MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

EPIC – medzinárodné výskumno-inovačné centrum medzi TUKE a EPH otvorené (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

EPIC – medzinárodné výskumno-inovačné centrum medzi TUKE a EPH otvorené (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Prehliadka priestorov pracoviska EPIC v UVP TECHNICOM. Foto: archív KKUI FEI TUKE


V Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM Technickej univerzity v Košiciach bolo 10. mája 2023 oficiálne otvorené spoločné medzinárodné výskumno-vývojové pracovisko EP Innovation Centre (EPIC) medzi Energetickým a Průmyslovým Holdingom (EPH) a TUKE. EPIC je zamerané na výskum a inovácie v energetickom a priemyselnom sektore, najmä v oblasti obchodovania s energetickými komoditami.

EPH (Energetický a průmyslový holding) je popredná stredoeurópska energetická skupina, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Írsku, Francúzsku a Švajčiarsku. EPC (EP Commodities, a. s.) sa špecializuje na celoeurópske obchodovanie s energetickými komoditami, ich tranzitom a skladovaním (zemný plyn, elektrická energia, emisné kvóty, uhlie, štruktúrované produkty – spready).

Zakladateľmi EPIC-u sú Ing. Martin Miškuf, PhD., z londýnskej pobočky EPC, Ing. Erik Kajáti, PhD., a prof. Ing. Iveta Zolotová, CSc., z Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. Otvorenia sa zúčastnili: rektor TUKE Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., Senior Executive EPH Miroslav Haško, v zastúpení dekana FEI TUKE doc. Ing. Ján Papaj, PhD., Managing Director EPC CZ Michal Paško, Managing Director EPC UK Jozef Miškuf, Chairman of EPH Foundation Gabriel Beer a ďalší významní predstavitelia oboch strán.

Výskumné a inovačné projekty vrátane záverečných prác študentov a doktorandov EPIC-u sú momentálne zamerané na oblasť analýzy a finančného modelovania energetických trhov s dôrazom na udržateľnosť a energetickú bezpečnosť. Tieto aktivity sú založené aj na moderných metódach umelej inteligencie a dátových vied v súlade s európskou víziou Industry 5.0.

Študenti TUKE a iných univerzít majú k dispozícii priestory a špičkové zariadenie centra, reálne dátové zdroje, vedenie a konzultácie skúsenými odborníkmi na oboch stranách. V súčasnosti už interná doktorandka Ing. Nikola Hrabovská a ďalší študenti programov inteligentné systémy a hospodárska informatika pracujú vo svojich záverečných prácach na vybraných témach z praxe, aj vďaka ktorým môžu získať lepšie možnosti uplatnenia v spoločnostiach s podobnou ekonomickou činnosťou ako má skupina EPH. EPIC je otvorený spolupráci aj záujemcom mimo TUKE a EPH.

 

Autori: prof. Ing. Iveta Zolotová, CSc. Ing. Erik Kajáti, PhD.