PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Krátke správy

Popis ilustrácie: Ilustrácia: „Inovačné vzdelávanie“
Autor: Melinda Záhorská, 4. ročník, Ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE
Pedagóg: doc. Mgr. art. Andrej Haščák, ArtD.

 



Projekt SECOVE – Centrá odbornej excelentnosti pre udržateľnú energiu

Tento projekt pre udržateľnú energiu patrí medzi trinásť projektov vybraných v roku 2022 na financovanie v rámci programu Erasmus+: Partnerstvá pre excelentnosť. Projekt SECOVE sa začal v júli 2022 a je plánovaný na 4 roky. Implementuje spolu 22 partnerov z 5 krajín (Grécko, Portugalsko, Slovensko, Španielsko a Taliansko). Na Slovensku sa okrem Ekonomickej fakulty a Stavebnej fakulty TUKE na projekte podieľajú IZOLA, Stredná priemyselná škola stavebná a geodetická v Košiciach, Slovenská komora stavebných inžinierov a ASTRA. Workshop „Centrá odbornej excelentnosti pre udržateľnú energiu“ bol organizovaný dňa 25. novembra 2022 na SvF v spolupráci s EkF TUKE. Viac ako 30 odborníkov zo stredných a vysokých škôl, centier pre odborné vzdelávanie a prípravu, firiem, klastrov, mimovládnych organizácií a asociácií diskutovalo na tému „Ako dosiahnuť excelentnosť v odbornom vzdelávaní a príprave“. Výstupy workshopov boli prezentované na nadnárodnom workshope, ktorý sa uskutočnil v Grécku.

Autor: Ing. Mária Kocúrková



Ocenenia v súťaži Študentská osobnosť Slovenska 2021/2022

Osemnásty ročník súťaže Študentská osobnosť Slovenska, ktorý sa konal 19. decembra 2022 v Bratislave, spoznal svojich laureátov za akademický rok 2021/2022. Podujatie sa organizuje pod záštitou J. E. prezidentky Zuzany Čaputovej a pod odbornou garanciou SRK a SAV. Odborná porota tento rok vyberala úspešných študentov a mladých vedcov z 91 nominácií v trinástich kategóriách. Absolútnym víťazom, a teda TOP Študentskou osobnosťou Slovenska akad. roku 2021/2022, sa stal Ing. Matej Gazda, doktorand z FEI TUKE, v kategórii Lekárske vedy. Cenu v kategórii Hutníctvo, strojárstvo, energetika si prevzal Ing. Gabriel Stolárik, doktorand z FVT TUKE.

Autor: Ing. Martina Geffertová



Projekt Európskej obrannej agentúry na Slovensku

TUKE je od januára 2023 členom konzorcia a riešiteľom v projekte Európskej obrannej agentúry (EDA) s názvom Scorpenes. Koordinátorom je Airbus Helicopter, súčasťou je 17 partnerov v EÚ s rozpočtom 3,458 mil. eur a cieľom 48-mesačného projektu je vývoj koróznych senzorov pre návrh prediktívnej údržby helikoptér. Na jednotlivých WPs participuje 6 krajín vrátane ministerstiev obrany (FRA, FIN, ESP, POR, ROM, SVK). Ide vôbec o prvý vedecký projekt s účasťou Slovenska. Výskumná skupina Maroša Halamu na FMMR bude dokonca lídrovať dva WPs v štádiu riešenia projektu zameraného na predikciu pomocou umelých neurónových sietí.

Autor: doc. Mgr. Maroš Halama, PhD.



IAESTE Slovakia opäť prináša Dni Príležitostí 2023

Študentská organizácia IAESTE Slovakia opäť prináša študentom TUKE pracovný veľtrh IAESTE Dni Príležitostí. Konať sa bude 28. marca 2023 v priestoroch Univerzitnej knižnice TUKE. Na veľtrhu sa predstaví množstvo firiem z rôznych oblastí, tak neváhaj a príď sa pozrieť. Okrem toho ti ponúkame možnosť vycestovať na platenú zahraničnú stáž do približne 80 krajín sveta, odkiaľ si odnesieš množstvo zážitkov a skúseností. Ak máš otázky ohľadom nášho veľtrhu, stáží alebo sa chceš stať členom, napíš nám na kosice@iaeste.sk. Viac info nájdeš na www.iaeste.sk.

Autor: Filip Matuškovič



Vedenie univerzity navštívilo spoločnosť Kia Slovakia v Žiline

Vedenie Technickej univerzity v Košiciach dňa 14. februára 2023 navštívilo spoločnosť Kia Slovakia v Žiline. Stretnutie s predstaviteľmi Kia Slovakia prebiehalo vo veľmi príjemnej atmosfére prehliadkou závodu, ktorá pozostávala z lisovne, zvarovne, lakovne, montážne a motorárne. „Sme veľmi radi, že sme mohli v našom výrobnom závode Kia Slovakia privítať predstaviteľov Technickej univerzity v Košiciach. Cieľom úvodného stretnutia bolo nadviazať partnerstvo a prípadnú spoluprácu v oblastiach vzájomnej podpory a rozvoja. Veríme, že sa nám postupne podarí nájsť témy a spoločné projekty, ktoré pretavíme do praxe,“ uviedli predstavitelia spoločnosti Kia Slovakia.

Autor: Ing. Jakub Palša, PhD.



Stolnotenisový turnaj Memoriál Gálovcov 2023

Spomínanie na bývalých kolegov Jána Gála a jeho syna Mariána, dlhoročných zamestnancov TUKE, i kvalitný stolný tenis boli ako každoročne dôvodmi na stretnutie zamestnancov a doktorandov pri stolnotenisovom turnaji „Memoriál Gálovcov 2023“. Z osemnástky účastníkov sa najviac darilo Jozefovi Trojanovi zo SjF a Ľudmile Pavlikovej z EkF, ktorí si obhájili prvenstvá z minulého ročníka turnaja. Zástupcovia organizátorov – prodekan pre vzdelávanie na Ekonomickej fakulte doc. Ing. MVDr. Ján Buleca, PhD., a riaditeľ ÚJSŠ PaedDr. Vladimír Harčarik otvorili príhovormi toto milé podujatie. Oddelenie akademického športu ÚJSŠ TUKE pozýva všetkých zamestnancov a doktorandov na ďalšie pripravované podujatia, ktoré sú priebežne zverejňované na webe www.ktv.tuke.sk.

Autor: Mgr. Ľuboš Vojtaško, PhD.