PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Štyri fakulty TUKE inaugurovali nových dekanov (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Štyri fakulty TUKE inaugurovali nových dekanov (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Hlavná téma

Štyri z deviatich pilierov našej alma mater majú za sebou voľby a následne inaugurácie nových dekanov. Obdobie takýchto zmien so sebou prináša priestor na reflexiu, možnosť formulovať nové vízie a zároveň upevniť ciele, ktorých správnosť je potvrdená časom. Slávnostná udalosť, ktorá sprevádza uvedenie dekana do funkcie, môže byť potrebným vyrušením zo zabehnutého, príležitosťou znova obnoviť motiváciu zamestnaneckej i študentskej časti akademickej obce.

Vedeniam fakúlt, ktoré ukončili svoje funkčné obdobia, patrí vďaka za vykonanú prácu, ktorou podnietili rast im zverených inštitúcií. Novovymenovaným dekanom, prodekankám a prodekanom prajeme veľa úspechov pri výkone funkcie.


Slávnostnej inaugurácii dekana predchádza viacero krokov, ktoré sú definované v zákone o vysokých školách. Akademický senát fakulty vyhlási pred koncom funkčného obdobia vedenia fakulty termín voľby nového dekana a zároveň termín uzávierky na podávanie návrhov kandidátov na dekana fakulty. Kandidátom na dekana sa môže stať každý člen akademickej obce fakulty z radov profesorov alebo docentov.

Pred samotnou voľbou sa kandidáti predstavia s volebným programom na spoločnom zasadnutí akademickej obce a akademického senátu príslušnej fakulty. O voľbe dekana rozhodne senát prostredníctvom tajného hlasovania, pričom je nutné dosiahnuť väčšinu (percento potrebných hlasov je špecifikované v štatútoch jednotlivých fakúlt). Keď voľba prebehne úspešne, akademický senát predloží rektorovi univerzity návrh na vymenovanie zvoleného kandidáta na dekana fakulty.

Slávnostná inaugurácia dekana, po jeho vymenovaní rektorom TUKE, prebieha na slávnostnom zhromaždení akademickej obce fakulty, spravidla za účasti významných hostí. Pri inaugurácii skladá dekan do rúk predsedu akademického senátu fakulty slávnostný sľub, ktorého znenie definuje vnútorný predpis TUKE. Po zložení slávnostného sľubu zvyčajne odovzdá končiaci dekan reťaz dekana nastupujúcemu dekanovi ako symbol jeho právomoci a zodpovednosti.

S voľbou nového dekana je spojená aj prípadná zmena na pozíciách prodekanov. Tých vymenuje nastupujúci dekan príslušnej fakulty po svojom oficiálnom zvolení do funkcie.

 

INAUGURÁCIA DEKANA FAKULTY BANÍCTVA, EKOLÓGIE, RIADENIA A GEOTECHNOLÓGIÍ

Dňa 9. februára 2023 zložil Dr. h. c. prof. Ing. Michal Cehlár, PhD., dekanský sľub do rúk predsedu Akademického senátu FBERG TUKE doc. Ing. Marianovi Šofrankovi, PhD.

Po zložení dekanského sľubu, jeho podpísaní a odovzdaní predsedovi Akademického senátu FBERG TUKE bola Dr. h. c. prof. Ing. Michalovi Cehlárovi, PhD., pánom rektorom TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislavom Kmeťom, DrSc., slávnostne odovzdaná akademická insígnia – dekanská reťaz a menovací dekrét na funkčné obdobie od 1. 2. 2023 do 31. 1. 2027. V prípade prof. Cehlára sa jedná už o tretie funkčné obdobie v pozícii dekana Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE.

Slávnostná inaugurácia sa konala v priestoroch Hotela Bankov. Medzi pozvanými hosťami boli členovia vedenia TUKE, dekani fakúlt TUKE a vedúci zamestnanci FBERG TUKE. V rámci slávnostného ceremoniálu pán dekan predstavil svojich prodekanov, ktorým odovzdal akademické insígnie – prodekanské reťaze a menovacie dekréty.

