PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Šestnáste kolo jednej z najstarších súťaží startupov na Slovensku „Máš nápad? Prezentuj svoj startup!“ má svojich víťazov (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Šestnáste kolo jednej z najstarších súťaží startupov na Slovensku „Máš nápad? Prezentuj svoj startup!“ má svojich víťazov (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Projekty

Dňa 20. januára 2023 sa konalo v priestoroch Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM už 16. kolo jednej z najstarších súťaží startupov na Slovensku „Máš nápad? Prezentuj svoj startup!“. Súťaž vyhlasuje od roku 2014 dvakrát ročne rektor TUKE prostredníctvom Startup centra TUKE.

Startupy už tradične súťažili o pobyt v Startup centre TUKE, v rámci ktorého absolvujú 6-mesačný intenzívny akceleračný program zameraný na podporu rozvoja ich inovatívnych projektov.

Do finále postúpilo 16 projektov. Porota do predinkubačného pobytu v Startup centre vybrala 10 z nich. Priestory v Startup centre TUKE získali 4 projekty: Media Art Office (MAO) – startup sa zameriava na inovatívne poskytovanie kreatívnych služieb na báze mediaartových foriem; We are Simulations (WRS) –  rieši problematiku simulácií v prostredí virtuálnej reality; SkySail –  zameriava sa na konštrukciu inovatívneho bezpilotného glidera (vetroňa) so schopnosťou motorizovaného pohonu na báze využitia solárnych panelov; SELDONIT – zaoberá sa vytvorením sebestačného ekosystému pre dlhodobé vesmírne misie (posledné tri startupy získali umiestnenie v Startup centre TUKE na základe spolupráce so Slovenskou vesmírnou kanceláriou).

Ďalšie projekty vybrané do predinkubačného pobytu: Systém monitorovania mínových polí a ich 3D mapovanie, Virtuálna výtvarná 3D galéria (V3DG), onselo – platformové riešenie v oblasti sociálnych inovácií, Digitalizácia prelaďovacieho mechanizmu tympanov (Digi tympany), DETTO –  inovatívne využívanie umelej inteligencie pri realizácii marketingových kampaní, Rýchle parkovanie  – rieši inovatívnym spôsobom problematiku lokalizácie voľných parkovacích miest.

O postupujúcich startupoch rozhodla odborná komisia zložená zo zástupcov TUKE a podnikateľskej sféry. Šestnáste kolo súťaže bolo organizované v úzkej spolupráci s innovlab.

Autor: UVP TECHNICOM