MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Vzdelávanie s MyMachine Slovakia plní detské sny (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Vzdelávanie s MyMachine Slovakia plní detské sny (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky


Tvorivé workshopy MyMachine 2022/2023. Foto: archív MyMachine


MyMachine je názov medzinárodného vzdelávacieho programu, ktorý sa v súčasnosti realizuje v trinástich krajinách sveta od Mexika a USA cez Nórsko či Portugalsko až po Juhoafrickú republiku a Keňu. V našich končinách ho zastrešuje Karpatská nadácia. V priebehu uplynulých 7 ročníkov sa do projektu v rámci Slovenska zapojilo 1 223 žiakov základných škôl, 354 stredoškolákov a 210 vysokoškolských študentov z viacerých slovenských univerzít (TUKE, UNIZA, STUBA, TUZVO, TRUNI, PU), výsledkom čoho bolo 60 originálnych vynálezov. Z radov našej alma mater sa do projektu zapájajú dve fakulty – Strojnícka fakulta (odborný garant) a Fakulta umení.

Ťažisko vzdelávacieho programu tkvie v prepájaní troch úrovní vzdelávacieho systému – základné, stredné a vysoké školy. Program je určený najmä pre technické smery vzdelávania (STEM) v spojení s dizajnom a umením. Účastníci majú možnosť rozvíjať svoje tvorivé i kritické myslenie, komunikačné a prezentačné zručnosti, ako aj tímovú spoluprácu. Vzdelávací program je realizovaný počas jedného školského roka a pozostáva z troch fáz: myšlienka – žiaci základných škôl kreujú nápady a vynálezy; koncept – detské vynálezy putujú k študentom vysokých škôl, ktorí sa ich snažia pretaviť do funkčných konceptov a konkrétnych plánov na realizáciu; prototyp – koncepty sú postúpené stredoškolákom z technicky zameraných škôl, ktorí ich v spolupráci s ich pedagógmi či partnermi z praxe pretavia do funkčných prototypov. Jednotlivé vynálezy sú v závere školského roka odprezentované počas výstavy MyMachine Expo.

Súčasťou minuloročnej edície projektu boli aj traja študenti Katedry dizajnu FU TUKE – Dorota Bičárová, Bc. Karolína Kotiková a Bc. Dávid Gold, ktorí sa zhodujú na tom, že práca s deťmi je pre nich inšpiratívna a obohacujúca, pomáha im vystúpiť z komfortnej zóny a byť otvorený novým riešeniam. Dorota Bičárová túto skúsenosť popisuje nasledovne: „Projekt MyMachine by som ohodnotila veľmi pozitívne. Zo začiatku som mala strach, či budem všetko aj v kombinácií so školou stíhať. Práve tým, že sme pracovali v tíme a úlohy sme si rozdelili, sa to dalo zvládnuť. Super bolo to, že sme boli v kontakte so študentmi z rôznych fakúlt a aj vysokých škôl a pracovali sme na niečom reálnom, čo by potešilo deti na základnej škole.“

Mgr. art. Karin Kolesárová sa programu zúčastnila dvakrát a projekt hodnotí slovami: „Deti často nerozmýšľajú nad tým, čo sa dá alebo nedá vyrobiť, a prajú si aj vynálezy ako čítanie myšlienok alebo čarovné topánky, ktoré ich naučia tancovať. My ako dizajnéri a strojári sme museli začať spolupracovať a navzájom si odovzdávať svoje vedomosti a skúsenosti, aby sme želania detí splnili v čo najväčšej miere. Celkovo tento projekt hodnotím veľmi optimisticky a verím, že ešte mnoho študentov si celý proces vyskúša na vlastnej koži, aby deti mali radosť zo splnených želaní.“

Záujemcovia o účasť vo vzdelávacom programe MyMachine Slovakia v akademickom roku 2023/2024 sa môžu prihlásiť do 6. 10. 2023 prostredníctvom webovej stránky https://www.mymachine.sk/pridaj-sa/.


Autor: Mgr. art. Eva Jenčuráková, ArtD.