Za prodekanov FBERG TUKE boli v novom funkčnom období menovaní:

  • doc. Ing. Zuzana Šimková, PhD., prodekanka pre vedecko-výskumnú činnosť a vzdelávanie v III. stupni štúdia,
  • prof. Ing. Andrea Rosová, PhD., prodekanka pre vzdelávanie v I. a II. stupni štúdia,
  • doc. Ing. Samer Khouri, PhD., prodekan pre rozvoj a informatizáciu,
  • prof. Ing. Martin Sisol, PhD., prodekan pre zahraničné vzťahy a projektovú činnosť.

Novomenovaný pán dekan vo svojom inauguračnom prejave zhodnotil pozíciu Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE, ktorá sa vzhľadom na svoju multidisciplinaritu dotýka strategických oblastí, a to aj na úrovni záujmov EÚ, ktorými sú suroviny, energetika, kritické materiály, obehová ekonomika a ochrana životného prostredia. Vyzdvihol spoluprácu s praxou, ktorá prináša našej fakulte vedecko-odborné benefity, ako aj možnosti uplatnenia sa našich absolventov. Budúci rozvoj fakulty vidí v poskytovaní kvalitného a atraktívneho vzdelávania vo všetkých stupňoch štúdia, v budovaní výskumnej infraštruktúry, ktorá vytvára priestor pre výskumné a komerčné projekty pre domáce i zahraničné inštitúcie, a v neposlednom rade zdôraznil i význam ľudského potenciálu, ktorý je tvorený zamestnancami FBERG TUKE, vďaka ktorým je možné napĺňať vytýčené ciele smerovania našej fakulty.

Svoj inauguračný prejav ukončil slovami:
„Vážení prítomní, suroviny a ich význam, ciele fakulty, ciele univerzity a stratégia ich realizovania sú čímsi, čo nás všetkých spája. Teším sa na aktívnu a úspešnú spoluprácu. Zdar Boh!“

V novom funkčnom období želáme nášmu pánovi dekanovi pevné zdravie, veľa invenčných nápadov a množstvo správnych rozhodnutí.

 

DEKAN FAKULTY MATERIÁLOV, METALURGIE A RECYKLÁCIE BOL SLÁVNOSTNE INAUGUROVAÝ DO FUNKCIE

Vo štvrtok 2. februára 2023 rektor TUKE Stanislav Kmeť na návrh Akademického senátu FMMR vymenoval doc. Ing. Karla Saksla, DrSc., do funkcie dekana. Jeho funkčné obdobie potrvá od 1. 2. 2023 do 31. 1. 2027. 

Za prodekanku pre vzdelávanie bola vymenovaná Ing. Lenka Girmanová, PhD., a za prodekana pre vedu, inovácie a zahraničné vzťahy doc. RNDr. Ľubomír Pikna, PhD. Vedením agendy prodekanky vonkajších vzťahov a marketingu bola menovaná Ing. Bc. Martina Hrubovčáková, PhD.

Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, bývalí i súčasní rektori univerzity, dekani fakúlt i predstavitelia kľúčových partnerských priemyselných firiem, s ktorými má fakulta úzke kontakty.

Dekan Karel Saksl vo svojom inauguračnom prejave zdôraznil tému hodnôt, ktoré akademická obec vyznáva, obhajuje a považuje za konštanty nášho správania sa. Za hlavné hodnoty, ktoré mieni pevnejšie ukotviť vo fakultnom prostredí, považuje otvorenú diskusiu, kvalitnú vedu, zodpovednosť k regiónu, životnému prostrediu a motivujúce prostredie.

