PoUtStŠtPiSoNe
Loading backend data
Celouniverzitný časopis HALÓ TU je štvrťročník, ktorý vydávame viac ako 30 rokov. Nájdete v ňom zaujímavé články o dianí na univerzite, živote na jednotlivých fakultách, novinkách zo sveta vedy, techniky a inovácií, ale aj o študentských aktivitách a spoločenských udalostiach. Prajeme príjemné čítanie.


Redakcia HALÓ TU

Články

Andy Warhol pre 21. storočie: projekt MMUAW 2.0 (HALÓ TU 4 - 2022/2023)

Hlavná téma

Originálny projekt rekonštrukcie Múzea Moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach pod názvom MMUAW 2.0 sa po takmer štyroch rokoch úsilia kreatívneho tímu z Fakulty umení TUKE stáva realitou. Začína etapa revitalizácie a dostavby tohto výnimočného múzea, ktoré je po Warholovom múzeu v Pittsburghu (USA) jediným svojho druhu na svete. Odborný tím TUKE pod vedením prodekana Fakulty umení TUKE doc. Mgr. art. Ing. Richarda Kittu, ArtD., v spolupráci s platformou MAO / Media Art Office a v koordinácii s riaditeľom múzea Mgr. Martinom Cubjakom, vytvorili projekt, ktorý je dôležitým nielen z pohľadu kultúrneho rozvoja, ale zasahuje pozitívne aj do širších súvislostí regiónu. Tento ambiciózny projekt medzinárodného významu je v centre pozornosti tiež vďaka svojmu obsahu, keďže dielo a osoba Andyho Warhola je vo svetovom kontexte témou už niekoľkých desaťročí. (zobraziť viac)

Štyri fakulty TUKE inaugurovali nových dekanov (HALÓ TU 3 - 2022/2023)

Hlavná téma

Technická univerzita v Košiciach je tvorená 9 fakultami, ktoré zabezpečujú jedinečné spektrum študijných a výskumných možností. Štyri z nich majú od 1. februára 2023 novovymenovaných dekanov, prodekanky a prodekanov. Funkciu dekana FBERG opätovne prevzal Dr. h. c. prof. Ing. Michal Cehlár, PhD. Dekanom FMMR sa stal doc. Ing. Karel Saksl, DrSc. Akademický senát SjF zvolil za dekana fakulty Dr. h. c. mult. prof. Ing. Jozefa Živčáka, PhD., MPH. Úlohu dekana SvF prijal prof. Ing. Dušan Katunský, CSc. V priebehu februára sa uskutočnili slávnostné inaugurácie nových dekanov. Zároveň boli vymenované nové prodekanky a prodekani jednotlivých fakúlt. (zobraziť viac)

Základom expozícií TUKE sú inovácie (HALÓ TU 2 - 2022/2023)

Hlavná téma

Pred začiatkom akademického roka sa konala najväčšia technologická konferencia SlovakiaTech, ktorej univerzitným garantom bola už tradične TUKE. Hlavnou myšlienkou podujatia bola synergia slov: technológie, podpora a ľudskosť. Príspevok predstavuje jednotlivé exponáty a zaujímavé myšlienky, ktorými sa univerzita na tomto podujatí prezentovala. Práve na pútavosť expozícií, ktoré sa skladajú z inovatívnych myšlienok, projektov a prototypov, prikladala univerzita podstatný dôraz. Exponáty, ktoré na prvý pohľad zaujmú a prilákajú návštevníka bližšie s túžbou dozvedieť sa viac. (zobraziť viac)

Alma mater a jej zakladajúce fakulty oslavujú jubileum (HALÓ TU 1 - 2022/2023)

Hlavná téma

V roku 2022 si pripomíname 70. výročie založenia Technickej univerzity v Košiciach. Oslavy tohto významného jubilea sprevádzalo niekoľko podujatí: slávnostné zhromaždenie akademickej obce a Vedeckej rady TUKE, výstavy či slávnostný koncert speváckeho zboru Collegium Technicum. Pri vzniku univerzity stáli aj tri z jej fakúlt – Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie, ako aj Strojnícka fakulta, ktoré si tento rok tak isto pripomínajú 70 desaťročí od svojho vzniku. (zobraziť viac)

Knižnica súčasnosti presahuje knihy a čítanie (HALÓ TU 3 - 2021/2022)

Hlavná téma

Mesiac marec je už tradične spojený so zvyšovaním povedomia o knihách a o potrebe čítania. Literatúra rozvíja nielen náš intelekt, ale aj kreativitu. Aktuálna doba nám ukázala, aké kľúčové je vedieť správne vyhľadávať informácie a následne byť schopný ich obsah kriticky zhodnotiť a podľa potreby použiť. Článok sa zaoberá zhodnotením súčasného vzťahu študentov ku knihám a čítaniu. V tejto súvislosti rozoberá problematiku digitálneho obsahu a kritického myslenia. Jeho druhá časť pozostáva z interview s riaditeľom Univerzitnej knižnice TUKE. (zobraziť viac)

Úspech Strojníckej fakulty na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 (HALÓ TU 2 - 2021/2022)

Hlavná téma

Slovensku sa podarilo dosiahnuť významný úspech vo vývoji a aplikácii technológie vodíkového pohonu. Zásluhu na tom má aj tím Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. S firmou ROŠERO – P, s. r. o., spolupracoval na výrobe prototypu vodíkového autobusu a model športového automobilu zas vznikal v spolupráci s firmou MATADOR Group. Obidva prototypy si aktuálne môžu pozrieť návštevníci slovenského pavilónu na výstave Expo 2020 v Dubaji. Článok sa zaoberá vznikom konceptu vodíkového pohonu a jeho unikátnosťou v porovnaní so svetovou konkurenciou. Jeho druhá časť pozostáva z interview s pánom prodekanom Strojníckej fakulty TUKE pre inovácie a transfer technológií prof. Ing. Tomášom Brestovičom, PhD., ktorý sa sám venuje vodíkovým technológiám. (zobraziť viac)

iCUBE: Novinky z Informačného a poradenského centra TUKE (HALÓ TU 1 - 2021/2022)

Hlavná téma

V roku 2020 si vedenie TUKE stanovilo ambicióznu úlohu – vytvoriť na základe existujúceho iCUBE novú, modernú platformu zameranú na širšie publikum, ktorá reflektuje potreby súčasnej doby. Zamestnanci a spolupracovníci nového tímu iCUBE sa postarali o renovovanie identity a webovej stránky centra, spustenie servisu Straty a nálezy, realizáciu prvého univerzitného E-shopu, redizajn štvrťročníka HALÓ TU a návrh novej kolekcie oblečenia a prezentačných predmetov univerzity. Nový iCUBE môžete navštíviť na prízemí hlavnej budovy TUKE. (zobraziť viac)

<<  <  1  >  >>