PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Zaži rušný september s FBERG! (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Zaži rušný september s FBERG! (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky


September sa na našej fakulte spája s množstvom zaujímavých podujatí, ktoré si rozhodne nenechajte ujsť. Už tradične sme počas prvého septembrového víkendu (7. 9. – 9. 9. 2023) boli súčasťou toho „naj“ baníckeho podujatia v Banskej Štiavnici – Salamandrový sprievod, ktorý je pevnou súčasťou osláv Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov. Túto milú tradíciu začali študenti Baníckej akadémie a my, ako ich hrdí pokračovatelia, ju s hrdosťou slávime dodnes. „Salamander“, ako ho dnes poznáme, je slávnostný sprievod, ktorý tvoria baníci, ich rodinní príslušníci, poslucháči našej fakulty, ale i množstvo ďalších účastníkov, spoločností, priemyselných i zahraničných partnerov, ktorí majú do baníctva čo povedať. Slávnostný sprievod napodobňujúci pohyb salamandry škvrnitej začína vždy po zotmení iba za svetiel baníckych kahancov a fakieľ a tiež za spevu tradičných baníckych piesní. Táto mimoriadne zážitková udalosť je sprevádzaná bohatým programom, tradičným šachtágom, stretnutím baníckych a hutníckych cechov či Slovenskej banskej komory. Počas týchto slávnostných dní získal vzácne ocenenie – čestný odznak Ministra hospodárstva Slovenskej republiky za pracovnú obetavosť, náš pán dekan Dr. h. c. prof. Ing. Michal Cehlár, PhD., ktorému by sme aj touto cestou radi čo najsrdečnejšie zablahoželali k tomuto úspechu. Mesto Banská Štiavnica ožilo vskutku nezabudnuteľným večerom, ktorý na druhý deň pokračoval jarmokom, a kto nebol, môže ľutovať.

K už tradičným septembrovým podujatiam tiež radíme SlovakiaTech, ktoré sa uskutoční 19. 9. – 20. 9. 2023 v košickom Kulturparku. Ide o najväčšiu medzinárodnú technologickú konferenciu a inovačno-technologický veľtrh firiem, ktorý si za cieľ kladie stretnutie domácich i zahraničných odborníkov v oblastiach ako inovácie, priemysel, energetika, doprava, ale i množstvo iného, kde má naša fakulta svoju vlastnú sekciu – Raw Materials Day, ktorá nebude chýbať ani tento rok. Je to jedinečná príležitosť, ako stretnúť hlavných aktérov z oblasti nerastných surovín nielen zo Slovenska, ale i z Európskej komisie, a tiež z najväčšej celoeurópskej inovačnej komunity – EIT RawMaterials, ktorej sme súčasťou. Je to miesto, kde sa stretáva nielen vedecko-inovačný, ale aj projektový potenciál, ktorého sme neodmysliteľnou súčasťou.

Mesiac september sa však tiež spája s obrovským podujatím Európska noc výskumníkov, ktoré sa bude konať 29. 9. 2023 v OC Optima. Cieľom tohto jedinečného festivalu vedy, ktorý už, mimochodom, oslávi svoj 17. ročník, je interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Takýmto spôsobom sa darí priblížiť výskum a inovácie širokej verejnosti a ukázať, ako ovplyvňujú náš každodenný život. Sme nesmierne hrdí, že môžeme byť súčasťou takejto formy popularizácie vedy, ktorá má neuveriteľný vplyv nielen na rozvoj spoločnosti, ale aj na mladých ľudí pri ich rozhodovaní, kam sa bude uberať ich ďalší rozvoj, a ktohovie, možno aj vedecká kariéra.

Buďte pri tom s nami a rozhodne si nenechajte ujsť rušný september s FBERG! Tešíme sa na Vás!


Autor: doc. Ing. Zuzana Šimková, PhD., ING-PAED IGIP