Fakulta bude otvorená čo najširšej spolupráci s fakultami TUKE, košickými univerzitami, SAV a európskemu priestoru v oblastiach vzdelávania, vedy a výskumu. V čo najväčšej miere budeme spolupracovať s priemyslom, ktorému ponúkneme know-how fakulty, kapacitu pre spoločné laboratóriá, výskumné a vývojové projekty, ktoré budú realizované ako na fakulte, tak aj na pôde priemyselného partnera. Pripravíme úplne nové študijné programy, ktoré priamočiaro v náležitej kvalite vzdelajú študentov vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského štúdia. Ako jedna z mála fakúlt na Slovensku budeme vzdelávať študentov aj v oblastiach ‚the big science‘ pri využití synchrotronových, neutrónových a FEL zdrojov. Fakulta bude fakultou realizujúcou špičkový vývoj a výskum materiálov, technológií spracovania, moderného hutníctva, recyklácie a aplikovanej chémie. Nebudeme analyzovať len cudzí materiál, ale vo svojich laboratóriách budeme nové pokrokové materiály vyrábať a následne hodnotiť pomocou najmodernejšej analytickej infraštruktúry. Fakulta sa v čo najväčšej miere začne uchádzať o domáce aj zahraničné vedecké projekty. Na fakulte vytvoríme podmienky pre prácu nových špičkových vedcov, lídrov vedeckých skupín a excelentných pedagógov. Mojím cieľom je vybudovať novú modernú fakultu, ktorá bude disponovať špičkovou infraštruktúrou, úspešnú pri získavaní projektov, spolupracujúcu s priemyslom a akademickými partnermi, naplnenú študentmi, doktorandmi, mladými pedagogickými a vedeckými pracovníkmi,“ povedal Karel Saksl, novovymenovaný dekan FMMR.

 

STROJNÍCKA FAKULTA SLÁVNOSTNE UVIEDLA DO ÚRADU DEKANA

V piatok 3. februára 2023 sa konala slávnostná inaugurácia dekana Strojníckej fakulty TUKE. Rektor Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., odovzdal menovací dekrét na druhé funkčné obdobie Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozefovi Živčákovi, PhD., MPH, ktorý povedie fakultu ďalšie štyri roky.

Vo svojom slávnostnom príhovore spomenul úspechy fakulty za posledné štyri roky, medzi ktoré nepochybne patrí účasť na svetovej výstave EXPO Dubaj 2020, kde sa fakulta prezentovala tromi exponátmi, zisk Zlatej medaily na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne, ako aj úspešný boj s pandémiou, kedy fakulta našla ďalší potenciál výskumu.

„Medzi spomenutiahodné míľniky môžem zaradiť radikálnu rekonštrukciu v oblasti infraštruktúry, a to v exteriéri aj interiéri, pre využitie v edukačnom, vedeckovýskumnom a relaxačnom procese, ktoré slúžia nielen študentom a pracovníkom Strojníckej fakulty, ale aj užívateľom celej Technickej univerzity v Košiciach, za čo chcem úctivo poďakovať všetkým pracovníkom a študentom fakulty, ako aj vedeniu TUKE a partnerským fakultám TUKE – tu by som si chcel vypožičať s vaším dovolením citát: ‚Ak chceš vybudovať veľký podnik, vybuduj najprv seba.‘“

Vo funkcii prodekanov pokračujú prof. Ing. Ján Slota, PhD., prodekan pre vedu, výskum a doktorandské štúdium, prof. Ing. Tomáš Brestovič, PhD., prodekan pre inovácie, transfer technológií a vnútorné vzťahy, doc. Ing. Ján Kráľ, PhD., prodekan pre vonkajšie vzťahy, zahraničných študentov a informatiku, a doc. Ing. Peter Frankovský, PhD., prodekan pre vzdelávanie.

