PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Významné stretnutia SjF TUKE počas leta (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Významné stretnutia SjF TUKE počas leta (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky


Delegácia zahraničnej pracovnej cesty prezidentky SR. Foto: archív SjF TUKE


Ako prvý poctil svojou návštevu Strojnícku fakultu TUKE štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Slavomír Partila s riaditeľom odboru stredných škôl Karolom Jakubíkom. Zástupcov ministerstva zaujala nielen prezentácia fakulty, ale aj jazda vodíkovým autobusom a biomedicínske implantáty.

Hneď prvý augustový deň navštívil SjF TUKE minister hospodárstva Peter Dovhun spolu so štátnym tajomníkom Petrom Švecom, ktorí si prehliadli vybrané laboratóriá Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Okrem exponátov z medzinárodnej výstavy Expo Dubaj 2020 si prezreli Prototypové a inovačné centrum a osobne vyskúšali jazdu na vodíkových trojkolkách.

O týždeň na to poctil svojou návštevou Technickú univerzitu v Košiciach a Strojnícku fakultu minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora, štátni tajomníci Slavomír Partila a Michal Fedák a ďalší zástupcovia ministerstva školstva. Predmetom spoločného stretnutia s vedením univerzity a vedením fakulty bola vízia kooperácie ministerstva školstva, TUKE, SjF a technických stredných škôl s cieľom budúcej spolupráce s koncernom Volvo Car Košice (Valaliky Industrial park).

V posledné augustové dni sa Strojnícka fakulta TUKE zúčastnila zahraničnej pracovnej cesty na Fraunhoferovom inštitúte v nemeckom meste Magdeburg v protokole prezidentky SR jej excelencie Zuzany Čaputovej. Na pracovnom stretnutí boli preberané témy potenciálnej spolupráce v oblasti strojárenskej výroby, automatizácie, robotiky, využitia virtuálnej reality, biomedicínskeho inžinierstva a vodíkových technológií. Ide o začiatok sľubnej spolupráce, ktorá bola podporená rezortným ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Danielom Bútorom a ministrom hospodárstva SR Petrom Dovhunom. Druhou časťou zahraničnej pracovnej cesty bolo udelenie ceny cisára Otta prezidentke SR za rok 2023 z rúk primátorky Nemeckého mesta Magdeburg pani Simone Borris. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bol aj bývalý nemecký prezident Joachim Gauck.


Autor: prof. Ing. Tomáš Brestovič, PhD.