PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Príhovor pána rektora k otvoreniu akademického roka (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Príhovor pána rektora k otvoreniu akademického roka (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky

Vážené kolegyne, vážení kolegovia,
milé študentky, milí študenti,

dovoľte mi pozdraviť vás všetkých pri príležitosti otvorenia akademického roka 2023/2024 na Technickej univerzite v Košiciach. Tento akademický rok je už 71. rokom v jej modernej histórii, čo jednoznačne znamená, že TUKE je úspešnou vzdelávacou a výskumnou inštitúciou. Je to univerzita, ktorá je skúsená a múdra, medzinárodne uznávaná a rešpektovaná doma aj v zahraničí. Je atraktívna pre študentov a zamestnávateľov, o čom svedčí aj fakt, že je v počte študentov druhá najväčšia na Slovensku a jej absolventi sú žiadaní na trhu práce.

Za tieto významné doterajšie výsledky vďačíme všetkým zamestnancom, ich ambíciám aj ich neúnavnej práci, ako aj študentom za ich zodpovednosť a cieľavedomosť. Ďakujem všetkým vedeniam univerzity, vedeniam fakúlt, ako aj všetkým členom akademickej obce.

Sedemdesiatjeden rokov z pohľadu života kamenných univerzít stále znamená mladosť, a teda obdobie plnej sily, vytrvalosti, otvorenosti moderným myšlienkam, diskusii a invencii, ale aj kreativity a chuti baviť sa, meniť svet k lepšiemu a užívať si ho.

Preto obzvlášť vítam medzi nami študentov prvých ročníkov, ktorí sa rozhodli stráviť ďalšie roky svojho života na Technickej univerzite v Košiciach a pridať sa k rodine viac ako 11 000 študentov a takmer 800 pedagógov. Som presvedčený, že vaše rozhodnutie získať vysokoškolské vzdelanie na najprestížnejšej univerzite v oblasti technického vzdelávania na Slovensku je správne a múdre.

Verím, že práve tu nájdete miesto, kde sa dajú skĺbiť tradície, hodnoty a skúsenosti s invenciou, modernými technológiami a nadšením ľudí. Verím, že práve tu spoznáte množstvo inšpiratívnych ľudí, nových priateľov a nájdete priestor pre svoj osobnostný rozvoj, pre moderné a kvalitné vzdelávanie, ale aj pre zábavu, kultúrne a športové vyžitie.

Som tiež presvedčený, že aj vaša energia, váš elán a odhodlanie prispeje k napredovaniu a rozvoju univerzity tak, aby bola miestom, kde sa tvoria hodnoty, kde sa kladie dôraz na ľudský potenciál, interdisciplinárnu tímovú spoluprácu, kreativitu, excelentnosť, a kde sa realizuje udržateľné a spoločensky zodpovedné vzdelávanie a výskum.

Čo vás čaká na Technickej univerzite v Košiciach?
Čaká vás 9 fakúlt, ktorých úspešné smerovanie riadia dekani a podieľajú sa na ňom všetci pedagógovia a výskumníci. Postupne počas štúdia objavíte fakulty, ktoré sú špičkové vo svojej odbornosti, ktoré dovedna vychovali viac ako 100 000 absolventov a spolu ponúkajú stovky študijných programov pokrývajúcich široké spektrum potrieb vzdelávania v stredoeurópskom priestore v oblasti techniky, ekonómie a umenia.

Na fakultách TUKE môžete skúmať hlbiny Zeme a využitie zemských zdrojov v moderne riadených priemyselných odvetviach, mapovať zemský povrch či vyvíjať a navrhovať aplikáciu obnoviteľných zdrojov energie. Naučíte sa spracovávať suroviny a meniť ich na nové materiály s dôrazom na environmentálne aspekty a podporu cirkulárnej ekonomiky. Zvládnete konštrukciu moderných a chytrých strojov, od priemyselných zariadení, robotov až po automobily a dopravné prostriedky budúcnosti, ktoré sú poháňané čistejšou energiou. V digitálnom svete núl a jednotiek budete určite jednotkou v oblasti informatiky a kyberbezpečnosti, umelej inteligencie a počítačových sietí, elektroniky či elektroenergetiky. Zvládnete projektovať a stavať inteligentné a zelené budovy, dopravnú infraštruktúru a riadiť stavebné projekty v reálnom i digitálnom prostredí, naučíte sa pohybovať vo svete financií, investovania a bánk a byť dobrým ekonómom či manažérom. Spoznáte svet priemyselných a inteligentných výrobných technológií a systémov s počítačovou podporou, očarí vás svet architektúry, dizajnu a výtvarných umení. S TUKE tiež ovládnete výšiny ako pilot, manažér leteckej dopravy či špecialista na leteckú a kozmickú techniku.

TUKE ponúka vzdelanie, ktoré siaha od stredu Zeme až po nekonečný vesmír, a preto je výzvou pre vašu budúcnosť.

Na TUKE vás čakajú 3 kampusy v Košiciach a Prešove, rozlohou väčšie ako 60 futbalových ihrísk, študentské informačné a poradenské centrum iCUBE, moderná univerzitná knižnica ako miesto pre štúdium aj oddych a viacero športovísk, kde si môžete vyskúšať 25 druhov športov v piatich športových kluboch.

Na TUKE sa stanete študentom Európskej aliancie univerzít ULYSSEUS združujúcich 8 prestížnych univerzít, ktoré vám umožnia študovať medzinárodné študijné programy, spoznať svet a nových ľudí.

Na TUKE vás čaká Univerzitný vedecký park TECHNICOM, miesto pre inovatívne projekty a transfer technológií, súťaže startupov a zaujímavé technologické a inovačné podujatia.


Vážené kolegyne a kolegovia, milé študentky a študenti,
do nového akademického roka vám všetkým prajem najmä pevné zdravie, veľa tvorivých síl a vytrvalosti na ceste k poznaniu, veľa úspechov vo vašej práci a štúdiu, veľa optimizmu a pozitívnej energie na splnenie vašich plánov, vašich cieľov a snov. Vzdelanie je jednou z mála hodnôt, ktorú vám nikto nemôže vziať, zničiť alebo zdaniť. Vážte si ju, rozvíjajte ju a podeľte sa o ňu s ostatnými. Týmto považujem akademický rok 2023/2024 na Technickej univerzite v Košiciach za otvorený.


prof. Ing. Peter Mésároš, PhD.
rektor Technickej univerzity v Košiciach
 

Foto: Ing. Róbert Klik