PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

KIDCham: synergia kreativity a finančnej gramotnosti (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

KIDCham: synergia kreativity a finančnej gramotnosti (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Tvorba kreatívnych produktov s Ing. Zdenkou Babicovou, PhD. Foto: archív KIDCham


Kedy je vhodné začať so vzdelávaním v oblasti finančnej gramotnosti? Zakladateľka neziskovej organizácie KIDCham (Kids Chamber of Crafts and Commerce, n. o.) Mag. Iur. Pille Isabella Vojčík sa rozhodla pre cieľovú skupinu detí na základných školách. Jej úsilím je obohatiť vzdelávanie detí už od prvého ročníka o teoretické základy, ale aj praktické skúsenosti v oblasti finančnej gramotnosti a podnikania hravou a kreatívnou formou.

Projekt KIDCham pozostáva z niekoľkých na seba nadväzujúcich aktivít. Lektor/ka deťom najprv predstaví rôzne druhy jednoduchých, ale kreatívnych produktov, ktoré sa deti môžu naučiť vyrábať. Po výbere jedného produktu sa deti následne počas teoretického workshopu dozvedia, ako k zvolenému produktu vytvoriť vlastný podnikateľský plán. Po absolvovaní tejto časti prebieha praktický workshop, kedy malí tvorcovia vyrábajú pod vedením lektorov daný produkt, vytvoria k nemu etiketu a balenie a prichystajú ho na spoločný veľtrh detských výrobkov, kde budú svoje produkty predávať. Utŕžený zisk za predané produkty poputuje do triednej pokladničky a deti sa spolu s triednou pani učiteľkou rozhodnú, ako ho použijú.

V školskom roku 2022/2023 sa do projektu zapojilo približne 2 000 detí z 12 košických základných škôl. Aby bolo možné zorganizovať aktivity pre takú veľkú skupinu účastníkov, bolo potrebné do projektu prizvať a zaškoliť ďalších zanietených lektorov. Od augusta 2022 sa tak do aktivít KIDCham-u zapojilo spolu 26 lektorov z troch univerzít: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Prešovská univerzita v Prešove, ako aj TUKE. V rámci našej alma mater boli do projektu zapojené až 4 fakulty: FBERG, SjF, FEI a FU, spolu 14 lektorov, medzi ktorými boli zastúpení študenti, doktorandi, ale aj pedagógovia. Viacerí z lektorov projekt obohatili o svoje odborné vedomosti či umelecké zručnosti, napríklad Ing. Zdenka Babicová, PhD., z FBERG spolu s deťmi vyrábala produkty z rôznych minerálov, študentka Bc. Kristína Roxerová z FU zase s deťmi vytvárala originálne filcové zápisníky. Fakulta umení TUKE spolupracovala s organizáciou KIDCham na báze projektu NITT SK II (Centrum vedecko-technických informácií SR, koordinátor: doc. Mgr. art. Ing. Richard Kitta, ArtD.).

Veľtrhy vytvorených produktov sa kvôli vysokému počtu zapojených tried konali až 4 dni v priestoroch TC Kalimero v Košiciach (18. – 19. 3., ako aj 25. – 26. 3. 2023). Podujatie sa nieslo vo veľmi príjemnej atmosfére a ukončilo aktivity KIDCham-u v aktuálnom školskom roku.

O úspechu projektu svedčí okrem šťastných detských úsmevov a pozitívnej spätnej väzby od pedagógov zo zapojených základných škôl aj fakt, že projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Dňa 3. mája 2023 získal zároveň ocenenie Inovačného centra Košického kraja v kategórii „Najlepší sociálno-inovačný počin“. Projekt má ambíciu pokračovať aj v nasledujúcom školskom roku.

 

Autor: Mgr. art. Eva Jenčuráková, ArtD.