PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Exkurzia: Po stopách vývoja a výroby automobilov (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Exkurzia: Po stopách vývoja a výroby automobilov (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Študentské stránky

Študenti SjF TUKE na exkurzii v ŠKODA Auto Mladá Boleslav. Foto: doc. Ing. Michal Fabian, PhD.


Po troch rokoch obmedzení v priemysle, doprave a práce z domu sa nám vďaka uvoľneniu obmedzení podarilo zorganizovať exkurziu do TATRY Kopřivnice a ŠKODA Auto Mladá Boleslav. Exkurzie sa zúčastnili študenti študijného programu automobilová výroba, počítačová podpora strojárskej výroby a strojné inžinierstvo. Svoje bádanie začalo 34 študentov a 6 pedagógov nastúpením do autobusu na parkovisku pred internátom FU2 dňa 19. 4. 2023 o 5.30 hod.

Prvý deň sme začali návštevou novozriadeného múzea nákladných automobilov TATRA v Kopřivnici. Okrem nákladných automobilov sme sa oboznámili s využitím rozšírenej reality v rámci prehliadky jednotlivých stanovísk a exponátov. Neobišli sme ani múzeum osobných automobilov TATRA. V noci sme docestovali do Mladej Boleslavy, kde nás nasledujúci deň čakal náročný program.

Vo štvrtok 20. 4. 2023 náš program začal v Technologickom centre ŠKODA Auto. Program nám zabezpečili pracovníci oddelení vyhladzovania povrchov, predvývoja, aerodynamiky a pevnostných výpočtov. Súčasťou programu bola aj obhajoba študentského projektu „Návrh hliníkového disku“, kde 9 študentov v 6 tímoch prezentovalo výsledky svojej polročnej práce na vývoji automobilového disku. Doobedu sme si stihli prezrieť dynamickú skúšobňu a virtuálne štúdio. Poobede sme mali program vo firme Aufeer Design, ktorá je dodávateľom inžinierskych prác pre automobilky v celej Európe. Pracovníci oddelení karosérií, vyhladzovania povrchov, plastov, konštrukcie lisovacieho náradia a návrhu káblových zväzkov nám ukázali, ako „vzniká automobil“ prostredníctvom využitia CAx systémov. Po večeri prebehlo v reštaurácii Rožátov stretnutie s bývalými absolventmi, ktorých máme v Mladej Boleslave okolo päťdesiat.

V piatok, dňa 21. 4. 2023, program začínal v objekte výrobného závodu, kde sme mohli nazrieť do „útrob“ dátového centra, v ktorom prebiehajú všetky výpočty z Technologického centra a kde sú uložené všetky dáta potrebné k riadeniu výroby. Samozrejme, že počítače dátového centra spravujú aj informačné a ekonomické systémy. Pod IT oddelenie ŠKODA Auto patrí aj virtuálne štúdio pilotnej haly, kde sme si mohli vychutnať virtuálnu realitu „na vlastné oči“. Po obede sme navštívili výrobné prevádzky lisovne, zvarovne a motorárne.

Návštevu automobilky sme ukončili rýchlou prehliadkou múzea, pretože pred nami bola ešte dlhá cesta domov. Dňa 22. 4. 2023 sme hodinu a pol po polnoci šťastne dorazili pred internát FU2. Na záver by sme sa radi poďakovali firmám ŠKODA Auto a Aufeer Design za podporu pri príprave a realizácii exkurzie.

 

Autor: doc. Ing. Michal Fabian, PhD.