PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 4 - 2021/2022)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 4 - 2021/2022)

Krátke správy

Ilustrácia: „70 rokov TUKE“
Autor: Chiara Helységová, 3. ročník Ateliér Vizuálna komunikácia Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE Pedagóg: Mgr. art. Samuel Čarnoký, ArtD.

 



Ocenenia sv. Gorazda putovali k študentom aj zamestnancom TUKE
MŠVVaŠ SR udelilo ocenenia sv. Gorazda pedagógom a študentom, ktorí prispeli k rozvoju školstva na Slovensku. Slávnostný akt sa uskutočnil 29. 4. 2022 priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Morálne ocenenia v rezorte školstva nesúce meno svätého Gorazda sú najvyšším stupňom ocenenia pedagógov v rezorte a tradujú sa od roku 1997.

Medzi ocenenými boli aj pedagógovia a študent z TUKE:

Veľká medaila svätého Gorazda: prof. Ing. Tomáš Havlik, DrSc. (FMMR) za mimoriadne výsledky vo vzdelávaní v oblasti hydrometalurgie primárnych a druhotných surovín, recyklácie odpadov a environmentálneho zmýšľania.

Ďakovný list svätého Gorazda: doc. RNDr. Jana Pócsová, PhD. (FBERG) za mimoriadny prínos vo vývoji a používaní nových metód výučby a nových komplexných elektronických výučbových materiálov pre študentov.

Cena sv. Gorazda (VŠ): Ing. Samuel Andrejčík (študent FEI) za úspešnú reprezentáciu Slovenska na paralympijských hrách v Tokiu 2020, kde získal dve zlaté medaily v kategórii jednotlivci BC4 a v kategórii páry BC4.

Srdečne blahoželáme a vo Vašej ďalšej práci želáme veľa úspechov!

Autor: redakcia HALÓ TU
 



Osemnásty ročník Veľkej ceny Košíc v súťažnom bridži
Košický bridžový klub (KBK) usporiadal v dňoch 13. – 15. 4. 2022 v priestoroch Kultúrno-spoločenského centra na Jedlíkovej 7 už XVIII. ročník Veľkej ceny Košíc v súťažnom bridži. Sedemdesiatpäť hráčov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Čiech sústredilo svoje úsilie na získanie VKC.

Víťazstvo v kategórii družstiev získalo družstvo Košického bridžového klubu Legia Košice v zložení J. Kvoček, A. Filip, E. Velecký, M. Vodička a víťazstvo v kategórii párov patrilo páru J. Skwark – A. Swoboda z Poľska.

KBK patrí k najväčším a najúspešnejším klubom na Slovensku aj vďaka košickým univerzitám. Medzi členmi klubu majú zastúpenie bývalí zamestnanci a absolventi TUKE. Vedenie klubu po dlhoročnom predsedovi Vojtechovi Belčákovi tento rok prevzala Želmíra Ferková z FEI TUKE. Ďalšie info: www.new.bridgekosice.sk

Autor: doc. Ing. Želmíra Ferková, CSc.
 



Otvorenie Laboratória na výskum a inovácie batérií
Na FMMR TUKE sme 7. 4. 2022 slávnostne otvorili Laboratórium na výskum a inovácie batérií, ktoré vznikalo v spolupráci s Ústavom materiálového výskumu SAV a Ústavom geotechniky SAV v Košiciach. Účelom spolupráce je integrácia výskumných kapacít do spoločnej platformy Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach, Ústavu materiálového výskumu SAV a Ústavu geotechniky SAV v Košiciach, ktorá bude umožňovať efektívne realizovať výskum a vývoj v oblasti nových materiálov pre batériové systémy, smart monitoringu vlastností a prenosu výsledkov výskumu do konkrétnych inovačných riešení. Otvorenia sa okrem predstaviteľov zakladajúcich členov zúčastnil aj rektor TUKE Stanislav Kmeť a prezident Slovenskej batériovej aliance Marián Smik. Laboratóriu prajeme veľa inovatívnych nápadov a kvalitných odborníkov, lebo len vďaka šikovným a zanieteným vedcom vieme byť súčasťou tých najnovších trendov.

Autor: FMMR TUKE
 



FBERG TUKE má študentskú osobnosť roka!
Vraj veľmi málo mladých ľudí sa chce venovať vede a vedeckej práci. Nie je to pravda. Tento rok odborná porota, ktorá vyberá Študentskú osobnosť roka, vyberala zo 102 nominácií úspešných študentov a mladých vedcov. Pred 17 rokmi, keď sa cena Študentská osobnosť roka začala udeľovať, to bolo len 25 nominácií. Tento rok porota Junior Chamber International – Slovakia vybrala trinásť najlepších, víťazov trinástich kategórií.

Michal Takáč z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií si odniesol cenu v kategórii hutníctvo, strojárstvo, energetika. Vo svojom výskume v oblasti aplikácií virtuálnej reality na modelovanie a riadenie technologických procesov v hutníctve bezprostredne používa zložité metódy pre matematické výpočty a ich vizualizáciu. Jeho prácu a jeho softvér vyzdvihli aj vývojári spoločnosti Google.

Gratulujeme!

Zdroj: Pravda
 



Košické hokejové derby 2022 TUKE vs. UPJŠ
V tohtoročnom košickom hokejovom derby TUKE vs. UPJŠ hranom v Crow aréne 6. 4. 2022 bol úspešnejší hokejový výber TUKE, keď zvíťazil v pomere 9:4. Za tím TUKE skórovali štyrikrát Grega, dvakrát Gurčík a po jednom góle „zaknihovali“ Garaj, Volkov a Kolesár. Naši chlapci pod vedením Mgr. Mateja Timkoviča a Mgr. Kristíny Horizralovej z Oddelenia akademického športu TUKE tak odplatili UPJŠ prehru z prvého ročníka košického hokejového derby z roku 2018. Okrem atraktívneho hokejového zápasu čakalo divákov a fanúšikov svojich univerzitných tímov taktiež množstvo súťaží o hodnotné ceny a skvelá zábava so zaujímavým sprievodným programom.

Zostava TUKE:
Gombár/Gučík – Palacko, Fic, Gurčík, Židek, Grega – Stríž, Garaj, Dudáš, Nazarej, Hudák – Lorinc, Volkov, Gahura, Slobodník, Labanc – Sklenárik, Gučík, Kolesár.

Autor: Mgr. Ľuboš Vojtaško, PhD.
 



Spolupráca Letových prevádzkových služieb a Leteckej fakulty TUKE
Letecká fakulta počas marca na svojej pôde privítala delegáciu Letových prevádzkových služieb Slovenskej republiky, š. p., ktorú viedol generálny riaditeľ Ing. Mgr. Martin Kabát, PhD., MBA.

Na úvodnej prednáške si mohli študenti vypočuť aktuálny stav podniku a oboznámiť sa s krokmi, ktoré podnik realizoval počas celosvetovej pandémie. Predstavenie pripravovaných strategických projektov Letových prevádzkových služieb SR tvorilo druhú časť prednášky.

Následne dvojdňové odborné rokovania, ktoré sa konali 4. a 5. 4. 2022, stanovili významné oblasti spolupráce, ktoré prinesú nové možnosti pre našich študentov a prispejú k rozvoju zavádzania nových technológií v oblasti civilného letectva potrebných pre letectvo 21. storočia.

Autor: M. Eng. Ing. Marek Košuda, PhD.