PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Európsky deň žien a dievčat v IT inšpiroval sériu podujatí na Katedre počítačov a informatiky FEI TUKE (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Európsky deň žien a dievčat v IT inšpiroval sériu podujatí na Katedre počítačov a informatiky FEI TUKE (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Projekty


Sériu podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v IT navštívilo takmer 400 účastníčok. Foto: archív UVP TECHNICOM

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v IT bola v priestoroch UVP TECHNICOM a Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE organizovaná séria aktivít. Podujatie bolo oslavou všetkých žien, ktoré pracujú alebo chcú pracovať v IT priemysle. Tento deň bol zameraný na podporu a zvýšenie povedomia o príležitostiach a úspechoch žien v IT. Účastníčky spoznali zaujímavé osobnosti, dostali nové informácie, ale tiež mali možnosť v rámci rôznych workshopov riešiť praktické úlohy a vypočuť si cenné rady od skúsených odborníkov v oblasti IT. Súčasťou boli aj prezentácie o inováciách a trendoch v košickom IT priemysle či prednáška o digitálnej inteligencii.

Medzinárodný deň žien v IT bol doposiaľ jednou z najväčších aktivít organizovaných v UVP TECHNICOM a bol tiež príležitosťou pre takmer 400 účastníčok, ktoré v tento deň prišli na TUKE.

Oslavu MDŽ v IT pomyselne otvorila v UVP TECHNICOM Americká obchodná a priemyselná komora na Slovensku (regionálna pobočka v Košiciach) v rámci Biznis raňajok s panelovou diskusiou. Akcia ponúkla zaujímavé témy a množstvo inšpirácie pre ženy, ktoré chcú vylepšiť svoje digitálne zručnosti. Podpora a posilnenie žien v súkromnom a verejnom sektore, aby využívali digitálne technológie, najmä umelú inteligenciu, v ich prospech, je v najlepšom záujme podnikateľského sektora, ako aj spoločnosti.

Následne pre cieľovú skupinu takmer 300 žiačok základných a stredných škôl, ich učiteľov a učiteľky organizovala nezisková organizácia Ženský algoritmus inšpiratívne dopoludnie v UVP TECHNICOM, ktoré bolo nabité zaujímavými prednáškami s predstaviteľkami inovatívnych startupov z východného Slovenska, rôznymi aktivitami a možnosťami vyskúšať si nielen virtuálnu realitu či obzrieť si 3D tlač, ale vidieť aj ukážky rôznych zaujímavých technológií. Dievčatám sme predstavili dôvody, prečo sa oplatí ísť študovať technické smery, a debatovali sme aj o tom, kde na Slovensku sa možno v STEM odboroch vzdelávať.

Séria aktivít pokračovala stretnutiami so študentkami stredných škôl v laboratóriách Katedry počítačov a informatiky a bola ukončená poobedňajšou aktivitou v priestoroch UVP TECHNICOM, ktorú zastrešovala Košice IT Valley.

 

Autor: UVP TECHNICOM