PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Knižnica súčasnosti presahuje knihy a čítanie (HALÓ TU 3 - 2021/2022)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Knižnica súčasnosti presahuje knihy a čítanie (HALÓ TU 3 - 2021/2022)

Hlavná téma

Mesiac marec je už tradične spájaný so zvyšovaním povedomia o knihách a o potrebe čítania. Literatúra rozvíja nielen náš intelekt, ale aj kreativitu. Aktuálna doba nám ukázala, aké kľúčové je vedieť správne vyhľadávať informácie a následne byť schopný ich obsah kriticky zhodnotiť a podľa potreby použiť. Medzi zaručene dôveryhodné zdroje informácií patria univerzitné knižnice. V článku sme vyspovedali riaditeľa Univerzitnej knižnice TUKE Ing. Ondreja Látku, PhD., ktorý nám priblížil fungovanie a víziu knižnice, ale aj vlastný pohľad na nevyhnutnosť uvedomelého čítania.

 

V Univerzitnej knižnici TUKE nájdeme mnoho overených a kvalitných informácií, či už digitálnych, alebo v tlačenej forme

Na úvod vyvstáva otázka, prečo čítanie ako také nie je hlavne pre mladých ľudí dobrovoľnou voľbou. U študentov patrí čítanie medzi nepopulárne činnosti, najmä pokiaľ ide o beletriu, predovšetkým kvôli množstvu povinnej a odbornej literatúry potrebnej k štúdiu. Pravidelné čítanie má ale pre ľudský organizmus mnoho výhod. Zlepšuje pamäť, kreativitu, schopnosť koncentrácie a porozumenia. Dokonca pomáha pri nespavosti. Okrem spomenutého preukázateľne znižuje stres a rozvíja analytické myslenie.

Práve schopnosť analyticky zhodnotiť prijímané informácie sa ukázala v poslednom čase ako kritická. Vedieť vyhodnotiť správnosť a kredibilitu čítaného textu je v dnešnej názormi presýtenej dobe náročné. Čítanie nielen odbornej literatúry, ale aj beletrie, trénuje a rozvíja našu schopnosť vnímať súvislosti a vyhodnocovať, čo je pravdivé, a čo zavádza. Súčasným trendom je krátiť si čas kontrolovaním sociálnych médií a konzumovaním „instantného mediálneho obsahu“. Čítať či už papierovú, alebo elektronickú knihu je rozhodnutie, ktoré je potrebné vykonať vedome. Mnoho ľudí neuvažuje o čítaní ako o možnosti krátenia si dlhej chvíle. Jednou z možných príčin je, že nenašli literatúru, ktorá by ich bavila a bola pre nich zaujímavá.

Čítanie môže mať okrem edukačnej aj oddychovú funkciu. Vhodné je striedanie ťažkého a ľahkého čítania. Príbehové knihy, pri ktorých je prvoradý dej, a až potom obsah, nevyžadujú plnú koncentráciu či hlboké zamýšľanie sa. Práve z tohto dôvodu sú vhodnou alternatívou, ako tráviť voľný čas. Stále z nich však čerpáme skryté výhody, ktoré podnecujú kreativitu a komplexné chápanie textu.

Digitálne čítanie prebralo vedúcu pozíciu formy prijímaného textu. Je to pre jeho ľahkú dostupnosť a presúvanie obsahu primárne do digitálnych médií. Vďaka technológiám máme ľahší prístup k informáciám a narastá tak množstvo textu, ktoré čítame. Nepriaznivým sprievodným javom je rozptýlenie pozornosti na zariadeniach s obrazovkou. Často sa stáva, že text nečítame, ale len „skenujeme“ očami. Tento spôsob síce šetrí čas, ale degraduje celistvosť informácie pretrhnutím analógií. Aj keď si myslíme, že sme z textu takýmto pseudočítaním vyabstrahovali jeho podstatu, v skutočnosti sme iba vypichli body z kontextu. Práve nesprávna interpretácia kontextu vedie k dezinformácii. Sprievodné reklamy či bannery vedú k narušeniu kontinuálnej pozornosti, často „stratíme niť“ a musíme čítať text odznova. Horšou alternatívou je, že úplne stratíme záujem o čítaný text a uspokojíme sa iba s neúplnou informáciou.

