PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Základom expozícií TUKE sú inovácie (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Základom expozícií TUKE sú inovácie (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Hlavná téma

Po dvojročnej pandemickej odmlke sa túto jeseň naplno a bez obmedzení opäť rozbehol kolotoč veľtrhov, expozícií a výstav. TUKE hrala vo viacerých z nich, obrazne povedané, hlavné husle. Najmä oblasť expozícií bola vyhľadávaným cieľom návštevníkov. A práve na pútavosť expozícií, ktoré sa skladajú z inovatívnych myšlienok, projektov a prototypov, prikladala univerzita podstatný dôraz. Exponáty, ktoré na prvý pohľad zaujmú a prilákajú návštevníka bližšie s túžbou dozvedieť sa viac.

V septembri to bola najväčšia technologická konferencia SlovakiaTech, ktorej univerzitným garantom bola už tradične TUKE. Hlavnou myšlienkou podujatia bola synergia slov: technológie, podpora a ľudskosť. Radi by sme vám predstavili exponáty a zaujímavé myšlienky, ktorými sa univerzita prezentovala.



Expozícia TUKE na SlovakiaTech 2022 – exponáty, ktoré na prvý pohľad zaujmú a prilákajú návštevníka bližšie


Počas dvoch dní sa TUKE zhostila úlohy odborného garanta veľtrhu a okrem hlavnej expozície, ktorá ponúkala zaujímavé výstupy realizovaného výskumu a projektov si každý návštevník pri vstupe do objektu nemohol nevšimnúť hlavný exponát podujatia – model športového vozidla s vodíkovým pohonom MH2, ktorý vzišiel zo spolupráce Strojníckej fakulty TUKE a spoločnosti Matador Group, a po Expe v Dubaji zažil svoju košickú premiéru.


FAKULTA MATERIÁLOV, METALURGIE A RECYKLÁCIE

FMMR na SlovakiaTech využila príležitosť predstaviť aktivity novovybudovaného VIB Lab – Laboratória pre výskum a inovácie batérií a aktivity v spolupráci s think-thank Globsec pri príprave strategických analýz spojených s dekarbonizáciou priemyslu. V rámci témy „Sustainability Decarbonisation Tech“ bol ukázaný proces vývoja nových batérií s vysokou energetickou hustotou, konkrétne najnovšie pokročilé materiály vysokoentropických elektród (anód) v batériách, bola možnosť vidieť testovanie fyzikálno-chemických parametrov nového konceptu batérií počas nabíjacieho a vybíjacieho cyklu, zdegradované batérie, pohľad na bezpečnosť batérií, ale aj digitálny 3D model princípu fungovania batérie. Okrem toho mali návštevníci možnosť nahliadnuť do výskumu a vývoja nových termoelektrických materiálov na výrobu elektrickej energie z odpadového tepla, čo spadá do témy „Connectivity SpaceTech“.


STROJNÍCKA FAKULTA

Okrem vodíkového športového auta predstavila SjF TUKE aj samotný prototyp metalhydridového separátora vodíka zo syntéznych plynov vytvorených termickým zhodnocovaním odpadov. Zariadenie umožňuje odlúčiť vodík zo zmesi plynov a následne ho dosávať do výstupného zásobníka. Zariadenie využíva tepelný cyklus pre uskladnenie vodíka, následné odstránenie nežiaducich plynov a uvoľnenie čistého vodíka s čistotou 99,9%. Pre reguláciu teploty využíva Peltierove články, obsahuje vlastný systém merania a regulácie. Zariadenie v spolupráci s plazmovým reaktorom umožňuje výrobu vodíka z odpadných materiálov.

Ďalšie strojárske exponáty boli z oblasti biomedicínskeho inžinierstva: maxilofaciálny implantát – najväčší tvárový implantát na svete (86% tváre) vytvorený sintrovaním titánu, kraniálny implantát, implantáty šité na mieru, tlač z plastu, titánu, PEEKu. Titánové implantáty na mieru reprezentujú slovenské know-how. V európskom a vo svetovom meradle sú známe pre svoju jedinečnú technológiu a originálnu vlastnú konštrukciu.


Hlavný exponát podujatia – model športového vozidla s vodíkovým pohonom MH2


STAVEBNÁ FAKULTA

Prezentácia najnovších digitálnych technológií pri navrhovaní a realizácii udržateľných stavieb a inovatívnych riešení v oblasti využitia stavebných materiálov a konštrukcií. Tieto technologické novinky tvorili základ expozičnej sekcie stavbárov. Súčasťou bola praktická ukážka využitia holografických systémov pri projektovaní stavieb, predstavenie systému virtuálnej reality pre trénovanie bezpečnosti a ochrany zdravia na stavenisku, mobilnej aplikácie na hodnotenie parametrov udržateľnej výstavby pri výbere konstrukčných prvkov stavieb. Prezentované boli aj vybrané prvky zelenej architektúry, inteligentné riešenia pre znižovanie uhlíkovej stopy a efektívny energetický manažment budov, zabezpečenie kvality vnútorného prostredia budov a udržateľné hospodárenie s vodou.

