PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Jubilujúca TUKE už 70 rokov sídlom vzdelania a inovácií východného Slovenska (HALÓ TU 4 - 2021/2022)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Jubilujúca TUKE už 70 rokov sídlom vzdelania a inovácií východného Slovenska (HALÓ TU 4 - 2021/2022)

Hlavná téma

„TUKE je úspešnou vzdelávacou a výskumnou inštitúciou, ktorá sa teší vysokému rešpektu doma i v zahraničí. Všetky úspechy, ktoré som mal možnosť prezentovať aj na prestížnej výstave EXPO 2020 v Dubaji, sú výsledkom zodpovednej práce a snahy po neustálom zdokonaľovaní sa výskumných pracovníkov, pedagógov, študentov a zamestnancov našej alma mater. Obrovskú poctu a prejav obdivu si zaslúžia všetci rektori, dekani a členovia vedení, ktorí písali brilantnú históriu Technickej univerzity v Košiciach a boli akcelerátormi jej napredovania a rozvoja. Veľkú úctu vyjadrujem všetkým podporovateľom univerzity, vážim si spoluprácu s inými univerzitami doma i v zahraničí, s ústavmi SAV, ako aj s priemyselnou sférou.

Dovoľte mi, aby som TUKE zaželal mnoho ďalších úspešných rokov, aby sa jej aj naďalej darilo so cťou napĺňať svoje poslanie a aby jej kredit v domácom i zahraničnom povedomí neustále rástol.“

Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., rektor

 

Založenie univerzity sa datuje do roku 1952. Vtedy niesla názov Vysoká škola technická v Košiciach. Pôvodne pozostávala z 3 fakúlt, a to z Fakulty ťažkého strojárenstva, z Baníckej a Hutníckej fakulty. Ďalšími míľnikmi boli pribudnutie Elektrotechnickej fakulty v roku 1969 a Stavebnej fakulty v roku 1976. Proces premenovania Vysokej školy technickej na Technickú univerzitu v Košiciach začal v roku 1990. Vtedajší rektor podal podnet na zmenu jej názvu, a tak na základe zákona SNR z 13. februára 1991 sa stala Technická univerzita v Košiciach (TUKE) prvou technickou univerzitou na Slovensku.

Rok 1992 priniesol zriadenie Ekonomickej fakulty. Pre Technickú univerzitu v Košiciach to bol dôležitý krok, ktorým sa univerzita vymedzila z oblasti striktne technických disciplín. V tom istom roku bola v Prešove založená Fakulta odborných štúdií. Tá sa následne pretransformovala na Fakultu výrobných technológií, ktorú poznáme dnes.

Predposledným členom rodiny bola Fakulta umení, ktorá sa odčlenila od Strojníckej fakulty, a od roku 1998 funguje ako samostatná fakulta. Napokon v roku 2005 pribudla Letecká fakulta, ktorá plní funkciu nástupcu Vojenskej leteckej akadémie generála Milana Rastislava Štefánika v Košiciach.

Technickej univerzite v Košiciach sa aj v súčasnej dobe darí zastávať popredné miesto medzi slovenskými univerzitami. Pôsobí ako centrum vzdelanosti, vedy, výskumu a inovácií. Prispieva ku koherentnej spolupráci v rámci siete slovenských univerzít. Jej činnosti majú nielen národný, ale aj medzinárodný význam.

O týchto úspechoch svedčí aj narastajúci počet zahraničných študentov, ktorí sa uchádzajú o možnosť prechodného aj trvalého štúdia. Aktuálne na TUKE študujú študenti až z tridsiatich siedmych krajín sveta. Aj týmto spôsobom sa darí Technickej univerzite v Košiciach byť inkluzívnou vzdelávacou inštitúciou a napĺňať tak svoje ciele o internacionálnosti.

 

Už sedemdesiat rokov Technická univerzita v Košiciach v súlade so svojimi vyznávanými hodnotami húževnato pracuje na plnení cieľov a vízií. Pre efektívne napredovanie a uskutočňovanie predsavzatí je nevyhnutné pripomínať si znenie týchto hodnôt. S rektorom Technickej univerzity v Košiciach, Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislavom Kmeťom, DrSc., sme sa rozprávali nielen o vyznávaných hodnotách a inováciách, ale aj o tom, čo nás naučilo obdobie pandémie a aké má TUKE vízie do budúcnosti.

