MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Zo života Európskej univerzity Ulysseus (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

Zo života Európskej univerzity Ulysseus (HALÓ TU 1 - 2023/2024)

Univerzitné stránky

Financovanie na ďalšie štyri roky potvrdené

Európska univerzita Ulysseus sa posúva do ďalšej fázy svojho pôsobenia, ktorá zvýrazní silné pôsobenie v oblasti vzdelávania, vedy a inovácií a zároveň podporí rôznorodosť, komplementaritu a multikulturalitu. Európska komisia potvrdila projektu finančnú podporu vo výške 12,8 mil. EUR na ďalšie štyri roky, čo umožní konsolidáciu programov a štruktúr vytvorených v prvej fáze projektu a rozvoj nových aktivít pre upevnenie pozície aliancie ako digitálnej aj teritoriálnej európskej univerzity. Vďaka pokračovaniu projektu sa Ulysseus stane katalyzátorom zavádzania nových modelov, nástrojov a právnych rámcov, ktoré urýchlia transformáciu všetkých univerzít v Európe. Podpora zároveň znamená zelenú rozšíreniu aliancie na 8 partnerských univerzít. Ďalšia fáza projektu začína v novembri 2023 a končí v októbri 2027.

Účastníci podujatia Open Event v Bruseli, december 2023. Foto: Óscar Romero


Predstavenie nových členov aliancie

V rámci ďalšej fázy pôsobenia sa inovačný ekosystém Ulysseus rozrastá o dvoch nových univerzitných členov, ktorí ho významne doplnia vďaka širokému záberu svojich vzdelávacích a výskumných aktivít:

Univerzita v Münsteri je jednou z najväčších univerzít v Nemecku s bohatou a dlhoročnou tradíciou. Inštitucionálny základ univerzity tvorí 15 fakúlt, 120 študijných programov a približne 30 výskumných centier. Na univerzite študuje viac ako 44 000 študentov a pôsobí vyše 7 400 akademických a neakademických zamestnancov. Dva klastre excelentnosti, desať centier spoločného výskumu, niekoľko výskumných vzdelávacích skupín a 30 výskumných centier spoločne napredujú v inter- a transdisciplinárnom kolaboratívnom výskume a individuálnych disciplinárnych výskumných projektoch.

Univerzita Čierna Hora je najstaršou a jedinou verejnou univerzitou v Čiernej Hore. Jej celkovo 19 fakúlt ponúka pre 17 000 študentov komplexné spektrum vzdelávania v oblasti spoločenských, humanitných, technických, prírodných vied a medicíny. Univerzita s viac ako 600 akademickými zamestnancami je vedúcou vedeckovýskumnou inštitúciou v krajine a upevňuje si svoju pozíciu medzinárodnou spoluprácou a projektovými aktivitami zameranými na podporu vedeckovýskumných kapacít. Prostredníctvom aktívnej spolupráce s podnikateľským a verejným sektorom si univerzita neustále upevňuje väzby s ekonomickým, sociálnym a medzinárodným prostredím.


Spoločný študijný program UlysseusCitiesMD

Európska univerzita Ulysseus spúšťa svoj prvý spoločný inžiniersky / magisterský študijný program. Program UlysseusCitiesMD sa zaoberá hlavnými výzvami v prioritných otázkach európskej politiky – energetická transformácia a dekarbonizované systémy.

Študijný program je zastrešený šiestimi zakladajúcimi univerzitami aliancie Ulysseus a má za cieľ ponúknuť spoločný a plne nadnárodný program založený na aktuálnych výzvach, pričom interdisciplinárnym spôsobom spája oblasti energetiky, dopravy, mobility a inteligentných miest s cieľom riešiť kľúčové výzvy v oblasti energetickej transformácie a dekarbonizovaných systémov. Učebné osnovy sú navrhnuté tak, aby prilákali vysokokvalifikovaných študentov v rámci aj mimo EÚ, a sú v súlade s najnovšími potrebami trhu práce a výskumu a inovácií vrátane spravodlivého prechodu na obnoviteľné energie a rozvoj inteligentných miest a mestských oblastí. Štúdium pozostáva zo štúdia u rôznych univerzitných partnerov aliancie – prvý semester absolvuje študent na Univerzite v Seville, druhý na TUKE, tretí a štvrtý na niektorej z ďalších 4 univerzít. Všetky informácie o študijnom programe sú dostupné na webovej stránke UlysseusCitiesMD: https://www.www.ulysseus.eu/ulysseuscitiesmd.


Autor: Ing. Viliam Fedák