v zahraničí a členom propagačnej komisie Technickej univerzity v Košiciach.

Od roku 2015 pôsobil ako prodekan pre rozvoj a zahraničie Stavebnej fakulty TUKE a štatutárny zástupca dekana fakulty. Od roku 2019 zastával funkciu dekana Stavebnej fakulty. Titul profesor získal v roku 2022.

 

Úvodné zasadnutie Vedenia Technickej univerzity v Košiciach

Dňa 17. 8. 2023 prvýkrát zasadalo nové Vedenie Technickej univerzity v Košiciach pod vedením rektora prof. Ing. Petra Mésároša, PhD. Rektor po úvodnom príhovore odovzdal poverovacie dekréty novým prorektorom. Na zasadnutie prijal pozvanie aj bývalý rektor Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., ktorý súčasnému Vedeniu TUKE poprial veľa síl a úspechov pri riadení univerzity. Vedenie TUKE, súčasne s kvestorom a predsedom Akademického senátu TUKE, pokračovalo v rokovaniach a nastavovaniach procesov.

 

Nové Vedenie Technickej univerzity v Košiciach

  • rektor: prof. Ing. Peter Mésároš, PhD.

 

  • Prorektor pre inovácie a transfer technológií: prof. Ing. Juraj Gazda, PhD.

 

  • Prorektor pre zahraničné vzťahy a mobilitu: prof. Ing. Ján Piteľ, PhD.

 

  • Prorektor pre vzdelávanie: Dr. h. c. prof. Ing. Miroslav Kelemen, DrSc.

 

  • Prorektor pre vedu, výskum a doktorandské štúdium: prof. Ing. Ivo Petráš, DrSc.

 

  • Prorektor pre rozvoj a vonkajšie vzťahy: Ing. Rastislav Ručinský, PhD.

 

  • Kvestor: doc. Ing. Marcel Behún, PhD.

 

  • Predseda Akademického senátu TUKE: prof. Ing. Roman Cimbala, PhD.

 

Autori: redakcia HALÓ TU; Dr. h. c. prof. Ing. Martina Zeleňáková, PhD.
Foto: archív prezidentky SR J. E. Zuzany Čaputovej; Ing. Róbert Klik