Jedným z cieľov Technickej univerzity v Košiciach je byť interdisciplinárnou a zároveň internacionálnou inštitúciou na poli vedy a vzdelávania. S hrdosťou môžeme povedať, že je úspešná vo svojich ašpiráciách. Akými spôsobmi plánuje TUKE do budúcna udržiavať krok s takto progresívne nastaveným tempom?

Internacionalizácia vzdelávania a interdisciplinárneho výskumu má pre TUKE strategický význam. TUKE sa stala súčasťou viacerých domácich a medzinárodných združení a aktivít, ktoré garantujú udržateľnosť a progres uvedených oblastí. Našu širokospektrálnu skladbu fakúlt a ich vzájomný multidisciplinárny potenciál obdivujú kolegovia nielen doma, ale aj v zahraničí.

TUKE je ako jediná technická univerzita zo Slovenska súčasťou siete európskych univerzít v rámci aliancie Ulysseus. Táto je garanciou spoločnej stratégie v oblasti interdisciplinárneho výskumu a inovácií. Aliancia odštartovala rad podporných projektov. Cieľom projektu D2S@Ulysseus, ako jedného zo satelitných projektov Európskej univerzity Ulysseus, je podporiť rozvoj ekosystému digitálneho vzdelávania a zlepšiť mäkké zručnosti študentov vďaka vysoko inovatívnym digitálnym pedagogickým nástrojom.

Vyústením úspešnej interdisciplinárnej spolupráce košických výskumných univerzít, ústavov SAV, mesta a kraja bol vznik Košického klastra nového priemyslu. Významné partnerstvá vznikajú v rámci platforiem EIT Raw Materials a EIT Climate KIC.

Technická univerzita v Košiciach sa pýši mnohými oceneniami v oblasti vedy a techniky. Medzi posledné významné spomeniem napríklad Cenu Jána Bahýľa či Ocenenie vynálezcovskej činnosti za prínosné technické riešenie počas pandémie COVID-19. Týmto spôsobom sa potvrdzuje nielen prestíž, ale predovšetkým kvalita a úroveň vzdelávania a výskumu na TUKE. Aké méty si kladie univerzita v tejto oblasti do budúcnosti?

Technická univerzita v Košiciach si kladie za cieľ byť internacionálnou, interdisciplinárnou, inovatívnou a podnikateľskou inštitúciou s jasnou koncepciou kvality a excelentnosti vo vede, vzdelávaní, ako aj transfere vedomostí a technológií, a tak byť schopná ponúknuť komplexné riešenia a angažovaný prístup.

A že koketujeme s excelentnosťou, o tom, okrem iných, svedčí aj rad významných ocenení, ktoré získali naši vedecko-pedagogickí zamestnanci a študenti. Spomeniem ešte niektoré ďalšie z nich. Popredné umiestnenia našich študentov v prestížnej súťaži medzinárodného formátu Falling Walls Lab Slovakia, Ceny za vedu a techniku vo viacerých kategóriách udeľované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Cennými sú viaceré víťazstvá v súťaži Študentská osobnosť Slovenska, Vedec roka Slovenskej republiky, ESET Science Award, ako aj ocenenia Literárneho fondu. Startupy zo Startup centra TUKE patria stabilne k najúspešnejším na Slovak University Startup Cup-och.

Výskum vodíka sa stal neoddeliteľnou témou, ktorá sa viaže s Technickou univerzitou v Košiciach. Odovzdanie prvého vodíkového autobusu, vytvoreného v kooperácii so spoločnosťou ROŠERO – P, s. r. o., znamenal úspešný štart. Spolupráca predstavuje ukážkový príklad transferu technológií v praxi. Aké vízie do budúcnosti má Technická univerzita v Košiciach v rámci výskumu vodíka a transferu technológií vo všeobecnosti?

