PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Študenti FBERG si rozširujú svoje obzory na Erasmus mobilitách (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Študenti FBERG si rozširujú svoje obzory na Erasmus mobilitách (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Študentské stránky


Zahraniční študenti na Erasmus+ stretnutí pri Hale Stulecia vo Vroclave. Foto: Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu

Fakulta v rámci svojej internacionalizačnej politiky podporuje mobility svojich študentov do partnerských inštitúcií v zahraničí a výpovede samotných účastníkov sú dôkazom toho, že by mali byť integrovanou súčasťou ich vysokoškolského života. Teší nás, že každoročne vzrastá uvedomený záujem a spestruje sa paleta krajín, do ktorých naši študenti cestujú.


„Ako študent som počas môjho štúdia na FBERG absolvoval 4 programy Erasmus+, dvakrát kvôli štúdiu a dvakrát kvôli stáži. Študoval som v chorvátskej Rijeke a v poľskom Vroclave, logistické stáže som absolvoval taktiež v Rijeke. Počas času stráveného v zahraničí som spoznal množstvo študentov z rôznych krajín, a to nielen z Európy, ale aj z Afriky, Ázie či Južnej Ameriky. Mesiace, ktoré sme spolu strávili, nás veľmi zblížili, a to najmä počas lockdownu, keď sme spoločné večery trávili len na internátoch alebo v prenajatých apartmánoch. Taktiež sme často cestovali, chodili na výlety a rôzne akcie, jednoducho sme si užívali študentský život. S mnohými priateľmi dodnes udržiavam kontakt a stretávame sa navzájom v našich krajinách. Počas pobytu je študent odkázaný sám na seba, musí si všetko v cudzej krajine vybaviť sám, je to určite výborná vysoká škola života. Erasmus+ určite odporúčam každému, kto chce cestovať a spoznávať svet, kde sa mu otvárajú úplne nové príležitosti na rozvoj,“ uviedol Adam, DLP.


„Počas môjho Erasmus pobytu na Polytechnickej univerzite v Madride som zažil neuveriteľnú skúsenosť. Mesto ma okúzlilo svojou bohatou kultúrou, históriou a živým spôsobom života. Na univerzite som stretol študentov z rôznych krajín, čo prispelo k obohateniu mojich medzinárodných vzťahov. Výučba bola náročná, ale obohatila ma o nové perspektívy v mojom odbore. Bývanie v medzinárodnej študentskej rezidencii bolo skvelou príležitosťou na spoznávanie rôznych kultúr a jazykov. Madrid ponúkal nekonečné možnosti na objavovanie pamiatok, kaviarní a nočného života. Erasmus výmena v Madride mi priniesla nezabudnuteľné zážitky a nové priateľstvá, ktoré si budem ceniť celý život,“ zhodnotil Maksym, VAZE.


„Erasmus študijný pobyt na Faculty of Maritime Studies v chorvátskej Rijeke bol pre mňa nezabudnuteľným dobrodružstvom. Profesori so svojou vášňou pre námorné štúdiá ma inšpirovali, medzinárodné prostredie mi otvorilo nové pohľady na svet a krásne prístavné mesto Rijeka poskytlo nekonečné možnosti na objavovanie a zábavu. Erasmus mi umožnil zdokonaliť sa nielen v štúdiu, ale aj v osobnom raste, a táto skúsenosť zostane v mojom srdci navždy“, spomína Juraj, KLG.


Autor: Ing. Katarína Valentová