MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Oslavy 30. výročia založenia Fakulty výrobných technológií (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Oslavy 30. výročia založenia Fakulty výrobných technológií (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Oslavy 30. výročia založenia FVT začali zasadnutím Vedeckej rady FVT. Foto: Archív FVT


Založenie Fakulty výrobných technológií bolo významnou udalosťou najmä pre mesto Prešov. Strojnícka fakulta TUKE mala dovtedy v Prešove detašované pracovisko zamerané na nový študijný odbor Výrobné systémy s priemyselnými robotmi a manipulátormi. Z rozhodnutia rektora Ivana Hrivňáka a so súhlasom Akademického senátu TUKE bola 8. júla 1992 v Prešove zriadená Fakulta odborných štúdií, ktorá bola výsledkom plánovaného vytvorenia Odborných vysokých škôl zameraných na prípravu inžinierov pre prax (podľa modelu nemeckých „Fachhochschulen“).

V tomto roku Fakulta výrobných technológií TUKE so sídlom v Prešove oslávila svoje významné výročie. Deň 19. október 2022 sa niesol v znamení osláv 30. výročia založenia fakulty a začal sa slávnostným zasadnutím Vedeckej rady FVT v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky „Sklad soli“ v Prešove. Pozvanie prijali rektor TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., prorektori TUKE, dekani jednotlivých fakúlt TUKE, ale aj zástupcovia vedenia mesta Prešov a mnoho významných zástupcov domácich a zahraničných univerzít, ako aj spolupracovníci z priemyselnej praxe a zamestnanci FVT. Fakulta je jedinou technicky zameranou vysokou školou v Prešovskom kraji a vďaka iniciatívam a aktivitám jej dekanov – prof. Vasilka, prof. Pavlenka, prof. Marcinčina a najmä súčasného dekana Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozefa Zajaca, CSc., sa zaradila na popredné miesto medzi fakultami TUKE a je modernou vzdelávacou inštitúciou so snahou neustále zvyšovať kvalitu výučby a vzdelávacieho procesu.

Oslavy založenia fakulty sa niesli aj v znamení jubileí ľudí, ktorí vryli svoj nezmazateľný odkaz a vytvorili unikátne črty FVT. Krásne životné jubileum, 80 rokov, vo februári oslávil Dr. h. c. prof. Ing. Karol Vasilko, DrSc., dekan fakulty v rokoch 1993 – 1998. Jeho škola je jednou z najvýraznejších v prostredí trieskového obrábania. Sedemdesiatku v máji oslávila aj ďalšia významná osobnosť úzko spätá s históriou technického vzdelávania v Prešovskom regióne, prof. Ing. Slavko Pavlenko, CSc. (dekan fakulty v rokoch 1999 – 2004). Pod gesciou pána profesora bolo vybudované laboratórium testovania ozubených prevodov. A do tretice sme si pripomenuli aj prof. Ing. Jána Paška, CSc., čerstvého sedemdesiatnika, ktorý pôsobil v pozícii prodekana fakulty aj ako dlhoročný predseda Akademického senátu FVT, a zároveň bol členom Akademického senátu TUKE.

Počas Slávnostnej vedeckej rady FVT bol Sumskou štátnou univerzitou (Ukrajina) udelený čestný titul doctor honoris causa prodekanovi pre vedu, výskum a doktorandské štúdium prof. Ing. Michalovi Hatalovi, PhD., za zásluhy v oblasti medzinárodnej spolupráce, podporu a iniciatívu vo výskumných a vzdelávacích projektoch a akademických výmenných pobytoch medzi univerzitami.

FVT sa za obdobie svojej existencie stala dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou najväčšej univerzity východoslovenského regiónu a počas svojho pôsobenia sa vypracovala na popredné miesta v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu.

 

Autor: doc. RNDr. Denisa Olekšáková, PhD.