Toto všetko ale nerobí digitálny obsah zavrhnutiahodným. Práve naopak. Digitálne čítanie nám predostiera širokú škálu výhod. Potrebné je ale naučiť sa vnímavo a kriticky čítať a neobmedzovať sa na získavanie informácií výlučne z digitálneho zdroja.


Relaxačná zóna umiestnená na stupňovitom auditóriu ponúka priestor na oddych aj neformálne študijné prostredie

V Univerzitnej knižnici TUKE nájdeme mnoho overených a kvalitných informácií, či už digitálnych, alebo v tlačenej forme. Sídlo knižnice je od roku 2010 v novej budove v areáli univerzitného kampusu. Exteriér a rovnako aj interiér knižnice pôsobia moderným, zároveň však nadčasovým dojmom. Za svoju architektonickú podobu vďačí knižnica doc. Ing. arch. Jurajovi Kobanovi, PhD., ktorý pôsobí ako docent na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, Akad. arch. Ing. Karolovi Gregorovi a Ing. arch. Štefanovi Pacákovi. Knižnica sa rozprestiera na ploche s rozlohou 6676 m2. Priestorovo a logicky je členená na severné – knižné krídlo a južné krídlo, ktoré je určené novým médiám. Klasická a internetová študovňa, nedávno doplnená o priestor na prácu s laptopmi, zasahuje na tri podlažia. Vizuálnou dominantou knižnice je nepochybne relaxačná zóna, ktorá je umiestnená na stupňovitom auditóriu. Doplnená je o mäkké, pohodlné sedacie vaky, ktoré vytvárajú priestor na oddych. Využiť sa však dá aj ako neformálne študijné prostredie.

Budove sa tak podarilo naplniť koncepčné ciele spočívajúce v spájaní študentov s knihami, digitálnymi médiami či umením. Stala sa akýmsi komunitným centrom, ktoré navštevujú študenti, ale aj pedagogickí pracovníci. Spája v sebe útulné prostredie na oddych s inšpiračným prostredím na sústredenú akademickú prácu a štúdium.

Univerzitná knižnica Technickej univerzity v Košiciach disponuje širokým portfóliom služieb. Okrem tradičných knižničných služieb, ako sú študovňa a možnosť vypožičať si literatúru, ponúka aj reprografické a tlačiarenské služby. Knižnica zabezpečuje pre celú TUKE aj evidenciu publikačnej činnosti vedeckých pracovníkov a doktorandov. Zvlášť významnú úlohu a nenahraditeľnú pomoc poskytuje študentom pri evidencii záverečných prác. Rýchla a pohotová možnosť tlače a väzby záverečnej práce už zachránila nejedného študenta – oneskorenca. Knižnica je miestom, kde sa návštevníci stretávajú, študujú, pracujú na zadaniach, ale aj trávia oddychový čas v kolektíve. Študenti a pedagógovia v bistre Libresso môžu pri káve stráviť pracovné prestávky a nabrať nové sily na nadchádzajúce prednášky či cvičenia. Ako sme už spomínali, jednou zo súčastí univerzitnej knižnice je obľúbená oddychová zóna. Terasovitý priestor s mäkkými Tuli vakmi je presne to, čo študent po celom dni prednášok potrebuje.

Aj keď sa nám knižnice tradične asociujú s tlačenými publikáciami, digitalizácia neobišla ani túto sféru. Univerzitné knižnice úspešne držia krok s reakciou na výzvy, ktoré prináša digitálny priestor. Univerzitná knižnica TUKE nie je výnimkou. Medzi služby, ktoré poskytuje, zaradila aj sekciu Digitálnej knižnice. Študenti a zamestnanci TUKE môžu vyhľadávať odborné publikácie alebo články v zahraničných licencovaných databázach. V nich je možné komfortne vyhľadať texty z medzinárodných vedeckých časopisov a zborníkov renomovaných vydavateľstiev. Nepochybne vítanou novinkou, ktorou univerzitná knižnica vychádza v ústrety počas pandémie svojim čitateľom, je možnosť požiadať o zdigitalizovanie konkrétneho diela z katalógu.

