MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Unikátna inovačná konferencia Healthcare 2022 priniesla do Košíc zaujímavých prednášajúcich (HALÓ 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

Unikátna inovačná konferencia Healthcare 2022 priniesla do Košíc zaujímavých prednášajúcich (HALÓ 2 - 2022/2023)

Projekty

Prvá unikátna inovačná konferencia Healthcare 2022, organizovaná UVP TECHNICOM a DT ITSO SK v spolupráci s ďalšími partnermi (Deloitte, Siemens Healthineers, UPJŠ a Inovačné centrum KSK), priniesla 4. októbra 2022 do Košíc zaujímavých a skúsených prednášajúcich, ktorí diskutovali na témy ako sovereign Cloud, analýza dát pri identifikácii nových biomarkerov v zdravotníctve, umelá inteligencia v zdravotníctve, kognitívna starostlivosť, prístup k trhu digitálnych technológií, aditívna výroba v medicíne, bionické riešenie ručných protéz. Diskutované boli aj možnosti financovania projektov z fondov EÚ. Konferencia bola ukončená panelovou diskusiou. Prezentácie najnovších technologických trendov ukázali, že Slovensko má naozaj veľký potenciál napredovať v tejto oblasti.

„Je dôležité, aby sme potvrdzovali dôležitosť akademickej obce, výskumných ústavov, ale aj startupov, pretože spoločne dokážeme robiť viac. A na prvej Healthcare Conference sa nám podarilo poukázať na toto dôležité prepojenie a tiež na výnimočné inovatívne produkty, ktoré z tohto spojenia vznikli. Myslím si, že IT technológie ponúkajú toho skutočne dosť, čo môžeme využiť na digitalizáciu, automatizáciu a inovácie v zdravotníctve. V DT ITSO SK podporujeme vývoj inovatívnych produktov – napríklad Cognity Care alebo Sovereign Cloud,“ uviedol Andreas Truls, Managing Director DT ITSO SK.

Healthcare Conference dala priestor aj mladým talentom. Maroš Stredanský, študent TUKE, odprezentoval projekt bionickej protézy ruky, ktorá je ovládaná akčným potenciálom získaným zo svalov. „Projekt bionickej protézy ruky som začal realizovať v bakalárskej práci. Odvtedy som sa vo výskume značne posunul. V projekte sa snažím o to, aby sa protéza stala plnohodnotnou náhradou zdravej ruky. Mojou najväčšou ambíciou je, aby protéza dokázala prispôsobiť úchop podľa tvaru a váhy objektov, ktoré sa pacient snaží uchytiť,“ vysvetľuje Stredanský.

Na tému využívania prístrojov v praxi prednášal profesor Radovan Hudák z TUKE, ktorý sa vo výskume zaoberá aditívnou výrobou implantátov na mieru. Umelá hrudná kosť, časť lebečnej kosti či sánka sú chirurgicky implantované pacientom. Výskum a vývoj v oblasti personalizovaných implantátov pomocou 3D tlače zlepšil kvalitu života a zachránil život tisíckam pacientov na Slovensku a vo svete.

Po programe si účastníci pozreli laboratóriá TUKE vybavené špičkovými zariadeniami, napríklad 3D tlačiarňami, ktoré sa používajú v biomedicíne, v priemysle, pri modelovaní prototypov a ich simulácii.


Autor: UVP TECHNICOM