 

FAKULTA UMENÍ

Umelci uchopili tématiku „space art“ naozaj poctivo. Tri pútavé sekcie vniesli priestor do vesmírnej krásy. Prvou časťou bola digitálna animácia „DIG: K-Planet #3“. Hlavná myšlienka poukázala na fakt, že každé mesto pozostáva z vesmírnych súčiastok a vrstiev, ktoré majú svoju minulosť, ako aj predpokladanú budúcnosť. Ak mu chceme viac porozumieť, je potrebné ho analyzovať. Pre takúto kreatívnu „demontáž“ je ideálne vzlietnuť balónom či jednoducho vysadnúť na bicykel, alebo zvoliť iný interaktívny prístup, ktorý vie byť rovnako užitočný ako objavný. Základným konceptom série K-Planet (okrem stratégie „big/small data“) je pohľad na pomyselnú sférickú mapu mesta z netradičnej animovanej „planetárnej perspektívy“ a súčasne potenciálne zobrazenie rôznorodých detailov z pozície jednotlivca. V prípade K-Planet #3 ide o subverzívnu mikro aj makroskopickú sondu do života mesta a jeho obyvateľov z pozície širších vesmírnych súvislostí. Dôležitým parametrom „planéty K“ je fenomén fyzickej a digitálnej pamäte človeka a jeho okolitého životného priestoru. https://art.aku.sk/diela/292/k-planet-2

Druhú sekciu tvoril projekt Space Sculptourist, ktorý návštevníkom zobrazil umenie možnej budúcnosti. Ideou je spojenie umenia s možnosťou voľného cestovania vo vesmíre. Ak by to bolo (alebo bude) možné, tak je zaručené, že umelci budúcnosti budú využívať vesmír ako akési plátno. Autorský render poukazuje na možnú formu tesania sôch do asteroidov a ich následné expresívne dotvorenie. Celkový vizuálny zážitok dotvoril projekt „Inside“, ktorý je autorským výskumom nových možností digitálnej maľby a modelovania vo VR prostredí. Je to zlúčenie rôznorodých nápadov zostavených do kompaktnej podoby resp. osídľovania nového digitálneho indiferentného sveta, ktorý je možné preskúmať pohybom po priestore vďaka VR technológii. Dielo reaguje na použitie VR v kontexte súčasnej digitálnej maľby a game artu v rámci subžánrov mediálneho umenia, zároveň ponúka simuláciu pre možné osídľovanie planét v budúcnosti.


Popis: Inovatívne exponáty pozývali okoloidúcich na konferenciu SlovakiaTech

 

LETECKÁ FAKULTA

Na oblasť kozmického výskumu stavila vo výbere noviniek Letecká fakulta, ktorá vo svojom priestore odprezentovala ukážky rádioamatérskych spojení prostredníctvom satelitov, sledovanie a dekódovanie telemetrických dát z cubesatov (výučbový model satelitu triedy cubesat). Zároveň zástupcovia fakulty priblížili návštevníkom študijný program Letecká a kozmická technika/Letecké a kozmické inžinierstvo. Pútavosť leteckých exponátov umocnilo zariadenie na testovanie predispozícií pilota-operátora malého lietajúceho bezpilotného prostriedku a dominantný vizuálny exponát rakety JASTRAB, ktorá je podstatou pripravovaného projektu letcov a v najbližšej dobe by mala jej misia smerovať do výšky 100 km.


Zástupcovia startupov z Technickej univerzity v Košiciach zaujali všetky vekové kategórie

 

UNIVERZITNÝ VEDECKÝ PARK TECHNICOM

Zahanbiť sa nenechal ani Univerzitný vedecký park TECHNICOM, ktorý z kuchyne svojho Startup centra a Inkubátora vybral inovatívne nápady, ktoré tematicky ladili s motívom celej konferencie.

Startup CEELABS prezentoval smart riešenia v oblasti monitorovania spotrieb energií pre prevádzku budov založené na moderných technológiách s prenosom dát v reálnom čase. Vytvorené prostredie poskytuje predikciu spotrieb energií a identifikáciu neštandardných stavov, vďaka čomu je možné optimalizovať energetickú sieť a prispieť ku zvýšeniu hospodárnosti monitorovaného objektu. Tieto riešenia využívajú najnovšie poznatky a technológie štvrtej priemyselnej revolúcie, ako napr. široko dostupné siete pre zber a prenos dát (IoT), ukladanie a spracovanie veľkého množstva dát (Cloud Computing, Big Data).