Okrem vyššie uvedených služieb Univerzitná knižnica TUKE usporadúva akademické, ale aj mimoakademické aktivity a poskytuje priestory pre rôzne podujatia. Umožňujú to rozsiahle miestnosti zasadačiek a posluchární v spojení so širokou paletou ponúkaných služieb. Jedno z posledných prezenčných podujatí, bola prezentácia s názvom „Živé IT projekty“.

Ako vieme, v poslednom období bolo možné stretávať sa na akciách a prednáškach iba vo virtuálnom prostredí. Knižnica je aj v tejto oblasti proaktívna. Prostredníctvom kontinuálnej interakcie na sociálnych sieťach ostáva študentom k dispozícii. Okrem iného usporiadala aj súťaž o kontrolu originality záverečnej práce, ktorá našla medzi študentmi značné ohlasy.


Časť oddychovej aj odbornej literatúry je dostupná návštevníkom priamo v priestoroch knižnice. Foto: Ing. Róbert Klik


Exteriér a rovnako aj interiér Univerzitnej knižnice TUKE pôsobia moderným, no zároveň nadčasovým dojmom. Foto: Ing. Róbert Klik


Nechceli sme však o knižnici len písať. Vyspovedali sme riaditeľa Univerzitnej knižnice TUKE Ing. Ondreja Látku, PhD. V rozhovore sme sa pýtali, aký vzťah majú študenti ku knihám a čítaniu, ale aj aké nové výzvy vyvstali pri potrebe vysporiadať sa s pandemickou situáciou a dištančným vyučovaním.
 

Fond Univerzitnej knižnice má v zbierke mnoho kníh a publikácií. Vedeli by ste spomenúť pár tých najhodnotnejších či najkurióznejších?
Pri výbere dbáme o to, aby boli knihy príbuzné odborom, ktoré sa na našej univerzite študujú či skúmajú, takže úplným kuriozitám sa skôr vyhýbame. Okrem technických vied máme veľmi peknú zbierku kníh o výtvarnom umení či architektúre, ale aj kvalitnú ekonomickú a manažérsku literatúru. Nedávno sme do relax zóny umiestnili aj výber zo súčasnej slovenskej beletrie, aby si študenti mohli pri čítaní aj oddýchnuť. Určite sa príďte pozrieť.

Ako často zvykne knižnica dopĺňať publikácie? Je prípadne možné zakúpiť konkrétnu knihu na podnet pedagóga alebo študenta?
Nové publikácie nakupujeme priebežne počas celého roka. Často sa stáva, že tituly sú dostupné len krátky čas do vypredania a mnohokrát sa dotlač už nerealizuje. Preto je dôležité sledovať aktuálne ponuky na trhu a včas na ne reagovať. Riadime sa konkrétnym podnetom, či už od študentov, alebo pedagógov, pretože vtedy vieme, že ide o literatúru, ktorá je žiadaná. Žiadosti o nákup kníh je možné adresovať mailom, prípadne formulárom na našom webe.

Poskytuje knižnica výpožičné služby a študovňu aj širokej verejnosti, alebo len študentom a zamestnancom TUKE?
Primárne sa zameriavame na informačné potreby našich študentov a zamestnancov, ale otvorení sme pre všetkých. Pravidelne spolupracujeme aj s inými slovenskými knižnicami, ktoré majú o naše knihy záujem a chcú si ich vypožičať pre svojich používateľov.

Medzi doplnkovými službami, ktoré ponúkate, nájdeme aj reprografické a tlačiarenské služby. Využívajú ich najmä študenti, fakulty a univerzitné pracoviská. Zahŕňa Vaše portfólio aj klientov mimo TUKE?
Študenti nás za päť rokov štúdia spoznajú natoľko dobre, že spolupráca s nimi je príjemná a priateľská; to isté platí aj voči kolegom, ktorí majú s nami dlhoročné vzťahy. Nelimitujeme však svoju činnosť len na areál univerzity a kvalitou našich produktov a služieb si trúfame osloviť aj náročnejších používateľov na trhu.

