PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

ŠVOK na FMMR „Metalurgia 2023“ (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

ŠVOK na FMMR „Metalurgia 2023“ (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Študentské stránky



 

Dňa 13. apríla 2023 sa na pôde FMMR uskutočnil 29. ročník študentskej vedeckej odbornej konferencie – Metalurgia 2023. Hlavným cieľom akcie je osloviť talentovaných študentov FMMR, ale aj iných fakúlt zo Slovenska a zahraničia, aby prezentovali výsledky svojej vedeckej práce, a tým vyjadrili svoj postoj k vede, ktorá nikdy nestratila svoj význam, naopak v súčasnosti sa ešte viac ukazuje jej dôležitosť.

Slávnostné vyhodnotenie výsledkov sa uskutočnilo za účasti čestných hostí z akademickej obce Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislava Kmeťa, DrSc., rektora TUKE, doc. Ing. Karela Saksla, DrSc., dekana FMMR TUKE, doc. Ing. Silvie Brožovej, Ph.D., z VŠB – TU Ostrava a z radov priemyselných partnerov JUDr. Petra Mosného, PhD., riaditeľa pre stratégiu EU ETS a analýzy U. S. Steel Košice, s. r. o. V troch súťažných sekciách, ako členovia komisií, prijali účasť zástupcovia ŽP VVC, s. r. o., riaditeľ Ing. Pavol Beraxa, PhD., Ing. Pavol Bekeč, PhD., a Ing. Gréta Maruškinová, PhD., riaditeľ spoločnosti Zinkoza, a. s., Ing. Jozef Perháč, PhD., konateľ spoločnosti I.P.C. REFRACTORIES, a. s., Ing. Ivan Priesol, zástupca SMZ, a. s., Jelšava  Ing. Peter Šeševička, zástupca spoločnosti ZLH Plus, a. s., Ing. Karol Balco, PhD.

Súťaže sa zúčastnilo spolu 41 študentov. Medzi súťažiacimi boli aj študenti partnerských univerzít z Mondragon University a z VŠB – TU Ostrava. Výsledky študentských prác v jednotlivých sekciách:

Hutníctvo a energetika:
1. miesto: Bc. Mgr. Andrea Egryová,
2. miesto: Bc. Ján Pivarník,
3. miesto: Bc. Štefan Štefančík.

Cena za najlepšiu prácu: Richard Eliaš, študent 3. ročníka bakalárskeho štúdia.

Materiály:
1. miesto: Bc. Adam Dancsák,
2. miesto: Bc. Marek Mora,
3. miesto: Bc. Henrich Kopčány.

Cena za najlepšiu prácu: Anastasia Müller, študentka 1. ročníka inžinierskeho štúdia z VŠB – TU Ostrava, a Igone Pildain Rojo, študentka 3. ročníka bakalárskeho štúdia z Mondragon University.

Environmentalistika:
1. miesto: Bc. Adriána Čikotová,
2. miesto: Bc. Tomáš Mester,
3. miesto: Bc. Adéla Valová.

Cena za najlepšiu prácu: Bc. Klaudia Kundráková, študentka 1. ročníka inžinierskeho štúdia, a Daniela Krajňáková, študentka 3. ročníka bakalárskeho štúdia.


V rámci konferencie boli udelené ďalšie tri špeciálne ceny:

Cena prof. Rolanda Kammela za najlepší vedecký prínos práce v oblasti spracovania a recyklácie odpadov bola udelená Bc. Ester Matisovej. Cena spoločnosti I.P.C. REFRACTORIES, a. s., za inovatívnu prácu v oblasti Hutníctva a energetiky bola odovzdaná Patrikovi Lenártovi. Cenu Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS) za študentskú vedeckú prácu roka 2023 získala Daniela Krajňáková.

Nesúťažne vystúpili na Metalurgii 2023 so svojimi príspevkami aj študenti zo Súkromného gymnázia Dneperská 1 v Košiciach.

 

Autor: Ing. Bc. Martina Hrubovčáková, PhD.