Význam vedy, výskumu a vzdelávania v aktuálnych a perspektívnych oblastiach, ku ktorým vodíkové technológie jednoznačne patria, je nesporný. TUKE je hrdá, že má výskumné tímy, ktoré sa orientujú na progresívne vodíkové technológie, podporuje tento zmysluplný výskum, transfer znalostí a inovácií, ktoré v spolupráci s praxou smerujú k vývoju a tvorbe konkrétnych produktov významne prispievajúcich k udržateľnej budúcnosti spoločnosti.

Uplynulé roky priniesli pre školstvo vo všeobecnosti množstvo výziev. Dištančné vzdelávanie sa stalo novou normou vyučovania. Bolo potrebné promptne reagovať na novovzniknuté situácie a s nimi spojené potreby. Aké pozitíva vzišli z tohto obdobia? Modifikovala sa podľa Vás vízia toho, ako bude vysokoškolské vzdelávanie v budúcnosti vyzerať?

V prvom rade mi dovoľte, aby som sa veľmi pekne poďakoval všetkým vedecko-výskumným pracovníkom, učiteľom a študentom za ich obetavosť, trpezlivosť a zodpovednosť, ktorú prejavili počas pandemického obdobia, ako aj za to, že mnohí boli schopní v tejto neľahkej dobe pretavovať problémy na nové šance a výzvy. Vysoko oceňujem aktivity fakúlt a pracovísk, ktoré vyvinuli rad potrebných zariadení a pomôcok a vypracovali špeciálne ponuky služieb pre kritické obdobia.

Obdobie pandémie COVID-19 jednoznačne potvrdilo, že digitálne technológie sú silným alternatívnym nástrojom nielen pre oblasť vysokoškolského vzdelávania, ale aj pre koordináciu vedeckých činností, vedenie pracovísk a podobne. Nikdy však nenahradia osobný kontakt a dialóg.


V rámci rozvoja technológií a inovácií sme sa spýtali aj prorektorov pre jednotlivé úseky, aká je ich vízia napredovania do budúcnosti.
 

Prorektor pre inovácie a transfer technológií: Dr. h. c. prof. Ing. Anton Čižmár, CSc.


Oblasť inovácií a transferu technológií tvorí jeden zo základných pilierov rozvoja našej univerzity. Hlavnou entitou pre širokú podporu aktivít v tejto oblasti je UVP TECHNICOM. Ako si predstavujete jeho ďalší rozvoj v intenciách rozvoja TUKE ako internacionálnej, interdisciplinárnej a podnikateľskej univerzity?

UVP TECHNICOM nemá byť iba fyzickým priestorom, reprezentovaným modernou budovou, ale má byť živým organizmom podporujúcim rozvoj regionálneho inovačného ekosystému. Chcem, aby postavenie TECHNICOM-u ako netradičného a originálneho prvku na univerzite zmenilo myslenie našich zamestnancov, ale najmä študentov. V akom zmysle? Nevnímať univerzitu len ako vzdelávaciu a vedeckú inštitúciu, ale prostredníctvom TECHNICOM-u ju vidieť ako inštitúciu s jedinečnou príležitosťou pre začínajúce a hlavne bezrizikové podnikanie. Ako šancu pre mladých ľudí s netradičným alebo ,respektíve, s inovatívnym myslením. Nie je to jednoduché, ale už teraz možno vidieť pozitívne zmeny. Startupy a spin-offy TECHNICOM-u získavajú ocenenia na domácej a medzinárodnej scéne, ale čo je podstatné, začínajú inšpirovať ďalších.

Sme hrdí, že aj vďaka službám, ktoré ponúkame v oblasti ochrany duševného vlastníctva, je Technická univerzita v Košiciach lídrom medzi slovenskými univerzitami v počte podaných projektov, ale našou ďalšou ambíciou je zvýšiť počty licencovaných patentov. To bude znamenať, že o výsledky našej práce je záujem zo strany podnikateľského prostredia, a tým naplníme podstatu inovácií a transferu technológií z univerzity do praxe.


 

Prorektor pre vzdelávanie: prof. Ing. Ervin Lumnitzer, PhD.


Zabezpečovanie kvalitného a vhodného akademického prostredia je pre napredovanie univerzity kľúčové. Úsek vzdelávania preto vytvára fundamentálnu časť pre možnosť rozvoja. V ktorých oblastiach vidíte priestor pre inovácie a ďalšie skvalitňovanie?

