PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Ženské líderky v digitálnej dobe: Inkubátor nápadov (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Display portlet menuDisplay portlet menu
Späť na novinky

Ženské líderky v digitálnej dobe: Inkubátor nápadov (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Študentské stránky


Britský veľvyslanec J. E. Nigel Baker a študentky Katedry dizajnu FU TUKE.
Foto: archív Britského veľvyslanectva na Slovensku


Britské veľvyslanectvo na Slovensku v roku 2023 zorganizovalo podujatie s názvom Ženské líderky v digitálnej dobe: Inkubátor nápadov, ktoré sa uskutočnilo dňa 8. marca pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Po úspešnej prvej minuloročnej edícii malo podujatie tento rok charakter študentského veľtrhu.

Stredné a vysoké školy v rámci Slovenska mali možnosť na toto podujatie nominovať svoje študentky, ktoré v priebehu uplynulého roka vytvorili inšpiratívne a inovatívne projekty s vedeckým, umeleckým, športovým alebo technologickým zameraním.

Medzi 15 najlepších nominovaných študentiek (či tímov) boli zaradené aj 4 študentky Katedry dizajnu FU TUKE: Karmen Lacková, Bc. Kristína Demková, Bc. Veronika Kurcinová a Bc. Karin Kolesárová. Študentky tak získali možnosť zúčastniť sa študentského veľtrhu v priestoroch Britského veľvyslanectva v Bratislave a odprezentovať svoje projekty pred významnými slovenskými ženskými líderkami, od ktorých získali spätnú väzbu a v prípade záujmu aj ponuku na spoluprácu.

Karmen Lacková počas veľtrhu predstavila digitálny adventný kalendár, ktorý v období adventu približuje 24 vianočných symbolov a objasňuje aj ich pôvod a význam.

Projekt Bc. Kristíny Demkovej pod názvom „Simpl“ zahŕňal vlastný digitálny font inšpirovaný prácou s drevom a nástrojmi na jeho obrábanie, ktoré autorka používa pri výrobe drevených módnych doplnkov. Font zároveň využíva aj v rámci vizuálnej komunikácie a dizajnu obalov pre vytvorené doplnky.

Bc. Veronika Kurcinová mala možnosť na veľtrhu odprezentovať svoju autorskú knihu pod názvom „Pohľad zdola“. Jej kniha prináša pohľad na realitu očami grafickej dizajnérky, ktorá diagnózu achondroplázia pozná z vlastnej skúsenosti. Autorka knihu nielen napísala a graficky spracovala, ale aj ilustrovala a doplnila vlastnými fotografiami. Ako sama tvrdí, jej cieľom je „povzbudiť ľudí s akýmkoľvek hendikepom, aby vnímali svoju ‚inakosť‘ s nadhľadom.“ Kniha bola publikovaná v roku 2022.

Štvoricu úspešných študentiek z Katedry dizajnu FU TUKE uzatvára projekt Bc. Karin Kolesárovej, ktorá v Bratislave predstavila hmatové a antistresové pomôcky určené pre ľudí s ADHD, ktoré sa vyznačujú originalitou, humorom a atraktívnym prevedením.

Všetkým študentkám, ktoré sa veľtrhu zúčastnili, srdečne gratulujeme a prajeme im veľa úspechov aj v budúcnosti.

 

Autor: Mgr. art. Eva Jenčuráková, ArtD.