MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Ako podporiť podnikateľské zručnosti umelcov v 21. storočí? (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

Ako podporiť podnikateľské zručnosti umelcov v 21. storočí? (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky

V súčasnej dobe čelíme ekonomickej kríze, inflácii a stále sa spamätávame z dopadu pandémie COVID-19. Všetky tieto faktory spolu s nezrozumiteľnými pravidlami a byrokraciou často odrádzajú mladých ľudí, aby sa pustili do podnikania. Obzvlášť nevýhodnú pozíciu majú ľudia pôsobiaci v kreatívnom sektore, pretože sa im častokrát nedostáva dostatok informácií o tom, ako sa pustiť do vlastného podnikania, ako založiť alebo riadiť vlastný podnik. Ekonomika tak stráca značný potenciál v podobe kreatívnych podnikov, ktoré by ju dokázali oživiť a pomohli by vytvoriť nové pracovné miesta.

Projekt MicroHUB je zameraný práve na cieľovú skupinu kreatívnych mikropodnikateľov, umelcov alebo remeselníkov, ktorí už svoj podnik majú alebo si ho plánujú založiť. Za týmto účelom vznikol online kurz pozostávajúci z desiatich samostatných modulov, ktorých cieľom je poskytnúť kreatívnym podnikateľom detailný návod, ako začať s podnikaním, a previesť ich celým procesom. Každý vzdelávací modul je zameraný na inú časť podnikania, od toho, akú formu podnikania si vybrať, ako získať financovanie, ako si chrániť svoje duševné vlastníctvo až po vytvorenie databázy klientov.

Kurz tak pomáha vytvárať ucelenú predstavu o tom, ako si podnik založiť, riadiť alebo ako ho zmodernizovať. Moduly obsahujú najmä praktické a aktuálne informácie, online nástroje, tipy či zdroje, pretože projekt má za cieľ podporiť rozvoj digitálnych zručností a podnikateľského myslenia remeselníkov a umelcov, a tak im otvoriť dvere do sveta nových profesijných príležitostí. Kurz je možné absolvovať celý alebo len vybrané moduly. Po dokončení kurzu a splnení podmienok obdrží účastník certifikát.

Kurz je ponúkaný zdarma, momentálne v angličtine, ale od júla 2023 bude dostupný v slovenčine, maltčine, bulharčine, gréčtine, poľštine a švédčine. Na prihlásenie do kurzu stačí jednoduchá registrácia na stránke projektu: https://microhub.erasmus.site/sk/online-tool/mooc/.

Projekt MicroHUB „Promoting creativity microbusiness through web tools in rural area” (2021-1-SK01-KA220-VET-000032999) začal v decembri 2021 a bude trvať do novembra 2023. Tvorí ho konzorcium siedmich partnerov zo Slovenska (Ekonomická fakulta TUKE), Malty (FFEGE), Írska (I&F), Poľska (CWEP), Bulharska (OECOM Group), Švédska (Sensus, Region Stockholm-Gotland) a Grécka (Fix in Art). Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach je koordinátorom projektu.

 

Autor: doc. Ing. Nataša Urbančíková, PhD.