MonTueWedThuFriSatSun
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

SjF vynikla na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Back to news

SjF vynikla na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Koncept vozidla SuperQuad a prototyp vodíkovej trojkolky. Foto: archív SjF TUKE

Strojnícka fakulta TUKE sa opäť predstavila na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre s dizajnovo nádhernou expozíciou a unikátnymi exponátmi, ako je prototyp športovej sekvenčnej prevodovky pre vozidlá, robotické rameno pre dekontaminačný robot, celoodpružený prototyp vodíkovej trojkolky využívajúcej metalhydridové zásobníky, zadný spojler za lyžiarku vyrobený na mieru pre 5. najrýchlejšieho speed ski lyžiara planéty Michala Bekeša a biomedicínske implantáty.

Ústredným exponátom bol zaujímavý koncept vozidla SuperQuad firmy ENGLER AUTOMOTIVE s perspektívou aplikácie sekvenčnej prevodovky, ako aj veľkoformátovej 3D tlače z dielne SjF TUKE. Maximálna rýchlosť tejto rakety je 350 kilometrov za hodinu a zrýchlenie z 0 na 100 kilometrov za hodinu zvládne za 3 sekundy, funguje na 5,2-litrovom spaľovacom V10 motore, ktorý sa postará o výkon 650 koní.

 

 

 

 

 

 

 

Cenu výstavy TECHFÓRUM získal prototyp športovej sekvenčnej prevodovky a osobné uznanie za spoluorganizovanie a inovatívny prístup k MSV v Nitre udelil riaditeľ podniku Agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO Ing. Jozef Pavle dekanovi SjF TUKE Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozefovi Živčákovi, PhD., MPH, a kolektívu.

 

 

 

Autor: Ing. Michaela Kočišová, PhD., MBA