MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

TUKE aktívne pokračuje v budovaní vzťahov so SAE (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

TUKE aktívne pokračuje v budovaní vzťahov so SAE (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Univerzitné stránky

Účastníci konferencie ARTECH z RAK Chamber, univerzity AURAK a SjF TUKE

Prelom rokov 2021 a 2022 bol na Strojníckej fakulte významný hlavne našou aktívnou účasťou na svetovej výstave EXPO Dubaj 2020, kde sme okrem vodíkových technológií demonštrovaných v superšportovom aute MH2 a autobuse prezentovali aj dekontaminačné zariadenia Emma a Nella. Enormný záujem o exponáty slovenského pavilónu viedli k pozvaniu na American University Ras Al Khaimah (AURAK) v Spojených arabských emirátoch, kde sa naši zástupcovia stretli 26. októbra 2022 s rektorom Prof. Hassanom Al Alkim a Dr. Mohamedom Al Zaroonim, aby spolu prebrali možnosti spolupráce v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Vedné oblasti, v ktorých vidíme prienik, sú vodíkové technológie, presná výroba a biomedicínske inžinierstvo.

Účastníkmi stretnutia boli aj zástupcovia veľvyslanectiev strednej Európy a priemyselnej komory emirátu Ras Al Khaimah, ktorý je 4. najväčším emirátom v Spojených arabských emirátoch. Jeho potenciál pre spoluprácu s TUKE je násobený poznatkom, že ide o emirát s najviac rozvinutým priemyslom.


Zástupcovia SjF TUKE a riaditeľ pre komunitu a priemysel univerzity AURAK

Ďalším podujatím v rámci našej návštevy SAE bola konferencia ARTECH, ktorá mala za úlohu prepojiť priemyselný sektor Európy a SAE. Podujatie sa konalo pod záštitou šejka Saud bin Saqr Al Qasimi. Zástupcovia Strojníckej fakulty TUKE vystúpili s výsledkami nášho výskumu v sekciách Energetika a Medicína. Okrem vodíkových technológií sme našim potenciálnym partnerom prezentovali aj oblasť vysoko presnej výroby v Prototypovom a inovačnom centre Strojníckej fakulty, ako aj technológie výroby implantátov z odboru biomedicínske inžinierstvo.

Súčasne sa nám podarilo navštíviť ešte dve inštitúcie. Prvou z nich bola Priemyselná komora v Ras Al Khaimah (RAK Chamber), ktorá zlučuje viac ako 24 000 firiem, kde nás privítal generálny riaditeľ Mohamed Al Sabab. Následne sme sa zúčastnili exkurzie vo farmaceutickej spoločnosti Julphar, ktorá je jednou z najväčších výrobcov inzulínu na svete. Aktuálne je v príprave memorandum o porozumení medzi univerzitami AURAK a TUKE, ktoré bude základom pre začiatok spoločného výskumu a vývoja.

 

Autor: prof. Ing. Tomáš Brestovič, PhD.