Študovňa Univerzitnej knižnice TUKE sa v nepandemickom čase tešila veľkej obľube. Foto: Ing. Róbert Klik

Evidencia záverečných prác a koniec vykazovacieho obdobia publikačnej činnosti sú pre pracovníkov Univerzitnej knižnice zrejme veľmi hektické. Ako sa knižnica pripravuje na tento nápor?
Každým rokom zapracúvame do procesov nové zlepšenia a drobné kroky vedúce k tomu, aby naše know-how v tejto oblasti bolo čo najvýkonnejšie a najdokonalejšie. Veľkou oporou nám je náš skvelý tím informatikov, ktorý už dlhé roky zabezpečuje spoľahlivý chod evidencie publikačnej a umeleckej činnosti, ale aj záverečných prác. Takéto technické pokrytie pritom nie je medzi slovenskými akademickými knižnicami samozrejmosťou, na čo sme veľmi hrdí a sme za to vďační.

Digitalizácia neobišla ani vzdeláva nie. Ako vnímate potrebu univerzitných knižníc prispôsobiť sa tejto novej norme?
Akademické knižnice ako inštitúcie pôsobiace v epicentrách vedy a výskumu majú všetky predpoklady na to, aby boli lídrami v digitalizácii aj ďalších inováciách – viac, než akékoľvek iné knižnice. Svojím spôsobom sme preto vďační aj za pandémiu koronavírusu, ktorá verejným inštitúciám odhalila slabé miesta v oblasti elektronických služieb. Cieľom je, pravdaže, presunúť čo najviac našich služieb do online priestoru, aby sme poskytli používateľom čo najvyšší komfort a ušetrili cenné minúty. Viaceré výpožičné procesy sme preto začali riešiť diaľkovo, napríklad aktiváciu čitateľského konta alebo prolongácie.

Ponuka Univerzitnej knižnica sa rozšírila o Digitálnu knižnicu. Využívajú študenti tieto služby viac ako fyzické vypožičiavanie publikácií?
Aktivita v zahraničných licencovaných databázach prevyšuje aktivitu v našom online katalógu asi desaťnásobne, ale to je skôr zásluha našich vedeckovýskumných pracovníkov. Medzi študentmi vnímame pokles záujmu o čítanie, ale vplyv na to rozhodne má aj postupná transformácia výučby, pre ktorú už klasické poznatky nie sú cieľom, ale prostriedkom k zručnostiam a znalostnému manažmentu. Pandémia však akcelerovala používanie zdigitalizovaných kníh z nášho fondu, ktoré čoraz viac využívajú aj pedagógovia na výučbu, z čoho máme veľkú radosť.

Priestor na prácu s laptopmi je u študentov veľmi obľúbený a často vyhľadavaný


Počas pandémie, keď boli knižnice neprístupné a študenti sa vzdelávali dištančnou formou, sa e-booky stali najprístupnejšou formou publikácií. Budú mať podľa Vás vo vzdelávaní elektronické knihy precedens?
Elektronické knihy vo svojej podstate nie sú vhodné na dlhodobé čítanie, niekoľkostostranové odborné knihy sa vám stále budú čítať ľahšie z papiera. Naznačuje to aj komerčný trh, kde predaj e-kníh aj po desiatich rokoch tvorí len malú čiastku. Bezkonkurenčný prínos digitalizácie však tkvie v metadátach a vo vyhľadávaní. Odpadáva potreba menných registrov a nudného prehrabávania sa v náhodných knihách; v digitalizovanej knihe si troma klikmi zistíte, či obsahuje informácie, ktoré potrebujete.

Univerzitná knižnica je pre študentov Technickej univerzity v Košiciach aj akýmsi komunitným centrom. Aká je Vaša vízia, pokiaľ ide o vytváranie prostredia nielen pre štúdium, ale aj pre oddych a voľný čas?
Vnímame a úprimne sa tešíme veľkému záujmu o naše priestory. Každým rokom pracujeme na zútulňovaní prostredia študovní, predminulý rok sme pridali spomínanú oddychovú literatúru, vlani sme rozšírili študijné miesta pre prácu s notebookmi. V súčasnosti pracujeme na zaradení nových časopisov do našej ponuky, z ktorých najhodnotnejšie tituly chceme umiestniť na ľahšie čítanie do Libressa. Chuťovkou je výborná hrazda na cvičenie na piatom poschodí, ktorú sme osadili tiež len nedávno. Malá pohybová aktivita určite rozprúdi stuhnutý organizmus, ktorý dlho sedel na prednáške alebo v študovni.