Technická univerzita v Košiciach, ako aj vysoké školstvo na Slovensku, v súčasnosti prechádza dôležitou transformáciou, ktorej cieľom je zvyšovanie kvality nami poskytovaného vysokoškolského vzdelávania. Zmeny sa týkajú hlavne vybudovania vnútorného systému a jeho zosúladenia so štandardmi.

Za rozhodujúce považujem silnejšie prepojenie vzdelávacej činnosti s praxou, vytvorenie internacionálneho prostredia, zapojenie TUKE do sietí špičkových európskych univerzít a možnosti absolvovania časti štúdia našich študentov v zahraničí. Neustále vytvárame podmienky pre využívanie najnovších technológií študentmi. Za zmienku stojí iniciatíva na získanie superpočítača, čím sa umožní prístup študentov k využitiu High Performance Computing-u.

Prioritou je zvyšovanie uplatniteľnosti absolventov štúdia na našej univerzite nielen na slovenskom, ale aj zahraničnom trhu práce. Samozrejme, nezabúdame ani na vytváranie adekvátneho spoločenského prostredia pre študentov s bohatými športovými, kultúrnymi a zábavnými aktivitami.


 

Prorektor pre vedu, výskum a doktorandské štúdium: prof. Ing. Ivo Petráš, DrSc.


Úsek pre vedu, výskum a doktorandské štúdium zastrešuje množstvo činností. Patria medzi ne aj aktivity prebiehajúce počas Týždňa vedy a techniky. Okrem toho úzko spolupracuje s ostatnými úsekmi. Pri koordinovaní takto veľkého celku, aké je Vaše zameranie do budúcnosti v rámci naplnenia cieľov Technickej univerzity v Košiciach?

V rámci už spomínaného veľkého množstva aktivít úseku, medzi ktoré patria okrem tých základných, ktorými sú koordinácia vedecko-výskumných činností a metodické usmerňovanie a kontrola doktorandského štúdia, sa nachádzajú aj ďalšie, ktoré neodmysliteľne prispievajú k naplneniu cieľov TUKE. Spomeňme napríklad koordináciu a metodické usmerňovanie prípravy domácich a zahraničných projektov, riadenie a koordináciu činnosti Univerzitnej knižnice a v neposlednom rade spoluprácu a koordináciu aktivít v súčinnosti s Úsekom zahraničných vzťahov a mobility, Úsekom vzdelávania a Úsekom inovácií a transferu technológií.

V nedávnom období sa nám podarilo aktualizovať a zosúladiť interné predpisy pre doktorandské štúdium, ale aj pre habilitačné konania a inauguračné konania so štandardmi SAA VŠ. Obnovili sme aj činnosť Atestačnej komisie.

Ako už bolo spomenuté, v rámci Týždňa vedy a techniky organizujeme aktivity, ako sú Cena rektora TUKE v štyroch kategóriách a Cena za najlepšiu doktorandskú prácu na TUKE v dvoch kategóriách. V ostatných dvoch rokoch pribudla aj výzva pre mladých vedeckých pracovníkov TUKE na získanie interného jednoročného grantu na podporu ich výskumu.

V budúcnosti sa pokúsime skvalitniť procesy súvisiace s IT podporou na evidenciu všetkých typov projektov na Technickej univerzite v Košiciach a tiež aktivitami na podporu ich získavania. Ďalej sa okrem podpory pre mladých výskumníkov zameriame aj na podporu postdoktorandov a tiež na podporu špičkových výskumných tímov s cieľom zvýšenia medzinárodného dopadu ich vedeckých výsledkov.


 

Prorektor pre zahraničné vzťahy a mobilitu: prof. Ing. Radovan Hudák, PhD.


Technická univerzita v Košiciach môže byť právom hrdá na svoje úspechy v oblasti zahraničnej spolupráce. Stratégia internacionalizácie je jednou z dlhodobých zámerov univerzity. V rámci riadenia úseku, aká je Vaša vízia do budúcnosti pri napĺňaní týchto cieľov?