Chlapci zo startupu SmartCity Group vyvíjajú produkty v koncepte smartcity, ktoré riešia špecifické potreby a požiadavky samospráv pri ich riadení a vývoji. V rámci expozície TUKE bolo prezentované riešenie Conrad.AI, ktoré je zamerané na vodné prvky v mestách a obciach. Jedná sa o komplexný systém pre správu, údržbu a prevádzku vodných prvkov a fontán. Systém umožňuje na diaľku ovládať všetky komponenty vo fontáne, a to od najjednoduchších až po tie najzložitejšie dynamické fontány. Práve tento startup stojí za nedávnou obnovou plávajúcej fontány v košickom mestskom parku a ďalšou výzvou je komplexná revitalizácia spievajúcej fontány na Hlavnej ulici v Košiciach s finančným prispením spoločnosti U. S. Steel Košice, s. r. o.

Keď sa spomenú hologramy a technológie s tým spojené, tak v tejto oblasti je ako doma startup APONI. Na SlovakiaTech predstavil reálnu demonštráciu využitia interaktívnej rozšírenej reality prostredníctvom holografických okuliarí Hololens ktoré nachádzajú svoje využitie najmä ako podporný pracovný nástroj vo vyspelých digitalizovaných podnikoch. Súčasťou bola aj prezentácia holografických projektorov: holografickej steny a vitríny.

Ďalším z rodiny startupov Technickej univerzity v Košiciach bol StorePredictor, ktorého zástupcovia prezentovali riešenia z oblasti prediktívnej analytiky založenej na využívaní metód umelej inteligencie. Boli prezentované vlastné unikátne matematické modely a trackovací systém bez cookies, ktorý pomáha e-shopom znižovať náklady a investície do skladových zásob. Vďaka týmto analýzam môžu mať na sklade len tie produkty, ktoré naozaj potrebujú.

Expozíciu TUKE doplnil biomedicínsky startup s názvom Arttege Ortho 3D, ktorým tvorcovia riešia návrh a dizajn ortéz a iných protetických alebo rehabilitačných pomôcok. Inovatívny návrh liečebných ortéz spočíva v prenesení pôvodnej dvojkužeľovej stabilizácie do výstužných a aktívnych prvkov. Taktiež boli tvarovo optimalizované bedrové opierky a celková funkčnosť ortézy. Pri vývoji ortopedických pomôcok sú využívane moderné, softvérové CAD/CAM prístupy, prostredníctvom ktorých je snaha o splnenie základných požiadaviek. V prípade otréz je to efektívnosť, estetický dizajn a pohodlnosť.

Inováciou Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM na konferencii SlovakiaTech bola aj sekcia zameraná na priamu komunikáciu s partnermi z praxe. UVP TECHNICOM, ktorý je partnerom siete Enterprise Europe Network (EEN), poskytol slovenským podnikateľom v rámci podujatia priestor na osobné aj hybridné B2B (business-to-business) stretnutia so zahraničnými partnermi. Prvý ročník podujatia s názvom SlovakiaTech: Business & Technology Matchmaking 2022, spoluorganizovalo aj niekoľko zahraničných partnerov siete EEN.

Počas dvoch dní podujatia bol vytvorený priestor pre bilaterálne stretnutia slovenských podnikateľov so zahraničnými partnermi s cieľom dosiahnuť obchodnú spoluprácu: zapojilo sa 52 účastníkov z deviatich krajín, pričom najväčšie zastúpenie predstavovali malé a stredné podniky. Celkovo došlo k 35 bilaterálnym stretnutiam, ktoré viedli alebo môžu viesť k ďalšej spolupráci.

Tohtoročnú jeseň uzavrel 14. ročník Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO, ktorý sa konal od 30. novembra do 1. decembra 2022 premiérovo v priestoroch Kasární Kulturpark v Košiciach. Generálnym partnerom podujatia bola opäť Technická univerzita v Košiciach, a rovnako aj dominantný priestor veľtrhu patril stánkom a zaujímavostiam deviatich fakúlt TUKE. Počas dvoch dní toto najväčšie vzdelávacie podujatie navštívilo vyše sedem tisíc mladých ľudí, ktorí sa aktuálne rozhodujú na akú strednú či vysokú školu podajú svoju prihlášku. Jedinečné a pútavé exponáty, ktoré predstavili jednotlivé fakulty univerzity im určite pomôžu v rozhodovaní, akým smerom by sa mohla uberať ich budúcnosť.

Analýzou návštevnosti a spätnou väzbou od verejnosti sa univerzita utvrdila v správnosti orientácie svojich inovatívnych výstupov formou prezentačných expozícií na spomínaných podujatiach SlovakiaTech a PRO EDUCO. A o tom, že je z čoho vyberať a čo prezentovať svedčí aj fakt, že je Technická univerzita v Košiciach dlhodobým lídrom v podávaní patentových prihlášok spomedzi všetkých univerzít na Slovensku.

Výstavná plocha Technickej unvierzity v Košiciach na 14. ročníku Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO 2022

 

Autori: doc. Ing. František Jakab, PhD., Ing. Adrián Harčár, PhD., UVP TECHNICOM
Foto: Ing. Róbert Klik, Ing. Adrián Harčár, PhD.