PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Aliancia Ulysseus pokračuje v podpore výskumnej spolupráce (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Aliancia Ulysseus pokračuje v podpore výskumnej spolupráce (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Výskumníci počas diskusie na workshope v Helsinkách venovanom výskumnej spolupráci v rámci aliancie Ulysseus v oblasti umelej inteligencie. Foto: archív Ulysseus European University


Na jeseň prebehla v rámci aliancie Ulysseus šnúra tematicky orientovaných podujatí určených pre výskumníkov z partnerských univerzít. Podujatia, pripravené v rámci projektu COMPASS organizovali partnerské univerzity aliancie a ich inovačné huby.

V septembri organizovala univerzita MCI | The Entrepreneurial School® v Innsbrucku pre výskumníkov workshop k téme potravín, biotechnológií a obehovej ekonomiky s cieľom prezentovať relevantných hráčov vo výskume, preskúmať možnosti spolupráce na budúcich projektoch a prediskutovať možnosti prípravy spoločných študijných programov v tejto oblasti.

Za TUKE sa podujatia v Innsbrucku zúčastnilo 7 výskumníkov (FMMR, SjF, FVT). Maroš Halama (FMMR) sa vyjadril: „Absolvovali sme veľmi užitočné školenie k príprave kvalitnejšieho projektového návrhu pre Horizont Európa, hlavne čo sa týka dodržiavania striktných kritérií, od ktorých závisí následne prísny hodnotiaci proces.“

V druhej polovici septembra sa konalo v Helsinkách podujatie Dni výskumníkov umelej inteligencie organizované Univerzitou aplikovaných vied Haaga-Helia, ktoré ponúklo výskumníkom príležitosť na rozvoj spoločných európskych projektov, vedeckých aktivít a mobilít z oblasti UI. TUKE do Helsínk vyslala skupinu 4 výskumníkov (SjF, FEI): „Načrtla sa možná spolupráca pri príprave nového študijného programu k umelej inteligencii v rámci aliancie Ulysseus. Tiež prebehli diskusie k dvom výzvam Horizont Európa na rok 2023, ktoré majú za cieľ zvýšiť dôveryhodnosť umelej inteligencie,“ povedala Martina Szabóová (FEI).

Posledným podujatím v jesennej šnúre aktivít pre výskumníkov aliancie Ulysseus bol workshop o inováciách v oblasti starnutia a blahobytu (ageing and wellbeing), ktorý v októbri organizovala Univerzita Côte d’Azur vo francúzskom Nice. Workshop bol orientovaný na projektovú spoluprácu ku konkrétnym výzvam programu Horizont Európa na témy zdravia.

Za TUKE sa tohto podujatia zúčastnili 2 výskumníci (SjF, FEI) a cieľom bolo pripraviť účasť TUKE v aspoň jednom takto tematicky orientovanom projektovom návrhu v roku 2023. „Jednotlivé tímy prezentovali výsledky svojho výskumu a načrtli možnosti budúcej spolupráce. Preberané témy boli do značnej miery orientované na IT v starostlivosti o zdravie, v čom má TUKE bohaté skúsenosti,“ uviedol Marek Bundzel (FEI).

Aliancia Ulysseus organizovala tento rok celkovo päť networkingových podujatí pre výskumníkov z partnerských univerzít. Všetky podujatia posilnili prepájanie výskumných aktivít jednotlivých partnerských univerzít a prispeli k systematickému budovaniu fungujúcej spolupráce vo forme spoločne podaných projektových zámerov s využitím synergie v podobe zdieľanej infraštruktúry a znalostnej bázy v tematických oblastiach jednotlivých inovačných hubov aliancie Ulysseus.

 

Autori: Ing. Tomáš Pavlik, PhD., Ing. Viliam Fedák