V rámci stratégie internacionalizácie by som charakterizoval našu inštitúciu ako „pripravenú, efektívnu a otvorenú“. Jedným z významných úspechov zahraničnej politiky TUKE je členstvo a budovanie Európskej univerzity Ulysseus. Ide o strategické partnerstvo, ktoré nás posúva výrazne vpred, umožňuje nám detekovať tzv. úzke miesta a cielene ich v spolupráci s našimi partnermi vylepšovať.

Našu univerzitu vidím v budúcnosti ako pripravenú. Ide o pripravenosť procesov, ktoré nám umožnia prijímať väčšie množstvo zahraničných mobilitných študentov, učiteľov a výskumníkov, vybudovať dvojité a spoločné študijné programy, vyčleniť stabilné finančné zdroje na podporu internacionalizácie. Technická univerzita v Košiciach budúcnosti je tiež efektívna, a to z pohľadu čerpania týchto zdrojov, efektívnosti prebiehajúcich procesov a pripravenosti a profesionality personálu.
Otvorenosť znamená budovanie nových medzinárodných strategických partnerstiev a taktiež otvorenosť pre zmeny, ktoré nás posúvajú vpred. Spoločným menovateľom, a to nielen zahraničnej politiky našej univerzity, ale aj vedy, výskumu a inovácií, je digitalizácia. V nej sme dokonca lídrami aj v našej Európskej univerzite Ulysseus a je jedným z elementov aj pre intenzívnejšiu spoluprácu jednotlivých úsekov Technickej univerzity v Košiciach a fakúlt.
Som presvedčený, že sme na dobrej ceste stať sa silným a spoľahlivým európskym, ale aj svetovým partnerom pre vzdelávanie, vedu, výskum aj inovácie.


 

Prorektor pre rozvoj a vonkajšie vzťahy: prof. Ing. Jaroslav Porubän, PhD.


Do sféry Vašich kompetencií v rámci Technickej univerzity v Košiciach patrí najmä Úsek rozvoja a vonkajších vzťahov. Prezradíte nám, aké ambície a inovačné ciele plánuje tento úsek v budúcnosti dosiahnuť?

Našou hlavnou ambíciou je neustále zlepšovanie služieb poskytovaných univerzitou pre zamestnancov, študentov, uchádzačov, absolventov, akademických a priemyselných partnerov. Je to v podstate napĺňanie ambiciózneho označenia „Smart University“.

Chytré pre nás znamená efektívnejšie, pohodlnejšie, udržateľné, lacnejšie, ale hlavne fungujúce. Máme rozpracovaných viacero projektov, napríklad koncepciu s názvom „Smart, Open, and Secure University“, ktorej ambíciou je rozvíjať TUKE ako vzorovú univerzitnú inštitúciu v oblasti digitalizácie.

Najväčšími výzvami pre nás sú projektová pripravenosť a zdroje. Je ťažšie robiť rozvoj v čase, keď si uťahujeme opasky. Práve preto je dôležitá zmena myslenia, adaptácia procesov, hľadanie rezerv a príležitostí. Snažíme sa meniť fungovanie zo spontánneho na racionálne, založené na chápaní problémov a priorít.

Za kľúčové považujeme vzájomné zdieľanie skúseností, prepojenie ľudí s podobnými záujmami a pomoc pri adaptácii príkladov dobrej praxe medzi pracoviskami na univerzite. Spoločne totiž vieme mnohé problémy vyriešiť efektívnejšie a lepšie využiť ponúkané príležitosti. Aj keď sú vízie dôležité, kľúčové sú výsledky.

V uplynulom období sa nám podarilo zrealizovať univerzitný e-shop, web pre straty a nálezy, budujeme digitálnu podporu pre vnútorný systém hodnotenia kvality, orientačno-informačný systém at.tuke.sk, rozvíjame agendu rovnosti príležitostí. K 70. výročiu univerzity sme teda pripravili viacero darčekov. Veríme, že sa pripojíte tiež.


 

Fakulty TUKE na časovej osi

Ako sme už spomínali, Technická univerzita v Košiciach pozostáva z deviatich fakúlt. Práve ony tvoria históriu univerzity a formujú jej budúcnosť. V nasledujúcej časti predstavíme jednotlivé fakulty. Zamerali sme sa na formujúce míľniky a prednosti, ktoré ich reprezentujú.

Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií
1952 – Založenie Baníckej fakulty ako jednej z troch zakladajúcich fakúlt TUKE
1995 – Banícka fakulta sa mení na Fakultu BERG
2013 – Fakultný profesor Igor Podlubný získava ocenenie Vedec roka 2012
2020 – Fakulta nadväzuje na produkčný model Industry 5.0 (Smart Factory, IoT, Big Data…)
Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií transformuje pôvodne priemyselné odvetvie do virtuálnej reality,  digitalizácie a AI.

Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie
1952 – 89 prvákov prekračuje brány práve založenej Hutníckej fakulty
2015 – Fakulta sa umiestňuje na výbornom 5. mieste v celoslovenskom rebríčku VŠ ARRA
2017 – Po 65 rokoch od založenia mení Hutnícka fakulta svoj názov na dnešnú FMMR
2021 – Fakulta získava poďakovanie od Európskej komisie za prínos pre EU GREEN WEEK
FMMR vo výskume úzko spolupracuje s partnerskými univerzitami po celom svete: v Japonsku, Nemecku, Kanade, Fínsku a mnohých ďalších.

Strojnícka fakulta
1952 – Vznik fakulty na pôde práve založenej Vysokej školy technickej v Košiciach
1985 – Vytvorenie prvého robotizovaného pracoviska v Československu
2018 – Fakulta podpisuje zmluvu na vývoj parogenerátorov pre jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach
2021 – Koncept vozidla na vodíkový pohon z dielne fakulty je úspešne prezentovaný na EXPO Dubaj 2020.
Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach je významnou súčasťou prvého centra pre výskum vodíkových technológií na Slovensku.

Fakulta elektrotechniky a informatiky
1969 – Založenie fakulty
2012 – Tím z FEI-ky vyhráva s projektom Excalibur prestížnu súťaž Startup Awards
2013 – TOP študentskou osobnosťou roka sa stala naša absolventka Mária Virčíková
2016 – Do Košíc prichádza aj vďaka aktivitám fakulty japonský elektronický koncern MinebeaMitsumi
FEI je partnerom medzinárodného vedeckého projektu SmartSoc – Education of Future ICT Experts.

Stavebná fakulta
1976 – Stavebná fakulta otvára svoje dvere prvým študentom
2012 – Zriadenie Znaleckého ústavu v odbore stavebníctvo (na Slovensku sú len tri)
2018 – Fakulta získava medzinárodnú akreditáciu EUR-ACE
2020 – Ako jedna z prvých fakúlt na Slovensku ponúka online štátnice
SvF disponuje laboratóriami, ktoré patria medzi tie najlepšie na svete. Obsahuje aj Centrum výskumu a inovácií i znalecký ústav.

Ekonomická fakulta
1992 – Ekonomická fakulta začína písať svoju históriu
2002 – Zisk akreditácie pre PhD. štúdium v odbore financie
2003 – Štart programu s Université Côte d'Azur vo Francúzsku
2018 – Fakulta sa stáva súčasťou CFA Institute Affiliation Program
Štúdium na EkF je plne v zhode s ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).

Fakulta výrobných technológií v Prešove
1992 – Založenie fakulty
2013 – V slovenskom rebríčku vysokých škôl ARRA získava fakulta 7. miesto
2014 – Profesor fakulty Sergej Hloch sa stáva Osobnosťou roka v oblasti technológií
2019 – Možnosť získať na fakulte celoeurópsky uznaný titul Eur Ing.
Fakulta výrobných technológií v Prešove je súčasťou projektu „Identifikácia špičkových vedeckých tímov vysokých škôl na Slovensku“.

Fakulta umení
1998 – Založenie fakulty
2013 – Fakulta sa stáva nosným partnerom projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry
2017 – Aj vďaka Fakulte umení získava mesto titul Košice – UNESCO / Creative City of Media Arts
2022 – Otvorenie unikátneho laboratória CORE Lab pre oblasť media art & new media
Fakulta umení podporuje a aktívne sa angažuje v oblasti interdisciplinarity v duchu hesla „Art & Science“.

