PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 2 - 2021/2022)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 2 - 2021/2022)

Krátke správy


Ilustrácia: „Inovácia II“
Autor: Adam Zakucia, 5. ročník, ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE



Raw Materials Day 2021 v košických Kasárňach/Kulturparku
Dňa 14. septembra sa v košickom Kulturparku uskutočnilo fyzické podujatie Raw Materials Day 2021 v rámci konferencie SlovakiaTech Fórum – Expo 2021. Podujatie otvoril prezident SlovakiaTech Juraj Miškov. Pozvaní rečníci predstavili aktuálne trendy a stratégie v oblasti inovácií a v sektore nerastných surovín. Následne boli predstavené úspešné príbehy zo surovinového reťazca. Konferencie sa zúčastnilo 84 účastníkov. V poobedňajších hodinách sa konala diskusia na tému „Ako dosiahnuť lepšiu inovačnú úroveň zapojením regionálnych organizácií“. Paralelne s hlavným programom prebiehali vzdelávacie workshopy, ktoré boli určené najmä pre študentov stredných škôl a vysokých škôl, ale aj širokú verejnosť, na ktorých boli odprezentované výstupy z projektov: RM Schools kurz – Škola hrou, 3D Briefcase – prezentácia kufríka, Cirkulárna ekonomika surovín a projekt LIMBRA. V mene celého tímu nášho HUB centra a FBERG sa chceme poďakovať všetkým účastníkom za účasť na podujatí Raw Materials Day 2021.
 
Autor: Ing. Klaudia Šándorová, PhD.


Virtuálny univerzitný beh s TUKE 2021
Na oficiálnom otvorení ďalšieho ročníka Univerzitného behu s TUKE 2021 organizovaného KTV TUKE nechýbali zaujímavé osobnosti z radov TUKE i z radov bežeckej komunity. Ambasádormi tohto ročníka virtuálnej bežeckej a cyklistickej súťaže sa stali a na slávnostnom otvorení ju podporili hudobník a zabávač Marián Čekovský, študent 3. ročníka Strojníckej fakulty, aktuálny majster Slovenska v maratóne Tibor Sahajda a ultramaratónec, rekordér v počte štartov na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach, zamestnanec na fakulte FMMR Peter Polák. Študenti, zamestnanci, ale i všetci priatelia Technickej univerzity v Košiciach mali možnosť účasti v Bežeckej súťaži, Bežeckej a Cyklistickej výzve do 12. decembra, pričom odmenou im bola unikátna gravírovaná účastnícka medaila.
 
Autor: Mgr. Ľuboš Vojtaško, PhD.


Technická univerzita v Košiciach sa zazelenala
Technická univerzita v Košiciach sa pripojila k iniciatíve na ochranu klímy a našej planéty #SpolocneZaNasuPlanetu. V dňoch 1. a 2. 11. 2021 preto symbolicky svietila hlavná budova v jemných odtieňoch zelenej. TUKE sa tak spojila s ďalšími významnými inštitúciami naprieč celým Slovenskom, ktoré takýmto spôsobom signalizovali, že im na ochrane planéty záleží. Iniciatíva vznikla pri príležitosti konferencie OSN o zmene klímy, známej ako COP26, ktorá prebiehala v Glasgowe od 31. 10. 2021 do 13. 11. 2021. Týmto svetelným gestom TUKE podporila zmysel konferencie, ktorá mala prebudiť predstaviteľov štátnej moci krajín, aby sa záchrana planéty stala prioritou našej generácie.

Autor: Ing. Adrián Harčár, PhD.



Letecká fakulta pokračuje v spolupráci so Vzdušnými silami SR
Koncom septembra uskutočnili pracovníci Katedry letovej prípravy pracovnú cestu na Veliteľstvo Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky vo Zvolene, Brigádu riadenia vzdušných operácií vo Zvolene a Taktické krídlo generálmajora Otta Smika Sliač. Základným cieľom návštevy bolo zhodnotenie doterajšej vzájomnej spolupráce pri príprave odborného personálu, a to hlavne pilotov a riadiacich letovej prípravy. Súčasťou rozhovorov boli aj témy pre možnú budúcu spoluprácu s ohľadom na vývoj požiadaviek na leteckých odborníkov.
 
Autor: Ing. Robert Klír, PhD., ING-PAED IGIP, MBA


Cenu profesora Jozefa Lacka 2021 získala diplomová práca z FU
Diplomová práca absolventky Katedry architektúry Fakulty umení TUKE získala významné ocenenie na 31. ročníku celoštátnej súťaže o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl – Cenu profesora Jozefa Lacka 2021. Ing. arch. Daniela Sabová sa vo svojej diplomovej práci pod názvom „Dez/orientácia“ (vedúci diplomovej práce: Ing. arch. Irakli Eristavi) venovala skúmaniu orientácie a dezorientácie v priestore. V praktickej časti sa následne zaoberala návrhom mestských kúpeľov. Odborná porota ocenila vysokú kvalitu tejto diplomovej práce najmä z hľadiska jej inovatívnosti, originality a filozofického prístupu. Srdečne blahoželáme!

Autor: Mgr. art. Eva Jenčuráková



Cenu Jána Bahýľa získal kolektív z TUKE
Kolektívu z Technickej univerzity v Košiciach bola udelená Cena Jána Bahýľa za patent č. 288407 s názvom „Spôsob zneškodňovania siníc v stojatých vodách a zariadenie na jeho uskutočnenie.“ Pôvodcami patentu sú: prof. Ing. Dušan Šebo, PhD., Dr. h. c. mult. prof. Ing. Miroslav Badida, PhD., doc. Ing. Juraj Šebo, PhD., a Ing. Monika Fedorčáková, PhD., zo Strojníckej fakulty TUKE. Cenu udelil Úrad priemyselného vlastníctva SR dňa 29. 9. 2021 na 21. ročníku konferencie s názvom „Duševné vlastníctvo a malé a stredné podniky: Chráň svoj nápad!“, ktorá sa konala v Banskej Bystrici. Úrad priemyselného vlastníctva SR udeľuje Cenu Jána Bahýľa od roku 1999 slovenským pôvodcom a majiteľom patentov, úžitkových vzorov a dizajnov za ich mimoriadne technické alebo dizajnérske riešenia s cieľom pozdvihnúť tvorivosť na Slovensku. Spôsob a zariadenie na zneškodňovanie siníc v stojatých vodách sa dá výhodne použiť pri zneškodňovaní siníc v stojatých vodách, ktoré sú určené na zásobovanie pitnou vodou, prípadne na kúpanie, chov rýb a tam, kde je potrebné zabezpečiť kvalitu mikroživota vo vode a znížiť stupeň eutrofizácie vody. Blahoželáme!

Autor: UVP TECHNICOM