PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Spolupráca Strojníckej fakulty TUKE a speed lyžiara Michala Bekeša (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Spolupráca Strojníckej fakulty TUKE a speed lyžiara Michala Bekeša (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Skenovanie zjazdovej pozície lyžiara so simuláciou obtekania vzduchu v úrovni lýtkovej časti


Rýchlostný lyžiar Michal Bekeš oslovil v polovici roka 2022 SjF TUKE s cieľom nadviazania spolupráce pri optimalizácii výstroja, ktorý pomáha zdolávať rýchlostné rekordy v speed ski kategórii lyžovania. Konzultovali sme simulácie obtekania a aerodynamických parametrov jednotlivých komponentov pretekárskej kombinézy najrýchlejšieho speed ski pretekára SR, ktorý má ambíciu stať sa majstrom sveta v rýchlostnom lyžovaní.

Na základe reálneho naskenovania spodnej časti nohy pretekára, numerických simulácií prúdenia vzduchu, CAD modelov a 3D tlače boli vytvorené optimalizované časti prednej lýtkovej časti a zadného spojlera, ktoré umožňujú hladké obtekanie vzduchu počas pretekov s minimálnymi trecími stratami.


Spojler za lyžiarku vytvorený za pomoci SjF


Začiatkom februára sme odovzdali zadný spojler za lyžiarku, po čom nasledovalo reálne otestovanie na svahu, kde bolo naším cieľom zvýšiť maximálnu rýchlosť nad 223 km/h, čo bol aktuálny rekord Michala Bekeša. Skutočným testom našej práce bol finálový deň Majstrovstiev sveta vo francúzskom Vars, ktorý sa konal 22. 3. 2023, na ktorom štartovali jazdci z najvyššej pozície svahu. Michal Bekeš zdolal slovenský rekord a dosiahol neskutočnú rýchlosť 248,55 km/h, vďaka ktorej obsadil prekrásne 7. miesto, čím sa súčasne stal aj 5. najrýchlejším speed ski lyžiarom planéty.

Aj vďaka Strojníckej fakulte prekonal svoj rekord o viac ako 25 km/h. Hneď po preteku sa nám podarilo telefonicky zhodnotiť jazdu a debatovali sme o ďalších krokoch pri optimalizácii kombinézy. Na rade je tento raz prilba, kde vidíme ďalšie možnosti aerodynamickej optimalizácie. Sme radi, že naša spolupráca prináša zaslúžené ovocie. Aj tu môžeme vidieť, že špičková veda dokáže prispieť k špičkovým športovým výkonom.

 

Autor: prof. Ing. Tomáš Brestovič, PhD.