Letecká fakulta
1959 – Začiatok vysokoškolského vojenského a leteckého školstva v Košiciach na Vojenskej leteckej akadémie generála Milana Rastislava Štefánika v Košiciach
1987 – Promócie prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu
2005 – Transformácia a vznik Leteckej fakulty na Technickej univerzite v Košiciach
2021 – Prekročený počet 10 000 absolventov košického leteckého vzdelávania
Letecká fakulta je ako jediná fakulta na Slovensku i v Čechách s komplexnou špecializáciou vo všetkých leteckých odboroch. Navyše poskytuje zázemie pre riadiace centrum satelitu GRBAlpha.

Primárnym poslaním Technickej univerzity v Košiciach je vytvárať inšpiratívne a technologicky inovatívne zázemie, ktorým zvyšuje vzdelanosť. Preto si v roku 2022 pripomíname sedemdesiate výročie vytrvalého snaženia dosahovať na akademickej pôde excelentné výsledky. Prostredníctvom inovatívneho výskumu a vzdelávania univerzita prispieva ku skvalitňovaniu života občanov.

V súlade s fungovaním jednotlivých fakúlt poskytuje a zveľaďuje vedeckú a technologickú, ale aj humanitnú oblasť. Vyvíja aktivity podporujúce zahraničnú spoluprácu, a tým upevňuje víziu pôsobiť ako uznávaná technická univerzita aj na medzinárodnej úrovni.

Pri vzdelávaní sa Technická univerzita v Košiciach venuje aj potrebe celoživotného vzdelávania. Okrem troch stupňov vysokoškolského štúdia ponúka záujemcom aj Univerzitu tretieho veku a Detskú univerzitu – Sme TU pre deti.

V tomto článku sme sa snažili predostrieť čo najširší záber aktivít a oblastí, ktoré Technická univerzita v Košiciach vyvíja, a na ktorých participuje. Vyzdvihnúť nielen úspechy univerzity, ale aj jej hodnoty a dôležitosť komunity, ktorú vytvára. Súčasťou tohto živého organizmu sú predovšetkým ľudia, či už študenti, alebo pedagógovia, ktorí stoja za každou vydarenou spoluprácou či vedeckým prelomom.

TUKE vo faktoch

  • jedinečné zloženie 9 fakúlt pokrýva široké spektrum potrieb vzdelávania v stredoeurópskom priestore
  • 3 kampusy v dvoch krajských mestách
  • rozloha cca 43 ha (60 futbalových ihrísk)
  • 385 študijných programov vo všetkých stupňoch a formách štúdia
  • 9 500 študentov (22,64 % zahraničných študentov z 37 krajín sveta)
  • viac ako 100 000 absolventov
  • vzdelávanie seniorov (Univerzita tretieho veku) aj detí základných škôl (Detská univerzita Sme TU pre deti)
  • 1400 pedagogických a nepedagogických zamestnancov
  • 5 centier excelentnosti a 5 špičkových vedeckých tímov
  • TUKE je členom medzinárodných asociácií a združení
  • TUKE – zakladajúci člen nadnárodnej aliancie Ulysseus v rámci siete európskych univerzít
  • Startup centrum TUKE a Inkubátor TUKE súčasťou Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM
  • TUKE – líder v podávaní patentových prihlášok (od roku 2019 udelených 54 patentov)
  • TUKE – člen Košického klastra nového priemyslu
  • Univerzitné dátové centrum pre cloudové služby s viac ako 600 virtuálnymi servermi
  • Univerzitná knižnica s vyše dvestodvadsaťtisícovým knižničným fondom
  • Celouniverzitný časopis HALÓ TU
  • Bezbariérové centrum pre študentov so špecifickými potrebami a Centrum sociálno-psychologickej podpory
  • Študentské informačné a poradenské centrum iCUBE
  • Učebno-výcvikové zariadenie v Herľanoch s jedinečným studeným gejzírom
  • 25 druhov športov
  • 5 športových klubov
  • Zmiešaný spevácky zbor Collegium Technicum
  • Symfonický orchester Technickej univerzity v Košiciach
  • Folklórne súbory Jahodná a Borievka

 

Autor: Mgr. art. Andrea Kováčová