 

PREBEHLA INAUGURÁCIA NOVÉHO DEKANA STAVEBNEJ FAKULTY

Dňa 7. februára 2023 prebehla inaugurácia nového dekana SvF TUKE. Stal sa ním prof. Ing. Dušan Katunský, CSc., ktorého schválilo za dekana fakulty pre nové funkčné obdobie od 1. 2. 2023 do 31. 1. 2027 volebné zhromaždenie na svojom zasadnutí 20. januára 2023.

Dekan prof. Katunský zároveň dňom 1. 2. 2023 poveril výkonom funkcie prodekanov SvF TUKE. Funkciu prodekanky pre rozvoj a zahraničie zastáva Dr. h. c. prof. Ing. Martina Zeleňáková, PhD. Vedením agendy prodekanky pre vzdelávanie je poverená RNDr. Katarína Krajníková, PhD., a za prodekanku pre vedu a výskum je menovaná doc. Ing. Eva Krídlová Burdová, PhD.

Vo svojom inauguračnom príhovore zdôraznil skutočnosť, že bude mať snahu rozvíjať fakultu v troch smeroch. Ide o smery pozemného staviteľstva, inžinierskeho staviteľstva a technológie ekonomiky a manažmentu v súčinnosti s dôrazom na udržateľnosť a cirkulárnu ekonomiku.

Konštatoval, že SvF prešla od svojho vzniku obdobiami extenzívneho aj intenzívneho rastu. Vyprofilovala sa na plne etablovanú a rešpektovanú vzdelávaciu a vedeckú inštitúciu v rámci akademického priestoru nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pre ďalší rast a kontinuálne zvyšovanie jej konkurencieschopnosti je nevyhnutné sústrediť pozornosť najmä na jej kvalitatívny rozvoj, a to v súlade s doteraz definovanými strategickými smermi rozvoja univerzity a fakulty a s dôverou v ľudský potenciál jej zamestnancov a študentov.

Ďalej uviedol, že v prvom rade je nutné úspešne dokončiť akreditáciu študijných programov a odborov habilitačného a inauguračného konania. Ide o tie programy a odbory, ktoré sme si zvolili, že ich budeme ďalej rozvíjať v súlade s akreditačnými štandardmi. V pedagogickom procese je nutné prejsť na nové inovatívne metódy vyučovania. Priblížiť sa obsahom a formami vzdelávania k fakultám, ktoré obsadzujú popredné miesta v rankingových rebríčkoch. Je potrebné umožniť našim študentom absolvovať časť výučby na zahraničných univerzitách, najmä v európskom priestore.

Vo vedeckovýskumnej činnosti bude potrebné vytvárať priestor pre transfer poznatkov do praxe a do vzdelávacieho procesu. Pre rozvoj fakulty v tejto oblasti bude nevyhnutné vytvárať priaznivé podmienky pre kvalitný výskum. Podporovať existujúce vedeckovýskumné projekty a vytvárať priestor pre interdisciplinárne a medzinárodné projekty. Angažovať študentov pri riešení výskumných projektov. Posilňovať vzájomnú spoluprácu a vytvárať strategické partnerstvá medzi fakultou a subjektmi hospodárskej praxe. Pravidelne vyhodnocovať dosiahnuté výsledky vo vzťahu k sebarozvoju a sebarealizácii zamestnancov. Stimulovať výskumný potenciál denných i externých doktorandov. V neposlednom rade je to systematické prezentovanie a popularizovanie výsledkov na vedecko-odborných podujatiach, a tým sa ešte viac zviditeľniť.

Na záver profesor Katunský konštatoval, že ako dekan sa pokúsi vytvoriť vhodné podmienky pre prácu tak, aby fakulta napredovala a neustále sa zlepšovala.

 



Autori: Redakcia HALÓ TU, Ing. Silvia Michalková (FBERG), Ing. Bc. Martina Hrubovčáková, PhD. (FMMR), doc. Ing. Ján Kráľ, PhD. (SjF), RNDr. Katarína Krajníková, PhD. (SvF)

Foto: Ing. Róbert Klik