PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Budúci piloti si preverili svoje zručnosti (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Budúci piloti si preverili svoje zručnosti (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Študenti si zmerali sily na simulátore Beechcraft Baron B58. Foto: doc. Ing. Alica Tobisová, PhD.


Profesia pilota je veľmi náročným a špecifickým povolaním. Súčasné letecké spoločnosti tlačia svojich zamestnancov na maximálne limity pri výkone práce. Aj to je dôvodom, prečo sú piloti vystavovaní nadmernej fyzickej aj psychickej záťaži. Študenti odboru pilot na Leteckej fakulte TUKE sa z tohto dôvodu pripravujú na výkon svojho povolania aj prostredníctvom akcie „Letecká rally“, čo znamená 24-hodinové záťažové lietanie vo vopred stanovených cykloch.

Jedinečná Letecká rally 2023 prebiehala na Oddelení leteckých simulátorov Katedry letovej prípravy Leteckej fakulty TUKE v dňoch 25. a 26. mája 2023 v čase od šiestej hodiny rannej do šiestej hodiny rannej nasledujúceho dňa a bola zameraná na meranie výkonnosti pilotov pri záťažovom lietaní. Výsledky meraní sú výstupom projektu KEGA 051TUKE-4/2021 s názvom „Integrované laboratórium pre digitálnu leteckú edukáciu vo vybraných predmetoch letovej prípravy“ pod vedením zodpovedného riešiteľa Dr. h. c. prof. Ing. Miroslava Kelemena, DrSc., poradcu dekana pre leteckú edukáciu a akreditáciu.

Oddelenie leteckých simulátorov svojím technickým vybavením a priestorovým usporiadaním predstavuje jedinečné nadštandardné pracovisko zodpovedajúce potrebám edukácie budúcich pilotov a riadiacich letovej prevádzky, ako aj potrebám vedeckého výskumu na Leteckej fakulte.

Leteckej rally 2023 sa zúčastnili nadšenci lietania z radov civilných študentov aj kadetov Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši študujúcich študijný program pilot na LF TUKE. Študenti vytvorili tri dvojčlenné skupiny pilotov, ktoré si zmerali svoje sily na simulátore typu Beechcraft Baron B58.

Počas záťažového lietania museli študenti za jednu hodinu preukázať svoje zručnosti pilotáže v štandardných prístrojových IFR postupoch priblíženia pre presné (ILS) a nepresné (VOR, NDB) postupy na vybraných letiskách v Slovenskej republike. Jedna hodina letu bola rozdelená na 30 minút pre každého pilota zo skupiny.

Ešte pred samotným pilotovaním museli študenti podstúpiť prípravu na let, ktorá pozostávala z merania výkonnosti pri multitasking úlohách na zariadení COMBAiN a merania fyziologických parametrov. Pilotáž lietadla je veľmi náročná a vyčerpávajúca činnosť, aj z tohto dôvodu mali študenti k dispozícii voľnočasovú miestnosť pre oddychové aktivity a občerstvenie. Obrovský entuziazmus a neslabnúca energia študentov neopustila ani počas neskorých nočných hodín a ani nadránom.

Ako povedal jeden zo študentov: „Je to jedinečné podujatie, ktoré nám dáva možnosť preverenia našich odborných zručností.“

 

Autori: Mgr. Branko Mikula, PhD., Ing.Paed.IGIP., doc. Ing. Alica Tobisová, PhD.