PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Stavebná fakulta TUKE privítala prezidenta SR Rudolfa Schustera (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Stavebná fakulta TUKE privítala prezidenta SR Rudolfa Schustera (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Univerzitné stránky


Emeritný prezident SR sa počas návštevy aktívne zaujímal o prácu fakulty. Foto: archív SvF TUKE


V utorok 18. 4. 2023 SvF TUKE privítala Rudolfa Schustera, prezidenta Slovenskej republiky, ktorý zastával funkciu prezidenta v rokoch 1999 – 2004.

V rámci návštevy sa spolu s pánom prezidentom a pánom Ing. Michalom Mitríkom, riaditeľom Strednej priemyselnej školy stavebnej a geodetickej v Košiciach, stretli bývalý dekan fakulty prof. Mésároš a súčasný dekan prof. Katunský. Obaja diskutovali s hosťami o možnostiach podpory študentov „stavbárov“ a ich potenciáli pre rozvoj mesta Košice.

Prezident Schuster mal záujem navštíviť našu fakultu vzhľadom na to, že sám je stavebným inžinierom. Vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Košiciach. S „košickou priemyslovkou“ udržiava neustále dobré vzťahy. Neskôr absolvoval Stavebnú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave v rokoch 1954 – 1959. Spomínal na svoje staré časy, keď pracoval ako projektant v Krajskom poľnohospodárskom ústave v Bratislave, potom ako asistent v SAV.

Do Košíc sa vrátil v roku 1962, kde sa zamestnal vo Východoslovenských železiarňach. Tu pracoval vo viacerých funkciách až do roku 1974, kedy nastúpil na Národný výbor mesta Košice, kde pracoval ako podpredseda pre služby a neskôr pre ekonomiku. V rokoch 1983 – 1986 sa prvý raz stal primátorom mesta Košice.

V rokoch 1986 až 1989 bol predsedom Východoslovenského krajského národného výboru. V tejto funkcii ho zastihla aj novembrová revolúcia 1989. Dňa 30. novembra 1989 bol zvolený za predsedu Slovenskej národnej rady, kde pôsobil do 30. júna 1990. V roku 1992 pôsobil ako veľvyslanec ČSFR v Kanade a pracoval tiež na Ministerstve zahraničných vecí v Bratislave. V rokoch 1994 až 1999 bol po druhý raz zvolený do funkcie primátora Košíc. Za jeho pôsobenia v tejto funkcii došlo k významnej rekonštrukcii Hlavnej ulice.

V rokoch 1998 – 1999 získal mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. V roku 1998 kandidoval do prvých priamych prezidentských volieb a v roku 1999 nastúpil na pozíciu prezidenta SR.

Pán prezident sa počas návštevy SvF aktívne zaujímal o prácu fakulty, pozdravil študentov, prezrel si moderné priestory pre výučbu a Centrum digitálnych a virtuálnych technológií v stavebníctve. Prišiel s nápadmi a myšlienkami, ako obohatiť témy záverečných prác a ako pomôcť s ich aplikáciou priamo v praxi, a tým pomôcť Košiciam vrátiť pôvodný vzhľad.

Bolo nám cťou a tešíme sa na ďalšie inšpiratívne stretnutia s pánom prezidentom.

 

Autor: Dr. h. c. prof. Ing. Martina Zeleňáková, PhD.