PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Krátke správy


Ilustrácia: „Pohľad do budúcnosti“
Autor: Diana Vargová, 4. ročník, Ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE
Pedagóg: prof. Marian Oslislo



Úspešná výmena skúseností z oblasti transferu technológií

Zástupcovia partnerských univerzít sa v dňoch 13. až 16. septembra 2022 stretli v španielskej Granade na vzdelávacej aktivite a riadiacom stretnutí k projektu Technology Transfer Together. Projekt realizuje konzorcium zložené z Univerzity Hradec Králové, Univerzity v Granade a TUKE a je spolufinancovaný z programu Erasmus+. Vzdelávacia aktivita bola zameraná na problematiku technologického transferu, špecificky na problematiku zakladania spin-off spoločností v akademickom prostredí. TUKE reprezentovali Úsek zahraničných vzťahov a mobility a UVP TECHNICOM. Paralelne so vzdelávacou aktivitou prebehlo projektové stretnutie, ktoré sa venovalo prebiehajúcim a plánovaným aktivitám a diseminácii projektu.

Autor: Ing. Viliam Fedák



Medzinárodný BIP tréning na projektový manažment

V dňoch 21. až 25. novembra 2022 sa v Innsbrucku konal medzinárodný tréning na projektový manažment organizovaný partnerskými univerzitami aliancie Ulysseus (Univerzita Côte d’Azur a MCI | The Entrepreneurial School®). Tréningu sa zúčastnilo takmer 50 účastníkov zo všetkých 6 partnerských univerzít. Program sa venoval programovým schémam Erasmus+, Horizont Európa, kaskádovému financovaniu, ale tiež medzikulturálnej komunikácii. Tréning bol realizovaný vo forme BIP programu (Blended Intensive Programme) s online a fyzickou zložkou a bol spolufinancovaný z programu Erasmus+. Za TUKE sa tréningu zúčastnilo 8 účastníkov z EkF, SjF, FU, UVP TECHNICOM a rektorátnych pracovísk.

Autor: Ing. Viliam Fedák



Návšteva aliancie Ulysseus na Univerzite v Münsteri

V dňoch 14. až 16. novembra 2022 sa v nemeckom Münsteri uskutočnilo prvé spoločné stretnutie partnerských univerzít aliancie Ulysseus s Univerzitou v Münsteri. Univerzita v Münsteri je jednou z dvoch univerzít, ktoré rozšíria alianciu Ulysseus. Cieľom stretnutia bola vzájomná prezentácia jednotlivých oblastí pôsobenia aliancie a možností, ktoré vie aliancii ponúknuť zapojenie münsterskej univerzity. Delegáciu za TUKE viedol rektor Stanislav Kmeť, zúčastnil sa jej prorektor pre zahraničné vzťahy a mobilitu Radovan Hudák, koordinátor pracovného balíka WP3 projektu Ulysseus Peter Džupka a zástupcovia Ulysseus inovačného hubu pri TUKE – František Jakab a Viliam Fedák.

Autor: Ing. Viliam Fedák



3D modely historických pamiatok na báze LIDAR dát

Filip Malát, študent tretieho ročníka Fakulty výrobných technológií v študijnom programe počítačová podpora výrobných technológií, realizuje 3D modely historických pamiatok na báze LIDAR dát a ďalších historických zdrojov. Tieto digitálne modely následne pretavuje do hmotnej podoby formou 3D tlače, kde to však nekončí. Spolu so svojimi kolegami realizuje svoj výskumný nápad v univerzitnom Startup centre TUKE v UVP TECHNICOM a disponuje tiež beta verziou aplikácie, pomocou ktorej implementuje požadovanú historickú pamiatku alebo ľubovoľnú budovu do rozšírenej reality.

Autor: doc. RNDr. Denisa Olekšáková, PhD.



O Prípravný kurz kresby a dizajnu rastie záujem

Od 7. do 28. októbra 2022 prebiehal v kresliarni (Združené posluchárne, ul. Němcovej 9) Prípravný kurz kresby a dizajnu určený pre záujemcov o štúdium na Fakulte umení TUKE. Kurz už tradične organizuje Katedra dizajnu Fakulty umení TUKE (odborný garant: doc. Mgr. art. Andrej Haščák, ArtD.) a je zameraný na zdokonalenie kresliarskych zručností, rozvoj dizajnového myslenia a na úlohy z oblasti priestorového aj grafického dizajnu. O tom, že o kurz rastie záujem, svedčí aj vysoký počet účastníkov (30). Najmladšou účastníčkou bola študentka 2. ročníka strednej školy, niektorí účastníci sa na kurz dokonca hlásia opätovne. Absolventom kurzu prajeme veľa úspechov pri ich ďalšej umeleckej tvorbe.

Autor: Mgr. art. Eva Jenčuráková, ArtD.



Úspech ŠDaJ TUKE v súťaži o naj slovenskú Zelenú jedáleň

Pred dvoma mesiacmi sa spustila súťaž o najlepšiu Zelenú jedáleň. Boli sme veľmi zvedaví, aké sú najobľúbenejšie vegánske jedlá, ktoré najradšej kuchári varia a stravníci konzumujú.

Do súťaže sa zapojilo 5 vysokých škôl: TUKE, UNIZA, UPJŠ, SZU, TNUNI. Vybrať z nich tú najlepšiu bolo pre komisiu naozaj náročné, pretože spokojní boli so všetkými jedlami. Kto sa stal absolútnym víťazom a Najlepšou Zelenou jedálňou v roku 2022? Komisia sa rozhodla až pre 2 školy, víťazmi sa stali TUKE a UNIZA.

Naša univerzita je aktívny člen projektu, iniciatívne sa zapája do činnosti a komunikácie Zelenej jedálne. Pravidelne prispievame fotografiami do facebookovej skupiny a prezentácia našich vegánskych jedál je veľmi lákavá, aj preto od 5. do 9. decembra 2022 prebiehal v našich jedálňach týždeň Zelenej kuchyne.

Autor: Ing. Aneta Jurik


Ilustrácia: „Dotyk technológie“
Autor: Diana Vargová, 4. ročník, Ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE
Pedagóg: prof. Marian Oslislo