Nielen v odbornej verejnosti sa čoraz viac skloňuje výraz „kritické myslenie“. Vidíte paralelu medzi množstvom kníh, ktoré študenti čítajú, a ich schopnosťou kriticky zhodnotiť prijímaný obsah?
Nedostatky v schopnosti kriticky myslieť sa tragicky ukázali v pandémii, kedy pre podstatnú časť populácie bolo náročné rozlišovať hodnoverné informačné zdroje od nespoľahlivých a zavádzajúcich. Slobodná diskusia ostáva najvyššou hodnotou, ale musí byť podoprená kvalitnými argumentmi a dobrou citačnou prácou. Mediálne a informačne gramotný človek sa dokáže rýchlo zorientovať v tom, čo je pravda, a čo lož či omyl, pretože si tvrdenia dokáže overiť zdrojmi, literatúrou, odborníkmi. V tomto veľkú úlohu zohrávajú aj nároky pedagógov na prácu študentov so zdrojmi. Ani v knižnici však nechceme ostať pasívni, a preto vás pozývame do našej „hnedej uličky“ spoločenských vied, kde sme zaradili niekoľko výborných aktuálnych kníh o kritickom myslení, dezinformáciách a internetovej demagógii.

Polemika o tlačených verzus elektronických knihách a zdrojoch informácií je stále aktuálna. Ako vnímate ich klady a zápory a čo je podľa Vás pre štúdium a zapamätanie si informácií vhodnejšie? Je možné za posledných 5 či 10 rokov vnímať zmenu v spôsobe štúdia a získavania/prijímania informácií? V čom je dnešná doba iná a čo sa, naopak, nemení?
Pristupovať k e-knihám polemicky už veľmi nemá zmysel, lebo trh a prax medzičasom preukázali ich benefity aj slabiny. Výhodou sú, pravdaže, nízke náklady na výrobu a distribúciu a technologické prednosti, najmä full-textové vyhľadávanie, čo sa pri výskume mimoriadne hodí. Tlačené knihy však vyhrávajú v emóciách – knihu akosi naďalej túžime vlastniť a mať ju na poličke. Študijná literatúra sa ale jednoznačne posúva smerom k elektronickým zdrojom.

Najnovším trendom sú (aj v akademických knižniciach) tzv. otvorené vzdelávacie zdroje, ktoré sú ošetrené slobodnou licenciou a učebný text si môže každý pedagóg legálne prispôsobiť pre konkrétnu skupinu študentov, napríklad na základe vlastných skúseností a feedbacku po úspešnom semestri. Kľúčovou devízou elektronických zdrojov sú aj najnovšie technológie ako strojové učenie či analytika učenia. Žijeme vo výnimočnej dobe a možnosti študijného čítania kníh sú každým rokom úchvatnejšie.

V rámci rozhovorov sme na záver zaviedli sekciu: „Rada nad zlato“ pre študentov Technickej univerzity v Košiciach. Čo by ste im poradili Vy?
Markovi Twainovi sa pripisuje drsný, ale výstižný výrok: „Človek, ktorý knihy nečíta, nemá žiadnu výhodu oproti tomu, ktorý čítať nevie.“ Ak vieme čítať, čítajme – a čítajme veľa.

Študentom odporúčame ponoriť sa hlbšie do riešenej problematiky, získavať a porovnávať údaje z viacerých, a najmä overených zdrojov. Čím viac znalostí získaš, tým viac krokov si pred všetkými ostatnými.

Univerzitná knižnica TUKE sídli od roku 2010 v novej budove v areáli kampusu. V jej priestoroch môžu študenti využívať počítačové miestnosti, študovne, ale aj oddychové zóny a občerstvenie v bistre Libresso. Portfólio služieb zahŕňa okrem zapožičania titulov aj tlačiarenské a reprografické služby. Pod správu Univerzitnej knižnice TUKE spadá aj registrácia publikačnej činnosti pre celú Technickú univerzitu v Košiciach.

Autori: Mgr. art. Andrea Kováčová, Mgr. Materj Hudáček, Ing. Ondrej Látka, PhD.