PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Študentská vedecká konferencia 2023 na FBERG (HALÓ TU 4 - 2022/2023

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Študentská vedecká konferencia 2023 na FBERG (HALÓ TU 4 - 2022/2023

Študentské stránky


V akademickom roku 2022/2023 sa pod patronátom dekana Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Dr. h. c. prof. Ing. Michala Cehlára, PhD., uskutočnila súťaž vedeckých a odborných prác študentov I. a II. stupňa štúdia na FBERG v rámci Študentskej vedeckej konferencie (ŠVK) 2023.

Fakultné kolo sa uskutočnilo 3. mája 2023 a predsedovia komisií jednotlivých sekcií vyjadrili celkovú spokojnosť s vysokou úrovňou a kvalitou študentských prác. Výsledky fakultného kola boli vyhlásené za účasti prodekanky pre vzdelávanie prof. Ing. Andrey Rosovej, PhD., predsedami komisií v sekciách:

Sekcia S1 – Vedy o Zemi:
1. Viktória Galková (ÚGV):
Geologická stavba ložiska Gemerská Poloma a produkcia mastenca na Slovensku.
2. Bc. Lenka Šalatová (ÚGKaGIS): Priestorové zameranie a tvorba grafickej dokumentácie jaskyne Okno v Demänovskej doline.
3. Bc. Veronika Desiatniková (ÚZZ – GT): Multifunkčné využívanie kultúrnej krajiny z pohľadu turizmu.

Sekcia S2A – Riadenia a Logistiky:
1. Bc. Lukáš Hadvab (ÚRaIVP):
Návrh softvéru pre skúšanie elektrických parametrov a vibrácií elektromotora.
2. Bc. Viktor Jaroš (ÚLaD): Možnosti zjednodušenia ovládania simulačných modelov v oblasti logistiky.
3. Peter Vančišín (ÚLaD): Možnosti použitia RFID tagov v konštrukcii dopravného pásu potrubného dopravníka.

ZSVTS a SBK ocenili na návrh predsedov jednotlivých komisií 2 najlepšie súťažné práce fakultného kola ŠVK 2023. Penažnú prémiu od SBK získala študentka Viktória Galková. Sklenenú trofej a diplom od ZSVTS získal Bc. Lukáš Hadvab, ktorý sa v prípade záujmu môže stať aj jedným z ambasádorov vedy a techniky na SR. Úlohou ambasádora je prezentovať svoju prácu v rámci ŠVK a poslanie ZSVTS na FBERG i na svojej strednej škole.

Medzinárodné kolo ŠVK SSPA 2023 sa uskutočnilo 9. mája 2023 na Hornicko-geologickej fakulte VŠB – TU v Ostrave v spolupráci s FBERG TUKE, Fakultou geodátových vied, geodézie a environmentálneho inžinierstva AGK Kraków (PL) a Fakultou baníctva, bezpečnostného inžinierstva a priemyselnej automatizácie Sliezskej TU Gliwice (PL). Pri slávnostnom vyhlásení boli dekankou HGF VŠB – TUO prof. Ing. Hanou Staňkovou, Ph.D., ocenené najlepšie práce pamätnými diplomami a finančnými odmenami. Zo štyroch postupujúcich prác z FBERG sa zúčastnil jeden študent. V medzinárodnej konkurencii z Poľska, ČR a SR úspešne reprezentoval FBERG a získal 2. miesto Bc. Lukáš Hadvab v sekcii S2 Těžba a zpracování nerostných surovin.

Tradičným cieľom ŠVK 2023 na FBERG bolo pokračovať v podpore nápaditosti, tvorivosti, súťaživosti a vedeckého bádania šikovných mladých študentov.

 

Autor: doc. Ing. Slavomír Labant, PhD.