PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Na SjF TUKE putovali Ceny za vedu a techniku 2022 (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Na SjF TUKE putovali Ceny za vedu a techniku 2022 (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


prof. Jozef Živčák, ocenený v kategórii Popularizátor vedy. Foto: CVTI SR

V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2022, ktorý prebiehal od 7. novembra 2022 a vyvrcholil 11. novembra 2022 slávnostným odovzdávaním ocenení Cena za vedu a techniku 2022 v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave, sa Strojnícka fakulta TUKE opäť presadila vo veľkej konkurencii nominovaných. Hlavnými organizátormi podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) a Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).

„Žijeme v modernej dobe, máme lieky takmer na každú bežnú chorobu, bez mnohých technických výdobytkov by sme si už nevedeli predstaviť ani bežný deň. Za to všetko vďačíme zvedavosti ľudí, ktorých životným naplnením sa stal výskum a veda. Prekonávaním svojich vlastných znalostí uľahčili a zachránili život mnohým iným ľuďom. Aj uplynulé dva roky, ktoré poznačila pandémia a následné hľadanie východísk, ukázalo, aký nenahraditeľný prínos pre spoločnosť majú výskumníci a ľudia venujúci sa vede. Preto vnímame čoraz naliehavejšie potrebu hovoriť o podiele vedy a výskumu na zlepšovaní spoločnosti a poukazovať na šikovných slovenských vedcov a výskumníkov, ktorí sú stále pre mnohých len neznámymi menami. V tom vidím svoju úlohu, pretože zápas o postavenie vedy v spoločnosti nemôže ostať bez povšimnutia,“ priblížil štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo Michal Fedák.


prof. Tomáš Brestovič, ocenený v kategórii Osobnosť vedy a techniky. Foto: CVTI SR

Cena za vedu a techniku sa odovzdávala v piatich kategóriách: Osobnosť vedy a techniky, Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov, Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky, Popularizátor vedy a Vedecko-technický tím roka. Hodnotiaca komisia, ktorá pozostávala zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, univerzít, vedecko-výskumných inštitúcií a ďalších zainteresovaných subjektov, vybrala pätnásť laureátov.

Prvé ocenenie za Strojnícku fakultu TUKE získal pán dekan prof. Jozef Živčák v kategórii Popularizátor vedy a druhé pán prodekan prof. Tomáš Brestovič v kategórii Osobnosť vedy a techniky. Srdečne im blahoželáme!

 

Autor: doc. Ing. Ján Kráľ, PhD.