PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Krátke správy (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Krátke správy (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Krátke správy


Ilustrácia: „Praktická škola“
Autor: Filip Iglai, 3. ročník, Ateliér Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu, Fakulta umení TUKE
Pedagóg: doc. Mgr. art. Andrej Haščák, ArtD.

 


 

Novým rektorom by sa mal stať prof. Peter Mésároš

Volebné zhromaždenie, pozostávajúce z členov Akademického senátu Technickej univerzity v Košiciach a členov Správnej rady Technickej univerzity v Košiciach, v zmysle § 10 ods. 5 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Štatútu TUKE a Zásad voľby kandidáta na rektora a prijatia návrhu na odvolanie rektora TUKE, ktoré sa konalo 15. mája 2023, zvolilo tajným hlasovaním všetkými hlasmi prof. Ing. Petra Mésároša, PhD., za kandidáta na rektora Technickej univerzity v Košiciach.

Profesor Peter Mésároš pôsobil v rokoch 2019 – 2023 ako dekan Stavebnej fakulty TUKE a jeho profesijná orientácia je zameraná na ekonomiku a riadenie v stavebníctve, digitálne technológie v riadení nákladov životného cyklu stavebných projektov a ekonomickú udržateľnosť výstavby.

Funkčné obdobie súčasného rektora Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislava Kmeťa, DrSc., po ôsmich rokoch končí 15. augusta 2023. Kandidatúra prof. Mésároša na obdobie 2023 – 2027 by mala byť na základe návrhu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky predložená prezidentke Slovenskej republiky.

Autor: Ing. Jakub Palša, PhD.



Novovymenovaní profesori a docent na TUKE

Dňa 12. apríla 2023 si z rúk pani prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej prevzalo vymenúvacie dekréty v odboroch habilitačného konania a inauguračného konania (HKaIK) 32 nových vysokoškolských profesoriek a profesorov. Medzi novovymenovanými profesormi boli aj členovia akademickej obce Technickej univerzity v Košiciach:

  • prof. Ing. Peter Frankovský, PhD., zo Strojníckej fakulty TUKE, vymenovaný v odbore HKaIK „aplikovaná mechanika“,
  • prof. Ing. Roman Vodička, PhD., zo Stavebnej fakulty TUKE, vymenovaný v odbore HKaIK „inžinierske konštrukcie a dopravné stavby“.

„Predstavujete vedecké a odborné autority so zásadným vplyvom na kvalitu a dôveryhodnosť vysokoškolského prostredia – pričom ide nielen o úroveň samotnej výučby, ale aj o ľudské parametre,“ adresovala novým vysokoškolským profesorom vo svojom príhovore pani prezidentka.

Dňa 21. apríla 2023 sa uskutočnila Vedecká rada TUKE, kde si z rúk pána rektora Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislava Kmeťa, DrSc., slávnostne prevzal docentský dekrét doc. Ing. František Botko, PhD., z Fakulty výrobných technológií TUKE so sídlom v Prešove, v odbore HKaIK „výrobné technológie“.

Blahoželáme!

Autor: Ing. Martina Geffertová



Univerzita Côte d’Azur v Nice hostila ďalší Ulysseus summit

Univerzita Côte d’Azur hostila v dňoch 21. až 22. marca 2023 v Nice (Francúzsko) ďalší pravidelný Ulysseus summit, ktorý sa venoval dvom dôležitým témam – Ulysseus inovačným hubom a digitálnej platforme. Diskutovaná bola problematika spoločných výskumných projektov, otvorenej vedy a ochrany duševného vlastníctva v kontexte aliancie. Paralelne so summitom prebiehal workshop venovaný možnostiam využitia infraštruktúry a kapacít Ulysseus inovačného hubu pri domácej Univerzite Côte d’Azur (zameraného na starnutie a blahobyt). Podujatie vyvrcholilo oficiálnym otvorením priestorov inovačného hubu.

Na summite bola oficiálne predstavená vlastná sociálna sieť aliancie Match4Cooperation. Sociálna sieť, dostupná na mobilných platformách Android a iOS a cez webový prehliadač na linke https://social.ulysseus.eu/, dopĺňa digitálne nástroje aliancie a je určená na prepájanie a kontaktovanie výskumníkov partnerských univerzít.

Autor: Ing. Viliam Fedák



Medzinárodná jarná škola o transfere technológií 4TTCAMP

Univerzita Hradec Králové organizovala v dňoch 11. až 15. apríla 2023 pre študentov medzinárodnú jarnú školu o transfere technológií Hradec Spring Tech 4TTCAMP. Podujatie bolo pripravené ako súčasť projektu Technology Transfer Together, ktorý realizuje konzorcium zložené z Univerzity Hradec Králové, Univerzity v Granade a našej univerzity, a za TUKE ho koordinuje Úsek zahraničných vzťahov a mobility.

Cieľom jarnej školy bolo uviesť študentov do problematiky transferu technológií. Účastníci mali možnosť stretnúť sa s odborníkmi z tejto oblasti, osvojiť si princípy overovania konceptu a komercializácie v oblasti vedy a výskumu. Účastníkmi podujatia boli študenti zo všetkých univerzít, čiže akcia mala medzinárodný charakter. TUKE reprezentovali študenti z FEI a SjF. Na obsahu sa podieľali odborníci na transfer technológií z UVP TECHNICOM.

Autor: Ing. Viliam Fedák



Absolventi odboru technická kybernetika sa stretli po 40 rokoch

Dňa 12. mája 2023 sa konalo stretnutie absolventov akademického roka 1982/1983 v odbore technická kybernetika. Pred 40 rokmi títo absolventi úspešne ukončili inžinierske štúdium na vtedajšej Elektrotechnickej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach pod garanciou Katedry technickej kybernetiky.

Pri tejto príležitosti im prof. Ing. Liberios Vokorokos, PhD., dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, udelil pamätné listy. Absolventi navštívili aj posluchárne, v ktorých študovali, a spomínali na krásne študentské časy. Aj také milé udalosti sa dejú na našej Katedre kybernetiky a umelej inteligencie FEI TUKE.

Autor: prof. Ing. Iveta Zolotová, CSc.



Študenti SjF TUKE sa bavili na tradičnej Lámavici Strojárov

Dňa 21. marca 2023 sa pod záštitou Strojníckej fakulty TUKE a Študentských rád Ferka Urbánka a Boženy Němcovej v zastúpení doktorandom SjF Ing. Matúšom Virostkom konala po dlhoročnej prestávke Lámavica Strojárov. O slávnostné otvorenie sa postaral dekan Strojníckej fakulty Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozef Živčák, PhD., MPH, spolu so skvelým hudobníkom a zabávačom Mariánom Čekovským. Ich zahájenie sprevádzali chlapci spod Tatier Lomnické Čháve. Po úžasnom úvode akcie sa zábava stále stupňovala až do polnočnej špeciálnej tomboly, na ktorú sa tešili všetci študenti v klube. Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným za vytvorenie nezabudnuteľného zážitku, ktorý zostane v spomienkach až do nasledujúceho ročníka.

Autor: Ing. Matúš Virostko